Herečka Mária BartalosInstagram/maria.bartalos/
StoryEditor

Herečka Bartalos chce na Instagrame obracať ľudí na vieru. Je členkou pochybného spolku, ktorý nechcú uznať ako cirkev

mor27.04.2023., 12:00h

Mária Bartalos má za sebou úspešnu hereckú kariéru, bola obsadzovaná do rôznych reklám aj seriálov. Potom sa však zo svetla reflektorov stiahla a odišla do úzadia. Teraz je z nej priam kresťanská fanatička a hlboko veriaca matka.

Lajkuj Brainee.sk na

Ex-herečka sa aj spolu s manželom pridala do kresťanského spoločenstva Milosť, ktoré sa už 16-rokov usilovalo o to, aby sa Cirkev kresťanské spoločenstvá Slovenska (CKSS) stala oficiálne registrovanou cirkvou. Jej žiadosť však zamietlo Ministerstvo kultúry, informuje ako prvý o kauze denník Nový čas

image

Rasistická propaganda aj nadradenosť bielej rasy. Prečo je Ježiš všade zobrazovaný ako beloch?

Mária a jej muž sa teraz zúčastňujú rôznych diskusií, ktoré organizuje už spomínaný spolok. A nie je jedinou celebritou, ktorá má spojitosť s týmto pochybným zoskupením. Aj superstáristka Vierka Berkyová (v talentovej šou účinkovala v roku 2007) je už niekoľko rokov členkou organizácie.

Radikálne kresťanské názory hnutia, v ktorom sa Mária nachádza, sa nezmenili ani po tom, čo došlo k vražde Matúša a nebinárneho Juraja pred Teplárňou. Herečka a matka dvoch malých detí sa k celej veci vyjadrila zostra. 

„Ak nepôjdeme podľa návodu, nečudujme sa, že naše životy majú diery a niekde zlyhávajú. Máme len jedného Stvoriteľa. Žila som v minulosti veľmi neusporiadaný život. Budem teraz konkrétna... Ten, ktorý stvoril náš svet, zadefinoval poriadok aj chaos. Lásku dvoch mužov či žien zaradil pod chaos. Biblia - tam je to čierne na bielom,“ vyjadrila sa Mária na adresu teroristického útoku na nevinných ľudí v Teplárni. 

image

Samozvaný prorok mal viac ako dvadsať žien, ktoré mu ponúkli členovia kultu. Chcel si vziať aj vlastnú dcéru

Pre Máriu Bartalos však láska medzi ľuďmi rovnakého pohlavia nemá pôvod v kresťanskom božstve a teda nie je ani pre ňu akceptovanou. „Boh má jasné stanovisko. Po preštudovaní Biblie človek sám zistí, aké sú požehnania a odmeny od Boha. Ľuďom, ktorých stvoril, dal z lásky aj možnosť voľby, slobodu, aby spravili rozhodnutie, či budú počúvať na jeho slovo alebo sa podriadia diablovi,“ boli slová herečky, ktoré podnietili podráždenú reakciu v spoločnosti. 

Denník Nový čas v súvislosti s pochybným kresťanským hnutím oslovil aj Ministerstvo kultúry, ktoré ich redakciu informovalo, že „po rozsiahlom znaleckom dokazovaní vydal 13. marca 2018 cirkevný odbor Ministerstva kultúry SR rozhodnutie o odmietnutí registrácie CKSS, ktoré bolo postavené na dvoch základných pilieroch.“

Ministerstvo za kľúčové považuje zistenie, že hnutie nenapĺňa zákonom stanovenú definíciu cirkvi. „Druhým nespochybniteľným argumentom pre odmietnutie registrácie boli vyhodnotené predložené dôkazy svedčiace o pretrvávajúcej náboženskej neznášanlivosti CKSS. Znalecké zisťovanie preukázalo, že CKSS jednoznačne vykazuje znaky a praktiky deštruktívnych náboženských skupín a je charakteristické náboženským radikalizmom, obsahujúcim prvky podnecovania náboženskej neznášanlivosti,“ píše sa vo vyjadrení ministerstva pre Nový čas. 

image

Pomáhal postihnutým a zneužíval ženy. Cirkevné hnutie viedol „veľký kresťan“ so zvrhlými chúťkami

Denník kontaktoval aj spoločenstvo Milosť, ktorého je herečka členkou, avšak to sa do uzávierky nevyjadrilo. Podľa informácií Nového času proti rozhodnutiu ministerstva podali žalobu na Krajský súd v Bratislave a následne aj na Najvyšší súd, ktorý im dal definitívnu stopku. „Predmetný súd 13. apríla 2023 žalobu zamietol a definitívne odmietol žiadosť o registráciu CKSS bez možnosti odvolania,“ dodali z ministerstva.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:44