Ruský prezident Vladimir PutinReuters/Sputnik
StoryEditor

Bývalý šéf kontrarozviedky CIA o Putinovi: Je to chodiaca mŕtvola, znechutil ruských vojenských vodcov

Miroslav Kamody03.04.2023., 12:00h

Počet obetí z radov ruských vojakov na Ukrajine neustále pribúda. To môže byť hlavný impulz pre ruských vojenských vodcov, aby sa otočili proti Vladimirovi Putinovi.

Lajkuj Brainee.sk na

V exkluzívnom rozhovore pre The Sun bývalý šéf kontrarozviedky CIA James Olson vysvetlil, prečo si myslí, že ruský prezident bude buď zabitý, alebo odvolaný zo svojej pozície, ak zostane pri moci.

Bývalý šéf CIA sa domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol byť „chodiacou mŕtvolou“. Dôvodom je znechutenie jeho vojenských vodcov z dôvodu vysokých obetí, ktoré priniesla vyše roka trvajúca vojna na Ukrajine.

image

Popravia nás, ak ustúpime. Rusi vo videu opisujú, že sa k ním nadriadení správajú ako v bitke pri Stalingrade. Adresujú ho Putinovi

Putin nemôže vyhrať

„Vôbec to nejde dobre. Verím, že Putin je teraz v situácii, v ktorej nie je možné vyhrať,“ povedal Olson. „Ak Putin zostane pri moci, bude dlhá vojna, pretože sa nevzdá - ale nemyslím si, že Putin zostane pri moci. Verím, že bude odstavený od moci.“

Olson slúžil v CIA viac ako tridsať rokov a získal množstvo medailí. Zároveň verí, že v ruskej armáde a medzi oligarchami existuje „silný spodný prúd opozície voči Putinovi“. 

Nevylúčil ani najdramatickejšiu možnosť: „Myslím si, že Putina odstavia. Nevylučoval by som atentát.“ Dodal však, že ak by aj došlo k zosadeniu Putina od moci, vojna by neskončila. 

image

Ruský prezident Vladimir Putin

Reuters/Sputnik

Likvidácia ruského prezidenta

Podľa krátkej správy Centra pre strategické a medzinárodné štúdie zverejnenej vo februári zomrelo na bojisku na Ukrajine od začiatku vojny 60 až 70-tisíc ruských vojakov. To je číslo, ktoré podľa Olsona znechutilo generálov, ktorí majú dosť márnosti a krviprelievania na Ukrajine.

Práve vojenskí vodcovia môžu byť zdrojom povstania proti ruskému prezidentovi. „A ak to urobia, vidím Putina ako kráčajúcu mŕtvolu. Neprežil by to. Myslím si, že je pravdepodobnejšie ako vojenská porážka je, že Putin bude zlikvidovaný.“

image

Putin je prázdny Satan, ľudia okolo neho sú vymletá spodina. Unikol telefonát členov ruskej elity na adresu Kremľa

Putin neplánuje ustúpiť

„Som optimista, pretože si myslím, že ľudia, ktorí budú motivovaní zlikvidovať Putina, to budú robiť zo správnych dôvodov, že chcú zachrániť Rusko,“ povedal Olson a dodal, že ak by Putin nebol, Rusko by malo „svetlú budúcnosť".

Portál Insider však pripomína, že ďalší vojnoví experti naznačili, že Putin sa možno v dohľadnej dobe nevzdá kontroly alebo vojnu neukončí, a to aj napriek vysokému počtu obetí na oboch stranách konfliktu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:09