Tajomník Bezpečnostnej rady Ruska Nikolaj Patrušev s prezidentom Vladimirom Putinom.Reuters
StoryEditor

Divoké fámy z uniknutých dokumentov Pentagónu. Patrušev a Gerasimov mali sabotovať vojnu, kým mal byť Putin na chemoterapii

Miroslav Kamody12.04.2023., 10:30h

Pravosť uniknutých dokumentov nebola doteraz potvrdená a mnohé krajiny ich spochybňujú. Nachádzajú sa v nich aj poriadne bizarné teórie o dianí v Kremli.

Lajkuj Brainee.sk na

Americké úrady vyšetrujú zverejnenie desiatok utajených dokumentov. Pentagón v pondelok uviedol, že zjavný únik citlivých amerických dokumentov, z ktorých mnohé súvisia s vojnou na Ukrajine, predstavuje „veľmi vážne“ riziko pre národnú bezpečnosť Spojených štátov.

Pravosť uniknutých dokumentov však dosiaľ nebola potvrdená. Viaceré krajiny varovali, že minimálne časť zverejnených materiálov mohla byť pozmenená. Aj napriek tomu sa však mnohé informácie z nich šíria, informuje portál Vice.

image

Bývalý šéf kontrarozviedky CIA o Putinovi: Je to chodiaca mŕtvola, znechutil ruských vojenských vodcov

V hlavnej úlohe fáma o rakovine

Práve ten upozornil na informáciu, ktorá sa v uniknutých dokumentoch nachádza. Tá naznačuje, že najvyšší kremeľský generál mal plán na sabotovanie vojny na Ukrajine počas toho, ako mala prezidenta Vladimira Putina rozptyľovať liečba rakoviny.

Dokument odhaľuje, že za týmto plánom mali stáť tajomník ruskej národnej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev a ruský náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Okrem toho na ňom nechýba reťazec písmen, ktorý slúži ako skratka vysvetľujúca, ako bol dokument zhromaždený a komu je určený. V tomto prípade je to TS//SI//REL TO USA, FVEY/FISA.

image

Vladimir Putin

Reuters/Sputnik

Prísne tajné

To znamená, že dokument je prísne tajný, zhromaždený monitorovaním komunikácie, je sprístupnený s bezpečnostnou previerkou prísne tajné v Spojených štátoch alebo v krajinách „Piatich očí“ (okrem USA ešte v Austrálii, Kanade, Novom Zélande a Spojenom kráľovstve) a bol zhromaždený pod vedením Foreign Intelligence Surveillance Act, ktorý stanovuje zákonné parametre pre špionáž.

Dokumenty pripisujú pôvod fámy ukrajinskému predstaviteľovi, ktorý má podľa dokumentov zdroj s prístupom k predstaviteľom Kremľa. V dokumentoch nie je žiadny náznak, že by americká rozviedka potvrdila, že fáma je pravdivá, ale v určitom bode špionážna agentúra monitorujúca komunikáciu počula túto fámu a rozhodla sa, že stojí za to ju odovzdať predstaviteľom Pentagónu.

image

Putin je prázdny Satan, ľudia okolo neho sú vymletá spodina. Unikol telefonát členov ruskej elity na adresu Kremľa

Čakanie na chemoterapiu

„Podľa zdroja, ktorý dostal informácie od neidentifikovaného ruského zdroja s prístupom k predstaviteľom Kremľa, Rusko plánovalo presmerovať zdroje z Taganrogu v Rusku do Mariupolu na Ukrajine a zamerať svoju pozornosť na južný front,“ uvádza sa v správe.

„Podľa zdroja bolo podozrenie, že plán ‘ofenzívy‘... je stratégiou, ktorú navrhli tajomník ruskej národnej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev a náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov s cieľom sabotovať Putina.“

Správa sa potom odvoláva na dlhotrvajúcu, no dodnes oficiálne nepotvrdenú fámu o tom, že ruský prezident má rakovinu. „[Zdroj] 22. februára naznačil, že Gerasimov údajne plánoval pokračovať vo svojom úsilí sabotovať ofenzívu, pričom poznamenal, že sľúbil, že takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu sabotuje do 5. marca, keď mal Putin údajne začať ďalšie kolo chemoterapie a nemohol by tak ovplyvniť vojnové úsilie.“

image

Valerij Gerasimov

Reuters

Kremeľ hovorí o Putinovom zdraví len málo, ale fáma, že má rakovinu, je stará. Treba však dodať, že ruský prezident je neustále prítomný v štátnych médiách a nikdy nezmizne na dlhé obdobie. Aj keď kyjevské spravodajské služby opakovane tvrdili, že 70-ročný Putin je chorý, neexistujú žiadne konkrétne dôkazy na podporu tejto teórie.

Kauza uniknutých dokumentov

Minulý týždeň sa utajované dokumenty zo správy spravodajskej služby Pentagónu dostali na Telegram a Twitter po tom, čo unikli na Discord. Zdá sa, že boli pred odstránením z bezpečného miesta vytlačené a odfotografované.

image

Podivne tancujúce nohy Vladimira Putina rozvírili pochybnosti. Aký je zdravotný stav šéfa Kremľa?

Spolu s informáciami o pohybe vojsk a obetiach na Ukrajine obsahujú dokumenty aj denné spravodajské brífingy a zbierku krátkych informácií z rôznych zdrojov zo sveta. Niektoré z nich mohli byť verejne prístupné už cele týždne, dokonca mesiace.

Materiály popisujú detaily plánovanej podpory Spojených štátov a NATO pre jarnú ukrajinskú protiofenzívu, a tiež môžu obsahovať citlivé informácie o ďalších krajinách.

Pred únikom týchto dokumentov Pentagónu Ukrajina plánovala prejsť na protiofenzívu proti Rusku, aby sa ho pokúsila vytlačiť z krajiny. Uniknuté dokumenty obsahovali niektoré plány Kyjeva. Ten bol údajne nútený pozmeniť ich. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:33