Rusi hlásia, že sa konečne začína dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva.Twitter/dana916/
StoryEditor

Podarí sa Ukrajine dobyť späť okupované územia? Toto sú základné faktory, ktoré môžu byť rozhodujúce

Adam Hájek08.06.2023., 15:00h

Ukrajina prechádza od formovania bojiska k bojovému prieskumu a hľadaniu slabých miest v ruských líniách. Rusi hlásia, že sa konečne začína dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva.

Lajkuj Brainee.sk na

Presne sedemdesiatdeväť rokov po najväčšej obojživelnej invázii v dejinách ľudstva sa na druhom konci Európy začína rozsiahla vojenská operácia. Po sabotážach rafinérií a železníc, raketových útokoch v ruskom tyle a partizánskych výpadoch do pohraničia začína Ukrajina tvrdo tlačiť na donbaský front, uvádza iDnes.cz.

Podľa najnovších správ tretia úderná brigáda, postavená na troskách slávneho práporu Azov, postúpila severne od Bachmutu. Ukrajinci sa tlačia aj na juhozápad od tohto zničeného mesta, ktoré Rusi len pred niekoľkými dňami úplne obsadili. „Ukrajinci sú pripravení na nadchádzajúcu ofenzívu. Sú na ňu vycvičení a vybavení. Rusko nie je,“ povedal v nedeľu v rozhovore pre televíziu ABC Mike Turner, republikánsky zákonodarca a šéf spravodajského výboru Snemovne reprezentantov.

Podľa ruských vojenských blogerov prebiehajú od nedele ťažké boje v blízkosti Vuhledaru na juhozápade Doneckej oblasti. „Nepriateľ sa už tretí deň pokúša o veľkú ofenzívu. Ruské jednotky uskutočnili úspešný protiútok a získali späť kontrolu nad dedinou Novodonetskje,“ napísal telegramový účet Rybar napojený na ruské ministerstvo obrany.

image

Rusko vyhodilo do vzduchu veľkú ukrajinskú priehradu Nova Kachovka. V ohrození je takmer 20-tisíc ľudí

Ukrajinci však stále nenasadili svoje hlavné sily, približne dvanásť brigád plne vybavených západnou technikou. „Ide o hlavné útočné sily, ktoré by mali byť schopné veľkých kombinovaných operácií tankov, transportérov a pechotných vozidiel. Súčasné operácie sú súčasťou širšieho ofenzívneho úsilia, ktoré prebieha už niekoľko týždňov, ale zatiaľ sme sa nedočkali zapojenia hlavných útočných kapacít,“ povedal pre iDNES. cz bezpečnostný analytik Michal Smetana.

Výcvik

Odhaduje sa, že Ukrajina za štrnásť mesiacov vojny stratila približne 120 000 vojakov. Zároveň však uskutočnila masívnu mobilizáciu, do ktorej bolo povolaných 700 000 až milión ľudí. Podľa analýzy natoaktual.cz má Ukrajina v súčasnosti približne šesťdesiat manévrových brigád, z ktorých polovica je schopná okamžitého nasadenia.

Otázkou však zostáva, ako dobre boli novopovolaní vojaci vycvičení. Veteráni bojov na Donbase sa z času na čas sťažujú na úroveň čerstvých posíl. „Dostal som sto nových vojakov. Nedali mi však čas na ich prípravu. Povedali: "Vezmite ich do boja." Všetko zahodili a utiekli,“ povedal v polovici marca denníku The Washington Post plukovník Anatolij Kozel, ktorý v zime velil jednému z práporov 46. výsadkovej brigády bojujúcej pri Soledare.

Veteráni amerických špeciálnych síl Erik Kramer a Paul Schneider, ktorí sa podieľali na výcviku príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy, sa domnievajú, že veľkým problémom sú aj hádky medzi jednotlivými bezpečnostnými zložkami, nejednotné výcvikové postupy a sovietske zmýšľanie vyšších dôstojníkov.

image

Hnev, frustrácia či nedostatočný výcvik. Ruskí vojaci si do vojny niesli svoje vlastné lekárničky, takto vyzeral ich rok

Ako riešenie navrhujú zavedenie 20 až 30-dňového programu na výcvik nových inštruktorov v každej brigáde. Ide o postup, ktorý sa nazýva ‘školenie inštruktorov‘. Jeho cieľom je vytvoriť káder inštruktorov, ktorí potom môžu školiť ďalších ukrajinských dôstojníkov a program s nimi opakovať, píšu Kramer a Schneider pre War on the Rocks.

Logistika

Ukrajina sa v posledných týždňoch pripravuje na ofenzívu útokmi na ruské vojenské logistické centrá, sklady pohonných hmôt a rafinérie hlboko v tyle. Použila nielen bezpilotné lietadlá, ale aj riadené strely Storm Shadow s doletom až 250 kilometrov.

image

Ukrajina použila nielen bezpilotné lietadlá, ale aj riadené strely Storm Shadow s doletom až 250 kilometrov.

Wikipedia/corrado_baldassi/

Podľa správ ruských médií v polovici mája zasiahli napríklad dva priemyselné objekty v Luhansku a minulý piatok zničili ruské veliteľské stanovište v Berďansku na brehu Azovského mora, ktoré bolo donedávna mimo dosahu ukrajinských zbraní.

image

Rozkol v ruskej armáde? Kontroverzný šéf vagnerovcov Prigožin tvrdí, že jeho skupina by mohla čoskoro zaniknúť

S logistickými problémami sa však stretáva aj samotná Ukrajina. V rámci západných dodávok dostala celý rad zariadení, čo predstavuje logistický bolehlav z hľadiska dodávok munície a kompatibilných náhradných dielov. Ukrajinskí technici sa učia opravovať západné zbrane podľa návodov na YouTube a spoliehajú sa najmä na "kanibalizáciu" náhradných dielov z iných dodávok.

Vzdušná prevaha

Jednou z najväčších otázok tejto vojny je, prečo ruské letectvo nedokázalo v prvých dňoch invázie úplne ovládnuť oblohu nad Ukrajinou. Letecké a kozmické sily Ruskej federácie (VKS) majú na papieri stále jasnú prevahu, ale šetria svoje lietadlá a pilotov a takmer ich neposielajú do zóny kontrolovanej ukrajinskou protivzdušnou obranou.

Okrem toho sa Ukrajincom v posledných mesiacoch podarilo výrazne posilniť svoju protivzdušnú obranu západnými systémami Patriot, IRIS-T alebo NASAMS. Vďaka tomu sa im darí zostreľovať čoraz väčšie percento ruských rakiet vypálených na Kyjev a ďalšie veľké mestá.

image

Okrem toho sa Ukrajincom v posledných mesiacoch podarilo výrazne posilniť svoju protivzdušnú obranu západnými systémami Patriot.

Wikipedia/

Analytici sa domnievajú, že Rusi v súčasnosti sledujú dva hlavné ciele: po prvé, chcú iránskymi bezpilotnými lietadlami zahltiť ukrajinské protilietadlové systémy, čím by Ukrajincov pripravili o cennú muníciu pre západné systémy. Zároveň sa snažia ušetriť svoje vzdušné sily na neskoršie obdobie vojny. Britská rozviedka nedávno uviedla, že Rusko vytvára novú leteckú údernú skupinu s krycím názvom Storm, ktorá sa bude zameriavať predovšetkým na pozemné útočné misie. Pravdepodobne ju bude tvoriť najmenej jedna letka stíhacích bombardérov Su-24 a Su-34 a letka útočných vrtuľníkov.

image

Nebezpečný incident nad Čiernym morom. Rusi zničili americký dron, vinu odmietajú

Na ukrajinskej strane je však ešte jeden faktor, ktorý sa veľmi ťažko meria: morálka. Kým ruskí vojaci často netušia, prečo ich Putin zatiahol do vojny a za čo bojujú, Ukrajinci vedia, že v hre ide o prežitie ich národa. „Sú vo vojne, ktorá je existenčnou hrozbou pre samotné prežitie Ukrajiny a má veľký význam pre zvyšok sveta - pre Európu, Spojené štáty, ale aj pre celú planétu,“ povedal v pondelok pre CNN americký generál Milley.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:25