Dedinu  Lützerath obsadili klimatickí aktivisti.Reuters/
StoryEditor

Hádžu Molotove koktaily a dlažobné kocky. Aktivisti na protest proti uhoľnej bani si z dediny urobili vojenskú pevnosť

iDnes.czČTK12.01.2023., 12:00h

Niekoľko stoviek policajtov v stredu vstúpilo do západonemeckej osady Lützerath, ktorú obsadili klimatickí aktivisti. Protestujú proti jej chystanému zbúraniu kvôli rozšíreniu uhoľnej bane.

Lajkuj Brainee.sk na

Situácia na mieste bola spočiatku napätá, demonštranti hádzali po policajtoch kamene a delobuchy. Policajný hovorca Andreas Müller, ktorý je v Lützerathu, vyhlásil, že polícia postupuje podľa zákona a že bude konať dôsledne. Technici medzitým začali okolo osady a priľahlej bane budovať ochranný plot.

Policajti v stredu ráno 11.1. prekročili barikády a obkľúčili domy, v ktorých sa aktivisti opevnili. Na zasahujúce jednotky ihneď potom demonštranti zaútočili. Spolu s dlažobnými kockami a delobuchmi hádzali aktivisti na policajtov aj niekoľko zápalných fliaš, ktoré sa po dopade na zem vznietili. Na mieste boli odpálené aj dymovnice.

Vláda spolkového kancelára Olafa Scholza násilnosti odsúdila. „Nemáme pre to žiadne pochopenie,“ povedal Scholzov hovorca Steffen Hebestreit na stredajšej tlačovej konferencii. Proti násiliu sa medzitým vyslovilo množstvo osobností, okrem iného aj biskup Helmut Dieser, ktorý apeloval na demonštrantov a políciu, aby sa útokov vyvarovali.

V okolí domov začali zasahujúce jednotky odstraňovať prístrešky a barikády, ktoré aktivisti postavili. Na mieste je aj policajný bager. Policajti tiež opakovane vyzývajú demonštrantov, aby dedinu opustili, pretože vstup do nej je nelegálny. „Ľudia v uzavretej oblasti majú možnosť odísť bez ďalších policajných opatrení,“  uviedla polícia.

V sobotu je v okolí Lützerathu pripravovaná demonštrácia, ktorej sa podľa informácií agentúry DPA zúčastní aj švédska aktivistka Greta Thunbergová. Tá osadu navštívila už v roku 2021. Medzitým vyše 200 osobností a odborníkov hlásiacich sa k hnutiu Vedci pre budúcnosť podpísalo otvorený list s výzvou, aby úrady vypratanie obce zastavili.

Na stranu aktivistov sa postavili aj ich českí kolegovia z orgaizácie Limity sme my. Tí zorganizovali demonštráciu pred nemeckou ambasádou v Prahe ako podpru protestujúcim v dedine Lützerath. Protest bol zameraný aj proti búraniu akýchkoľvek iných dedín kvôli ťažbe hnedého uhlia, ktoré podľa nich „patria nielen pod zem, ale aj do histórie.“

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude demonštrácia v Lützerathu trvať. Polícia uviedla, že celý zásah  by mohol trvať aj týždne. V Lützerathu sú stovky demonštrantov, aktivisti sú v domoch, v pivniciach, na uliciach, na strechách a tiež na stromoch. Zásah navyše komplikuje to, že demonštranti so sebou majú aj malé deti.

image

Namiesto odkaliska umelecká galéria a botanická záhrada na mieste toxickej hlušiny. Aj takto môžu vyzerať bývalé bane

„V Lützerathu sú malé deti. Vzhľadom na veľké nebezpečenstvo v zóne zásahu vyzýva polícia zákonných zástupcov detí, aby s nimi okamžite odišli,“ uviedla polícia v Aachene. Doplnila, že táto výzva sa vzťahuje na všetky deti a mladistvých.

Osadu Lützerath tvorí niekoľko domov a statkov, v ktorých ešte v roku 2008 žilo zhruba 80 ľudí. Počet obyvateľov potom rýchlo klesal a v roku 2021 tu boli podľa virtuálneho múzea mesta Erkelenz, pod ktoré osada spadá, hlásení už iba traja ľudia.

image

Aktivisti „útočia“ na diela v múzeách, aby upozornili na klímu. Potvrdzujú tým dôležitosť umenia, myslí si Slovenská národná galéria

To, že Lützerath v Severnom Porýní-Vestfálsku bude musieť ustúpiť uhoľnej bane Garzweiler, je dlhodobo známe, s presídľovaním obyvateľov sa začalo už pred viac ako 15 rokmi. Osud osady bol definitívne spečatený vlani v októbri, kedy sa spolková vláda, vláda Severného Porýnia-Vestfálska a energetická spoločnosť RWE dohodli na predĺžení chodu uhoľných elektrární výmenou za urýchlenie odklonu od uhlia.

image

Začiatok roka s aj dobrou správou: Koncentrácia látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu klesla o 50 percent

Nemecko kvôli zníženiu spotreby plynu spustilo uhoľné elektrárne, ktoré doteraz držalo v rezerve. Habeck takýto postup označil za nevyhnutný, zdôraznil však, že Berlín naďalej počíta so svojimi klimatickými cieľmi. Vyhlásil tiež, že Nemecko po roku 2024 musí výrazne urýchliť odchod od uhlia. K Lützerathu Habeck povedal, že uhlie pod obcou treba vyťažiť. Dodal tiež, že likvidácia ďalších obcí sa už neplánuje.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 00:14