Dúhový Pride v BratislavePavol Zachar/Tasr
StoryEditor

V Bratislave sa koná prvý Pride od teroristického útoku na Zámockej. Podporiť LGBTI+ komunitu prišlo 15-tisíc ľudí

nikTASR22.07.2023., 12:00h

Od poludnia sa v hlavnom meste Slovenska koná každoročná akcia na podporu queer komunity.

Lajkuj Brainee.sk na

17:45 - Na svojich sociálnych sieťach sa vyjadrila aj poslankyňa Mária Kolíková: „K rovnoprávnosti LGBTI+ ľudí už bolo povedané všetko, teraz my politici by sme naozaj mali aj to všetko spraviť, prijať zákon o životnom partnerstve, naozaj odsúdiť akékoľvek násilie, nenávisť voči ľuďom kvôli tomu, že cítia nenávisť, pretože je niekto iný. Toto by sme mali mať už dávno za sebou.“

17:35 - Na tohtoročnom Pride sprievode sa malo zúčastniť 15 tisíc ľudí. Informáciu zverejnil na Instagrame profil Dúhový PRIDE Bratislava.

16:44 - Program pokračuje hudobným vystúpením kapely MEOWLAU X VAL. Okrem nich na pódiu vystúpia napríklad 0u0us, Kiki House of Velvet, QueerTime, FVLCRVM, dj-ka TRANSmisia či Sofia Nøt. Program bude trvať do 21:00. 

15:42 - K účastníkom sa prihovorila aj ministerka kultúry Silvia Hroncová, ktorá sa vyjadrila: „Veľmi si želám, aby sa naša spoločnosť posunula dopredu, aby sme boli vnímaví, navzájom tolerantní a otvorení inakosti. Inakosť a rôznorodosť totiž obohacuje nás všetkých, rozširuje naše vnímanie sveta, posilňuje kultúrne hodnoty a posilňuje spoločnosť. A dôstojné podmienky pre súkromné životy by mali byť vo vyspelej spoločnosti samozrejmosťou.“

Pripomenula, že v prostredí kultúry a kreatívneho priemyslu sa pohybuje mnoho výnimočných z LGBTI+ komunity. „Poznám ich osobné životné príbehy, rodinné osudy, poznám ich výnimočnú prácu, umeleckú tvorbu, aj ich odhodlanie žiť a pracovať tu, na Slovensku. A viem, že sa im tu žije ťažko, pretože musia prekonávať mnohé bariéry a predsudky, ktorým sú často vystavení,“ dodala.

Ako informuje denník SME, k účastníkom sa prihovorila aj ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová, ktorá povedala: „Vy sa iba domáhate troch základných ľudských práv, ktoré uznávajú všetky krajiny Európskej únie, vrátane Slovenska.“

15:36 - Pochod po meste sa ukončil, podujatie pokračuje na Námestí slobody. 

15:03 - Na základe informácií na instagramovom profile Dúhový Pride Bratislava sa účastníci pomaly vracajú na Námestie slobody, kde bude pokračovať program.

14:35 - Prezidentka Zuzana Čaputová na podporu sobotňajšieho Prideu minulý týždeň zorganizovala diskusiu s predstaviteľmi hnutí za práva LGBTI+ komunity, ktorá sa konala v Novej Cvernovke, ako informuje Denník N. 

14:32 - Prebieha dúhový pochod ulicami Bratislavy. Situácia je pokojná, vzduchom sa nesú tóny bubnov. Po pochode mestom sa vrátia späť na Námestie slobody.

13:49 - Súčasťou hudobného programu je aj Vojtík, ktorý sa do povedomia dostal svojou pesničkou Detviansky sen. Po jeho vystúpení sa uskutoční pochod ulicami Bratislavy. 

13:20 - Na pódium vystúpila hudobná skupina Purist. 

13:04 - Podujatia sa zúčastnila aj Radka, ktorá bola postrelená pri teroristickom útoku na Zámockej. „V októbri sa stalo na Zámockej, čo sa stalo, a zabili mi tam dvoch kamarátov a mňa skoro tiež. Preto je pre mňa veľmi dôležité tu byť, keďže aj napriek tej tragédii stále nebol nikto schopný schváliť aspoň zákon, kde by sme mali nejaké práva,“ vyjadrila sa.

12:15 – Prví ľudia sa začínajú zhromažďovať na dúhovom pochode, ktorý sa v sobotu koná v Bratislave. Vyjadrenia k udalosti na svojich sociálnych sieťach poskytla prezidentka Zuzana Čaputová a Ministerstvo zahraničných vecí. 

„Stretnutie s inakosťou je pre mňa vždy stretnutím s mojou identitou. Myslím tým na inakosť, ktorá je podobou ľudskosti. Na ľudí, ktorí majú inú sexuálnu orientáciu, rodovú identitu, farbu pleti, národnosť, náboženstvo. Všetky tieto identity odlišnosti sú dôležité, ale to najdôležitejšie je niečo iné. Je to človek sám,“ skonštatovala Čaputová. Dodala, že ľudia sú bratia a sestry, tvoria jedno spoločenstvo a sú si blížni, ak si dovolia prežívanie blízkosti a svoju ľudskosť povýšia nad všetko ostatné.

„Hovoriť o rešpekte k ľuďom, ktorí sa ničím neprevinili, len sú odlišní, je pre mňa ako vysvetľovať, prečo je potrebné dýchať. Ale chápem, že nie všetci to vnímajú rovnako,“ povedala hlava štátu.

Tých, ktorí podporujú nenávisť, bude podľa nej súdiť história. Niektorí však cítia iba ľudský strach, či obavu z niečoho cudzieho, niečoho, čo považujú za nesprávne a neprirodzené. 

Vyjadrenie poskytlo aj Ministerstvo zahraničných vecí: „Nedovoľme, aby LGBTIQ+  komunita bola – aj ako dôsledok ruskej propagandy – vykresľovaná ako ohrozenie ‘tradičných hodnôt‘. Tieto vyjadrenia nie sú ničím iným, ako nabádaním na obmedzovanie práv iných osôb a ich základných slobôd.“ zdôraznilo MZVEZ. Odkazuje zároveň na Všeobecnú deklaráciu ľudských práv OSN pripomínajúc, že všetci ľudia sa rodia slobodní a rovní v dôstojnosti a právach - bez ohľadu na to, kým sú a ako sa sami identifikujú. „K tomuto univerzálnemu záväzku ochrany ľudských práv sa hlásime.“

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 08:21