Syndróm post-orgazmickej choroby je veľmi zriedkavý.Brittany Collette/Unsplash
StoryEditor

Pomerne zdravému mužovi sa prejavila alergia na orgazmus. Má prejavy choroby, ktorú sme mali už všetci

Nikola Michalkova16.10.2022., 10:00h

Asi nikoho z mužov nepoteší správa, že môžu byť alergickí na svoj vlastný orgazmus. Ako sa taká alergia prejavuje, sa dočítaš v článku.

Lajkuj Brainee.sk na

Nová štúdia, ktorá bola publikovaná v denníku Urology Case Reports dokumentuje prípad úplne zdravého, 27-ročného muža, ktorý na sebe spozoroval niekoľko alergických reakcií po vlastnej ejakulácii. 

Príznaky 

Muž popísal, že po tom, čo mal orgazmus, zažil príznaky typické pre chrípku, ako je kašeľ, kýchanie, nádcha, vyrážky na predlaktiach či dokonca aj opuch lymfatických uzlín. 

Ako sa uvádza na portáli Futurism, nezáleží na tom, či len masturboval alebo mal sex, alergia sa objavila vždy, keď mal orgazmus. Niekedy sa alergická reakcia prejavila hneď, inokedy s miernym oneskorením. 

Prvé príznaky si začal všímať, keď mal 18 rokov, pričom odvtedy to išlo dole vodou. Jeho symptómy sa zhoršili natoľko, že sa aktívne vyhýbal akýmkoľvek romantickým aktivitám či pohlavnému styku. Problémom tiež je, že príznaky trvali sedem dní. 

Syndróm je zriedkavý

Jeho problém je známy ako syndróm post-orgazmickej choroby. Hoci nemusí byť jediný, kto niečo podobné zažíva, tento syndróm býva extrémne zriedkavý. 

Podľa štúdie Andrewa Shanholtzera, študenta medicíny na Oakland Univesity William Beaumont School of Medicine, v literatúre medicíny existuje len 60 zdokumentovaných prípadov tohto syndrómu. Toto číslo však môže byť vyššie. 

„Mnohí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti o tom nevedia, nie ešte aby to vedela verejnosť,“ uviedol Shanholtzer na portáli New York Post. 

image

Muž mal po orgazme alergické prejavy typické pre chrípku.

Getty Images/Futurism

„Je viac ako pravdepodobné, že je syndróm nedostatočne diagnostikovaný a je veľa ľudí, ktorí ním trpia.“

Preto sa niet čomu čudovať, keď pacientovi bolo niekoľkými rôznymi špecialistami, vrátane alergiológa, diagnostikovaná len horúčka. 

Lieky nezaberali

Nič, čo mu doktori predpísali, ako napríklad antibiotiká, nepomáhalo. Ultrazvuk, analýza semena a testosterónu, všetko vyzeralo v norme. Čo, samozrejme, vyvolalo otázku, čo tie symptómy spôsobuje?

Na základe vyjadrenia Shanholtzera by možnou príčinou mohlo byť poškodenie semenníkov, ktoré spôsobuje vstup spermií do krvného obehu. 

„Existujú špeciálne bunky nazývané Sertoliho bunky, ktoré vyživujú a obklopujú spermie a udržiavajú ich izolované od imunitných buniek. Keď sú tieto bunky poškodené, spermie sú prvýkrát vystavené imunitnému systému a tento systém spermie napadne, akoby to bol vírus alebo cudzia baktéria,“ vysvetľuje. 

image

Jednoducho prenosná choroba zapríčiňuje neplodnosť, mohol si ju mať aj ty. Príznaky sú u mužov aj u žien podobné

Liečenie syndrómu

Čo sa týka liečby tohto syndrómu, výskumníci uvádzajú, že liečba v minulosti bola účinná. Zahŕňala injekčné podávanie zriedenej formy ich vlastného semena a postupné zvyšovanie koncentrácie v priebehu nejakého času. Avšak, problémom je, že trvalo roky, kým sa symptómy výrazne zlepšili. Liečba bola taktiež dosť nákladná a sprevádzali ju aj extrémne nepríjemné pocity. 

Tomuto konkrétnemu mužovi lekári predpísali antihistaminiká. Nakoniec sa zistilo, že fexofenadín, ktorý sa považuje za lacný liek a používa sa zvyčajne pri liečbe sennej nádchy, je najúčinnejší s 90-percentným zlepšením príznakov. 

Samozrejme, toto zistenie si vyžaduje viacero výskumov, aby sa zistilo, či fexofenadín bude bezpečný a efektívny pri liečbe tohto syndrómu aj vo väčšej populácii. Aj napriek tomu sa to považuje za sľubný štart. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:27