Trochu dúchy v Orbánovom Maďarsku. V Budapešti pochodovali desaťtisíce ľudí za práva LGBTI+ komunityBernadett Szabo/Reuters
StoryEditor

Trochu dúhy v Orbánovom Maďarsku. V Budapešti pochodovali desaťtisíce ľudí za práva LGBTI+ komunity

TASR16.07.2023., 08:00h

Desaťtisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili na pochode Pride za ochranu práv sexuálnych menšín v maďarskom hlavnom meste Budapešť.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa organizátorov vyšlo v horúčave do ulíc maďarskej metropoly približne 35 000 ľudí. Medzi účastníkmi podujatia bol aj americký veľvyslanec v Maďarsku David Pressman.

V piatok vydalo 38 veľvyslanectiev vrátane USA spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú Maďarsko, aby urobilo viac pre rešpektovanie a ochranu ľudí z LGBTQI+ komunity. List poslal každý členský štát Európskej únie okrem Poľska.

Stalo sa tak po tom, ako v Maďarsku uložili kníhkupeckej spoločnosti Líra pokutu za porušenie predpisov na ochranu spotrebiteľa vo výške 12 miliónov forintov (32 000 eur) za nesprávnu distribúciu publikácie Heartstopper s homosexuálnou tematikou britskej autorky Alice Osemanovej.  

image

Tolerancia na maďarský spôsob. Kníhkupectvo dostalo vyše 30-tisícovú pokutu za to, že v sekcii pre deti bol LGBTI+ román

Maďarský parlament schválil 15. júna 2021 vládny návrh zákona o ochrane pred pedofíliou, ktorý rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírili aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Kontroverzný zákon stanovuje, že mladí ľudia do 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní "pornografickému obsahu" ani akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu".

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:29