Homofóbom roka je arcibiskup Ján Orosch.Facebook/inštitút ľudských Práv - Human Rights Institute/
StoryEditor

Homofób roka je známy. Vysoký predstaviteľ cirkvi si neblahé prvenstvo vyslúžil výrokom po streľbe v Teplárni

Michal Čiernik22.06.2023., 11:00h

11. ročník ankety Homofób roka vyhral Ján Orosch, ktorý sa za svoje vyjadrenie po streľbe v Teplárni musel oficiálne ospravedlniť. Prvýkrát sa udeľovalo aj ocenenie Dúhový jednorožec, ktoré má byť protipólom ankety Homofób roka.

Lajkuj Brainee.sk na

Prevalcoval aj minuloročného víťaza Igora Matoviča. Arcibiskup Ján Orosch za svoje nemiestne a odporné vyjadrenie po streľbe v Teplárni vyhral anti-cenu Homofób roka s vyše 50 percentami hlasov, uvádzajú Tvnoviny.sk.

Orosch manipulatívne spochybňoval teroristický útok, pri ktorom zahynuli dvaja mladí ľudia. Tí prišli o život rukou 19-ročného chlapca, ktorý útok mieril na queer ľudí. v obežníku, ktorý poslal svojim podriadeným na arcidiecéze, spomína razie či drogy, dotazuje nevinnosť samotných obetí. „Priznám sa vám, že v ich vyjadrení mi vadí jedno slovo, s ktorým nemôžem súhlasiť. To slovo je nevinné obete,“ znel konkrétne jeho výrok, ktorý pobúril celé Slovensko.

image

Farár, ktorý nemôže kázať na Slovensku: Manželstvá rovnakého pohlavia by nijako nezasiahli do života ostatných

K víťazovi anti-ocenenia sa vyjadril aj riaditeľ inštitútu ľudských práv, ktorý anketu zastrešuje. „Slová arcibiskupa Oroscha sa stretli s takým pobúrením, a to aj medzi veriacimi, že sa zaň musel de facto ospravedlniť. Ukazuje to, ako sa za tie roky, čo túto anketu organizujeme, posunul stred verejného diskurzu od tolerancie smerom k akceptácii LGBT ľudí,“ povedal riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Nominovaná bola aj herečka Mária Bartalos

Hlasovať si mohol aj za minuloročného víťaza Igora Matoviča, za výrok na jeho obľúbenej sociálnej sieti. „LGBTIQWERTZUOPASDFHJKYXCVBNM+ prepnutí aktivisti… deťom nahovárajú, že aj s pipíkom môžu byť pipinou.“ Okrem neho do ankety prihlásili aj herečku Máriu Bartalos, ktorá sa stala členkou pochybného kresťanského spolku. „Gayovia a lesby sú niečo, čo Boh nazval chaosom,“ znel jej výrok.

image

Herečka Bartalos chce na Instagrame obracať ľudí na vieru. Je členkou pochybného spolku, ktorý nechcú uznať ako cirkev

Ďalšími dvoma ašpirantmi boli Jozef Mikloško a poslanec OľaNO Milan Kuriak. „Som tolerantný, ale zvrátenosti proti Pánu Bohu podporovať nebudem,“ povedal o dúhových rodinách.

Dúhový jednorožec

Prvýkrát sa tento rok odovzdávala aj cena, ktorá stotožňovala pravý opak Homofóba roka. Prvý ročník vyhral 19-ročný Vojtech Klinec, ktorý je na YouTube známy ako Vojtik. Mladý rómsky queer umelec zaujal so svojou piesňou Detviansky sen.

image

Toto je Detviansky sen: Môj frajer ma nechce, lebo dnes už kričí na stráž. Umelec nastavuje Slovensku zrkadlo

Víťaza ceny Dúhový jednorožec vybrala podľa portálu Tvnoviny.sk porota zložená z LGBT aktivistov a aktivistiek. „Byť queer a Róm v tejto krajine a ešte o tom spievať je proste úžasné,“ povedala koordinátorka Dúhového Slovenska Zuzana Slamená.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 16:09