Quinn stal prvým transrodovým hráčom na majstrovstvách sveta vo futbale.Twitter/mirrorfuotball/
StoryEditor

Kanadský vzor pre LGBTI+ športovcov. Quinn sa stal prvým transrodovým hráčom na majstrovstvách sveta vo futbale

Michal Čiernik27.07.2023., 13:30h

Vo svojom úvodnom zápase proti Nigérii sa kanadský stredopoliar Quinn sa stal prvým transrodovým hráčom na ženských majstrovstvách sveta vo futbale.

Lajkuj Brainee.sk na

Quinn vyšli ako trans a nebinárny v septembri 2020, vypustili svoje staré krstné meno a požiadali, aby bol známy iba pod mononymom – menom zloženého iba z jedného slova. Taktiež sa rozhodli, že budú používať na oslovovanie zámeno oni. Quinn pochádza z Kanady. Narodili sa 11. augusta 1995 v kanadskom Toronte. Quinn sa volala „Rebecca Quinn“ a po narodení jej bola pridelená identita ženy.

Na prebiehajúcich ženských majstrovstvách sveta vo futbale nastúpili proti Nigérii už na svoj 89 reprezentačný zápas. Hoci sa zápas skončil bezgólovou remízou, kanadská päťka napriek tomu prepísala históriu.

image

Na Letných olympijských hrách v Tokiu sa predstavili ako prvá otvorene transrodová olympionička.

Twitter/marinabutron/

Za kanadský národný tím debutovali ešte v roku 2014. Od vtedy sa Quinn stali medzi LGBTI+ športovcami nielen ikonou a vzorom, ale aj rekordérmi. Keď sa na Letných olympijských hrách v Tokiu predstavili ako prvá otvorene transrodová olympionička. Do histórie sa v priebehu olympiády zapísali ešte raz, keď Kanada vo finále porazila Švédsko na penalty, čím sa Quinn stali prvou transrodovou osobou, ktorá vyhrala olympijskú medailu.

Prelomový moment v kanadskom športe a spoločnosti 

Kanadská novinárka Har Johal pre BBC povedala že ich coming-out bol prelomovým momentom v kanadskom športe a spoločnosti. „Z pohľadu národného tímu sa nič nezmenilo. Fanúšikovia ich milovali rovnako predtým ako teraz. Väčší dopad to malo na širokú verejnosť, ktorá toho o hráčoch alebo o futbale všeobecne nevie až tak veľa. Quinn je napriek tomu teraz vnímaný ako vzor pre LGBTQ+ ľudí na celom svete,“ doplnila.

image

Tenisová legenda Martina Navrátilová podporila vylúčenie trans žien z ženských športových podujatí: Je to krok správnym smerom

Túto podporu potvrdil aj kanadský tím na majstrovstvách sveta. „Som naozaj hrdý na to, čo Quinn robia, aby zvýšili povedomie a urobili, tento svet oveľa inkluzívnejším miestom,“ povedal manažér Bev Priestman. „Žartujeme, že si Quinn nezaslúžime. Sú až takí dobrí,“ povedala kapitánka Christine Sinclair.

Zlaté olympioničky majú na turnaji ešte náročnú cestu. V skupine totiž ešte narazia na domácu Austráliu a Írsko. A ako sa hovorí, že vo futbale je možné všetko, tak v ženskom to platí dvojnásobne. Príkladom je aj historicky prvé víťazstvo Filipíniek na Svetovom pohári žien, ktoré porazili 1:0 spoluorganizátorky turnaja z Nového Zélandu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:26