Liverpool sa obliekol do dúhových farieb.Twitter/pride_in_liverpool/
StoryEditor

Liverpool sa obliekol do dúhových farieb. Pride na podporu Ukrajiny navštívili tisíce ľudí

TASR30.07.2023., 09:33h

Tohtoročný Pride v meste Beatles mal prívlastok kyjevský. Po usporiadaní Eurovízii v mene Ukrajiny sa organizátori pochodu rozhodli pokračovať v podpore vojnou zdecimovanej krajiny.

Lajkuj Brainee.sk na

Tisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc anglického mesta Liverpool, aby sa zúčastnili pochodu Pride, ktorý bol venovaný ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Na podujatí sa zúčastnili stovky príslušníkov LGBTI+ komunity pochádzajúcich z Ukrajiny a ich priateľov. Tento spoločný pochod sa konal v rámci budovania vzťahov, pričom organizátori poukázali na "úžasné priateľstvo" medzi Liverpoolom a Kyjevom. Toto anglické mesto hostilo začiatkom roka pesničkovú súťaž Eurovízia namiesto vojnou zmietanej Ukrajiny.

„Spoločne pochodujeme za Ukrajinu a za slobodu, aby sme svetu a Spojenému kráľovstvu pripomenuli, že vojna sa neskočila,“ uviedol hovorca z pochodu KievPride Edward Reese, ktorý pricestoval z Ukrajiny. Zároveň poukázal na to, že príslušníci LGBTI+ komunity nemajú dosť práv nikde na svete, a preto sa "vojna" za ne ešte neskočila.

KievPride v Liverpoole

„Sme poctení, že hostíme tento rok KievPride... Samozrejme je ťažké zabudnúť na dôvody, pre ktoré sme hostili Eurovíziu, a na trvalé puto s Ukrajinou,“ uviedol spoluzakladateľ nadácie Pride mesta Liverpool Andi Herring.

Akcia sa začala na St George‘s Plateau o 10:30 miestneho času sériou prejavov pred pochodom na nábrežie. Stovky LGBTI+ Ukrajincov a ich spojencov mávali ukrajinskými vlajkami, vlajkami hrdosti a fotografiami LGBTI+ vojakov, ktorí bojujú v prvej línii. 

image

Trochu dúhy v Orbánovom Maďarsku. V Budapešti pochodovali desaťtisíce ľudí za práva LGBTI+ komunity

Minulý rok sa na Pride in Liverpool zúčastnilo 15-tisíc ľudí, píše BBC. Pochod každoročne spestruje ulice mesta hudbou, tancom, kostýmami a bohatým sprievodným programom, ktorý nechýbal ani tento rok. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 09:55