Vo vnútri paláca hrôzy.Twitter/nextatv/
StoryEditor

Hrôzy vo vnútri paláca. Putin nariadil raziu Prigožinovho sídla, našli parochne

Michal Čiernik06.07.2023., 12:00h

Šéfovi vagnerovcov Jevgenijmu Prigožinovi po nepodarenej vzbure prehľadali jeho kaštieľ. Ruské bezpečnostné služby našli skriňu parochní, zbraní a aj miliónovú hotovosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Vladimír Putin po neúspešnom povstaní v Rusku ponížil šéfa ruských žoldnierov Jevgenija Prigožina, keď poslal bezpečnostné služby na raziu do jeho petrohradského paláca. Prokremeľské noviny Izvestija včera zverejnili fotografie a videozáznam ozbrojených príslušníkov, ktorí 24. júna prehľadávali Prigožinovo sídlo, zatiaľ čo bol vo vyhnanstve v Bielorusku, uvádza DailyMail.

Vyšetrovatelia objavili skrýše s útočnými zbraňami a muníciou, zlaté tehličky, vypchatého aligátora a zarámovanú fotografiu, na ktorej sú údajne odrezané hlavy nepriateľov exilového súkromného vojenského vodcu. Zábery z razie zahŕňajú aj veľkú skriňu s množstvom rôznych parochní rôzneho štýlu a farieb, od sivej až po mútnu hnedú.

Prigožinovi zástancovia však vyhlásili, že únik snímok môže byť v rozpore s prísnymi ruskými zákonmi o národnej bezpečnosti, čo naznačuje, že oligarcha konal ako štátny agent vzhľadom na Wagnerove väzby na ruskú vojenskú spravodajskú službu GRU.

Vrátil sa do Petrohradu 

Potom, ako pred necelými dvoma týždňami spustil ozbrojené povstanie proti Putinovi, ho bieloruský prezident Alexander Lukašenko veľmi rýchlo presvedčil, aby svoje ťaženie ukončil. Následne ho Putin poslal do exilu do Bieloruského. Lukašenko dnes vyhlásil, že Prigožin sa vrátil do Petrohradu, hoci miesto pobytu šéfa Vágnera nie je oficiálne známe. „Pokiaľ ide o Prigozhina, je v Petrohrade... Nie je v Bielorusku,“ povedal Lukašenko novinárom.

100-miliónov eur v hotovosti a zlaté tehličky 

Razia odhalila veľké množstvo škatúľ s ruskými bankovkami v hodnote približne 100-miliónov eur. Ruské médiá uvádzajú, že peniaze údajne odvtedy vrátili do centra Vagnerovej skupiny.

Medzi ďalším cenným majetkom vojenského vodcu, ktorý bol odfotografovaný v jeho luxusnom paláci, bola aj ruská vojenská uniforma zdobená približne dvoma desiatkami vyznamenaní. V jeho honosnom dome bolo na stole vystavené aj niečo, čo vyzerá ako vypchatý aligátor. Fotografie tiež odhalili luxus, v akom Prigožin žil, ukazujú jeho súkromný bazén, pristávaciu plochu pre helikoptéry, saunu, posilňovňu a lekársku ordináciu. Dom má aj vlastnú súkromnú modlitebňu plnú náboženských obrazov.

image

Ruskí žoldnieri sa vzbúrili. Prigožin so svojimi Vagnerovcami pochoduje na Moskvu, Putin plánuje tvrdo zakročiť

Vo svojich prvých komentároch od svojho vyhnanstva šéf vagnerovcov začiatkom tohto týždňa prisľúbil, že jeho bojovníci budú mať čoskoro "nové víťazstvá", keď sa objavili zábery nového tábora žoldnierov v Bielorusku. „Náš pochod spravodlivosti bol zameraný na boj proti zradcom a mobilizáciu spoločnosti,“ uviedol Prigožin v krátkom zvukovom odkaze zverejnenom v utorok na kanáli Greyzone Telegram, ktorý je pridružený k Vagnerovej skupine. „A myslím si, že sa nám to vo veľkej miere podarilo. Som si istý, že v blízkej budúcnosti uvidíte naše ďalšie víťazstvá na fronte,“ dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 20:45