Ukrajinskí vojaciReuters
StoryEditor

Zverejnili platy ukrajinských vojakov. Na frontovej línii mesačne zarobia 2 500 eur, základný plat však nie je ani 500

Miroslav Kamody20.04.2023., 10:00h

Ukrajinskí vojaci budú za boj proti ruským silám na frontovej línii dostávať mesačný plat vo výške 100-tisíc hrivien (2 471 eur).

Lajkuj Brainee.sk na

Oznámilo to v stredu vedenie ukrajinských ozbrojených síl spoločne s platovými zaradeniami ďalších vojakov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Základom je motivácia

„Vojak, ktorý slúži krajine a chráni ju pred agresorom, riskuje vlastný život aj zdravie, pričom plní úlohy v mimoriadne ťažkých podmienkach, musí byť vysoko motivovaný,” uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu ukrajinskej armády.

image

VIDEO Internet zaplavili zábery tajomného záblesku nad Kyjevom. Nikto nevie o čo ide, podľa NASA nešlo o satelit

Plat 100-tisíc hrivien je podľa štábu vyhradený pre vojakov „bojujúcich priamo na frontovej línii”. Vojaci, ktorí plnia úlohy v bojovej zóne, ale priamo sa do bojov nezapájajú, ako aj príslušníci protivzdušnej obrany dostanú mzdu 30-tisíc hrivien (748 eur).

Rusi príplatky nikdy nedostali

Základný plat ukrajinského vojaka sa od februára zvýšil na takmer 20-tisíc hrivien (494 eur). Podľa vyjadrenia generálneho štábu sú ukrajinské ozbrojené sily odmeňované spravodlivo.

image

Ukrajinskí vojaci

TASR/AP/Roman Chop

Ruskí vojaci dostávajú podľa oficiálnych údajov Moskvy k základnému platu, predstavujúcemu 37-tisíc rubľov (413 eur), príplatok za službu na frontovej línii, a to vo výške 158-tisíc rubľov (1765 eur). Podľa DPA sa však mnohí z nich na sociálnych sieťach sťažujú, že takéto príplatky nikdy nedostali.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:37