Everest zaplavili tony odpadkov. Twitter/eliasaikaly/
StoryEditor

Everest zaplavili tony odpadkov. Situácia je už taká kritická, že šerpovia smeti nestíhajú odpratávať

ČTKiDnes.cz04.06.2023., 10:30h

Už 13 ton odpadu odstránili tento rok nepálske úrady z najvyššej hory sveta. Napriek tomu sú tábory na Mount Evereste plné smetí.

Lajkuj Brainee.sk na

Veľký rozruch spôsobilo video zo štvrtého výškového tábora, ktoré na sociálnych sieťach zverejnil horský sprievodca Tenzi Sherpa. „Je to ten najšpinavší tábor, ktorý som kedy videl,“ tvrdí.

Stany, kyslíkové bomby, spacáky, ale aj lyžice, fľaše, vrecká na výkaly alebo zdravotnícky materiál. Množstvo odpadkov, ktoré sa tento rok nazhromaždilo vo štvrtom tábore vo výške necelých 8-tisíc metrov, doslova vyráža dych.

Skúsený horský sprievodca Tenzi Sherpa z neporiadku viní spoločnosti, ktoré organizujú výstupy na najvyššiu horu sveta. „Zakaždým je mi z toho smutno, pretože som mnohokrát videl, ako expedičné skupiny a spoločnosti strihali logá svojich spoločností a svoje stany tu nechali ostatným,“ povedal Tenzi.

Finančná záloha na odpad

„Ak po sebe nechcete upratovať, nechoďte na horu. Proste nechajte svoje odpadky doma, nie na vrchu,“ odkazuje Tenzi horolezcom. „Do druhého a základného tábora sme tentokrát zniesli asi dvesto kilogramov. Je toho ale veľa, tisíc kíl, možno aj viac. Nezvládneme to všetko naraz,“ upozorňuje Sherpa.

image

Stany, kyslíkové bomby, spacáky, ale aj lyžice, fľaše, vrecká na výkaly alebo zdravotnícky materiál. 

Twitter/arakoramclub/

Horolezci majú povinnosť svoj odpad odnášať, v čom by ich mala povzbudiť aj záloha vo výške štyritisíc dolárov, ktorú musia pred výstupom zaplatiť. Ani toto nariadenie však evidentne nefunguje.

Premiestnenie základného tábora

Vlani v júni nepálske ministerstvo turistiky oznámilo, že sa chystá presunúť základný tábor na najvyššej hore sveta Mount Everestu, pretože miesto kvôli globálnemu otepľovaniu a ľudským aktivitám nie je bezpečné. Vzhľadom na nesúhlas horských sprievodcov, ktorí sú pre expedície kľúčoví, ale nepálska vláda od tohto plánu zatiaľ ustúpila, informoval spravodajský server BBC News.

image

Po úraze sa pokúsil zabiť. Teraz ako prvý človek s amputovanými nohami zdolal Everest

Minulý rok nepálska vláda oznámila, že sa chystá presunúť základný tábor o 200 až 400 metrov nižšie na miesto, kde žiadny ľadovec nie je. Šerpovia však namietajú, že takýto presun by bol veľmi nepraktický. V súčasnosti sa základný tábor nachádza vo výške 5 364 metrov, a je tak najlepšou štartovacou pozíciou pre prvú etapu výstupu, ktorá vedie cez ľadopád Khumbu, ktorý patrí k najnáročnejším úsekom celej trasy.

Základný tábor sa rozprestiera na ľadovci Khumbu, ktorý sa podľa vedcov citovaných BBC rýchlo stenčuje, čo predstavuje riziko pre stovky horolezcov, ktorí táborom každoročne prejdú. Štúdia expertov z Leedskej univerzity z roku 2018 uvádza, že segment ľadovca v blízkosti tábora sa topí rýchlosťou až meter za rok.

Preľudnenie

Veľký problém predstavuje aj preľudnenie základného tábora. Tento rok Nepál vydal 478 povolení na výstup na Everest, čo znamená, že aj so sprievodcami bude na svahoch 1 500 ľudí.

image

Klimatická kríza si vyžiadala ďalšie obete. Môže byť totiž príčinou niekoľkých úmrtí na Mount Evereste

„Tábor sa v priebehu rokov zdvojnásobil,“ povedal Dambar Paradžuli, predseda nepálskeho združenia organizátorov expedícií. Tábor sa podľa neho rozrastá neregulovane. „Sú tu k videniu služby, ako masážne salóny a ďalšie zábavné zariadenia, ktoré majú obrie stany. Ľudia by sem nemali jazdiť za luxusom. Vyzvali sme vládu, aby stanovila prísne pravidlá,“ dodal.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:54