Prigožin sa stiahne do Bieloruska a jeho žoldnieri podpíšu nové zmluvy s RuskomTasr/Tasr
StoryEditor

Z vojenského prevratu nič nebude. Prigožin sa stiahne do Bieloruska a jeho žoldnieri podpíšu nové zmluvy s Ruskom

TASR25.06.2023., 10:29h

Nikto nebude údajne potrestaný. Vojaci sa vrátia na Ukrajinu, Prigožin sa stiahne do Bieloruska a Putin sa bude tváriť, že sa nič nestalo. Vzbura vagnerovcov je však ďalším dôkazom zlého stavu ruskej armády.

Lajkuj Brainee.sk na

Vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dal svojim jednotkám rozkaz, aby zastavili svoj pochod na Moskvu. Správu o tom TASR prebrala z agentúry AP. Podľa britskej stanice BBC Prigožin vo svojej hlasovej správe zverejnenej na sociálnych sieťach oznámil, že konvoje jeho žoldnierov sa vrátia do poľných táborov "podľa plánu". O aký plán ide, Prigožin nespresnil.

Presvedčil ho Lukašenko

 Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) dodala, že o zastavení postupu vagnerovcov na Moskvu s Prigožinom rokoval bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.Podľa vyhlásenia svojej prezidentskej kancelárie Lukašenko konal na základe dohody s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Výsledkom rokovaní je, že „dospeli k dohode o neprípustnosti rozpútania krviprelievania na území Ruska“, pričom Prigožin prijal Lukašenkov návrh „zastaviť pohyb ozbrojencov Vagnerovej skupiny v Rusku a podniknúť ďalšie kroky na deeskaláciu napätia“.

image

Ruskí žoldnieri sa vzbúrili. Prigožin so svojimi Vagnerovcami pochoduje na Moskvu, Putin plánuje tvrdo zakročiť

„V súčasnosti je na stole absolútne výhodný a prijateľný variant riešenia situácie s bezpečnostnými zárukami pre bojovníkov Vagnerovej skupiny,“ tvrdí Lukašenkova tlačová služba vo vyhlásení citovanom stanicou RFE/RL.

Nikto nebude potrestaný

Hovorca Kremľa v sobotu večer oznámil, že dohoda s vagnerovcami umožnila vyhnúť sa stratám. Bojovníci, ktorí sa zúčastnili na pochode na Moskvu, nebudú stíhaní.  Kde je teraz Prigožin, Kremeľ nevie. Konvoj vagnerovcov už ale podľa ruských úradov opustil Rostov nad Donom. „Niektorí z bojovníkov Vagnerovej súkormej vojenskej spoločnosti, ktorí pôvodne odmietli účasť na Prigožinovom pochode, podpíšu zmluvy s ministerstvom obrany,“ dodal Peskov.

Vzbura vagnerovcov sa začala v piatok, keď Prigožin obvinil ruské vojenské velenie z raketových útokov na tábory Vagnerovej skupiny v tyle a zo zodpovednosti za smrť príslušníkov svojich polovojenských oddielov.

image

Vagnerovci zatiaľ bez väčších problémov postupujú smerom k Moskve. Putinovi beží na pomoc čečenský vodca Kadyrov

V sobotu ráno sa vagnerovci zmocnili Rostova na Done. Neskôr sa objavili správy, že obsadili niektoré vojenské objekty aj v mestách Voronež a Lipeck a že majú v úmysle "ísť na Moskvu". Cieľom tohto "pochodu spravodlivosti" je dosiahnuť zosadenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 10:30