Sériový darca spermií mal splodiť viac ako 550 detí.Twitter/mobilepunch/
StoryEditor

Sériový darca spermií je obvinený z neúmyselného incestu. Splodiť mal viac ako 550 detí po celom svete

Michal Čiernik30.03.2023., 10:00h

41-ročný holandský hudobník Jonathan Jacob Meijer je obvinený z porušovania limitov, ktorých cieľom je vyhnúť sa neúmyselnému incestu a psychickej traume svojich potomkov.

Lajkuj Brainee.sk na

Holandský darca spermií, ktorý údajne splodil stovky detí, je postavený pred súd, aby mu zabránili v ďalšom počatí. Občianske súdne konanie proti Jonathanovi Jacobovi Meijerovi, 41-ročnému hudobníkovi z Haagu, ktorý teraz žije v Keni, začala Donorkind Foundation, holandská organizácia, ktorá pomáha deťom narodeným prostredníctvom darcovstva spermií, zistiť svoj pôvod.

Žiadajú súd, aby podnikol kroky na potlačenie Meijerovho nadmerného darcovstva, ktoré je v rozpore s existujúcimi pravidlami v Holandsku a mnohých ďalších krajinách. Podľa portálu Vice požadujú identifikáciu kliník, ktorým Meijer daroval svoje spermie a následne uložené vzorky zničiť.

550 detí z trinástich kliník

Ties van der Meer, predseda Donorkind Foundation, vo vyhlásení uviedol, že Meijer bol považovaný za otca najmenej 550 detí, pričom využíval najmenej 13 kliník po celom svete. Na oslovenie ľudí používal rôzne darcovské stránky a sociálne siete. „Má globálny dosah prostredníctvom internetu a obchoduje s veľkými medzinárodnými spermobankami,“ povedal van der Meer.

Meijer bol na čiernej listine už v roku 2017 po tom, čo Holandská spoločnosť pre pôrodníctvo a gynekológiu odhalila, že splodil viac ako 100 detí prostredníctvom 11 kliník v Holandsku. Bolo to v rozpore s usmerneniami v krajine, ktoré stanovujú, že darcovia spermií by nemali splodiť viac ako 25 detí. Vďaka nim sa má predísť riziku incestu, príbuzenskému kríženiu a psychickému utrpeniu pre darcovské deti, ktoré sa dozvedia, že majú desiatky biologických súrodencov.

Súd je posledná cesta 

Žaloba proti Meijerovi, tvrdí, že úmyselne zavádzal ľudí o rozsahu svojej darovacej histórie. Eva, Holanďanka, ktorá v roku 2018 porodila dieťa z daru od Meijera, uviedla vo vyhlásení, že súdna žaloba je poslednou možnosťou, ako zabrániť tomu, aby jeho konanie ovplyvnilo viac ľudí.

image

Dieťa, ktoré má dvoch biologických otcov. Japonským vedcom sa podarilo urobiť veľký krok vpred pre LGBTI+ komunitu

„Keby som vedela, že už splodil viac ako 100 detí, nikdy by som si ho nevybrala,“ priznala. „Keď pomyslím na následky, ktoré to môže mať pre moje dieťa, je mi zle. Mnohé matky mu povedali, že musí prestať, ale nič nepomáha. Takže ísť na súd je jediná možnosť, ako ochrániť svoje dieťa,“ dodala Eva.

Meijer odmietol prípad komentovať, keď ho cez sociálne siete oslovil holandský vysielateľ NOS.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:02