Pozri si najbizarnejšie poisťovacie podvody v histórii.Pexels/tima-miroshnichenko/
StoryEditor

Chceli obabrať štát, aby im vyplatili poistné. Medzi najšialenejšie podvody sa zaradili aj fingované operácie

Michal Čiernik11.01.2023., 10:00h

Od šokujúcich až po smiešne. Keď ide o získavanie peňazí z poisťovacích podvodov, ľudia nepoznajú hranice. Tie najbizarnejšie nájdeš nižšie v článku.

Lajkuj Brainee.sk na

Fingované utopenie

John Stonehouse bol veľmi ambicióznym poslancom Dolnej snemovne britského parlamentu. Najväčší rozruch ale vzbudí ako minister počas vlády Harolda Wilsona, keď v novembri v roku 1974 nechá svoje oblečenie na pláži v Miami a zmizne. Vyvoláva tým veľa nevyriešených otázok. Dokonca aj dnes, takmer 50 rokov potom, čo predstieral svoju vlastnú smrť, aby sa pokúsil začať nový život v Austrálii.

Podľa jeho priateľa Williama Molloya, v tom mala mať prsty mafia. Podľa iných zdrojov mal byť Stonehouse v 60. rokoch údajne českým špiónom, čo by potvrdil aj nový dramatický miniseriál od ITV Stonehouse, ktorý vyšiel len pred pár dňami.

Jhon Stonehouse je však nájdený živý na Štedrý deň v rok 1974 v Austrálii, kam ušiel zo svojou sekretárkou Sheilou Buckley v nádeji, že tu začne nový život pod menom svojho zosnulého voliča. Pozornosť sa však v tom čase upriamila na jeho finančné nezrovnalosti.

image

Fingoval vlastné utopenie.

Twitter/sathevoz/

Po roku 1970 Stonehouse založil rôzne spoločnosti v snahe zabezpečiť si pravidelný príjem. V roku 1974 mala väčšina z nich finančné problémy a on sa uchýlil k podvodnému účtovníctvu. Trvá ešte ďalších šesť mesiacov, než sa vráti do Spojeného kráľovstva, kde čelí obvineniam z podvodu, krádeže a prania špinavých peňazí. Nakoniec ho odsúdili na sedem rokov väzenia.

Štyri ženy a pohreb

Keď sa štyri ženy z Kalifornie rozhodli spáchať trestný čin podvodu so životným poistením v hodnote 1,2 milióna dolárov, nikto nemohol predpovedať, do akej miery zájdu, aby vytvorili ilúziu pravdy. Podľa spisov FBI dotyčný nešťastný zosnulý muž menom Jim Davis nikdy neexistoval. Štyri ženy boli 67 ročná pracovníčka márnice Jean Crump, šesťdesiatničky Faye Shilling a Barbara Ann Lynn a 35 ročná Lydia Eileen Pearce. 

image

Štyri ženy sfalšovali pohreb muža.

Pexels/pavel Danilyuk/

Vidiac príležitosť pracovať so systémom, uzavreli poistku pod podvodným menom, predstierali „Jimovu“ smrť a dokonca aj jeho pohreb na ktorom sa zúčastnili zaplatení herci. Podvodníčky z nasledujúceho vyšetrovania znervózneli a exhumovali falošnú Jimovu rakvu, ktorá obsahovala figurínu a „časti kravy“, aby ju realisticky zavážili, a zariadili jej spopolnenie. Nakoniec ich chytili v dôsledku zle sfalšovaných dokumentov. 

Vykradnutie vlastného klenotníctva za sedem miliónov

Niekedy je lákadlom výplaty poistného príliš veľa na to, aby mu odolali aj tí zdanlivo najpoctivejší občania. V decembri 2008 dvaja majitelia klenotníctva v New Yorku vymysleli plán na lúpež šperkov z ich vlastného obchodu. 

Atul Shah a Mahaveer Kankariya najali dvoch mužov, prezliekli ich do kostýmov a predstierali vlámanie do ich vlastného obchodu. Potom do svojich bezpečnostných kamier naliali čistiaci prostriedok, aby zničili inkriminované zábery. Násedne u svojej poisťovne Lloyds of London podali žiadosť o odškodnenie vo výške 7 miliónov dolárov. 

image

Bývalý zamestnanec okradol Apple o milióny eur. Bral úplatky a prinútil firmu platiť za jej vlastné komponenty

Podvod bol odhalený, keď detektívi zachraňovali zábery z pások odhaľujúcich mužov, ktorí dve hodiny pred vlámaním vyberali šperky z vlastného trezoru.

Zbytočné operácie

Zvýšiť zisky nemocnice falošným vykazovaním operácií či zbytočnými zákrokmi len za účelom vyplatenia poistného znie ako jednuduchý plán. Až kým nezačnú umierať ľudia. V Decembri 2001 je kvôli tomu zavratá chicagská nemocnica Edgewater Medical Centre. Kvôli stratám v miliónoch dolárov sa rozbieha vyšetrovanie. 

Vtedy 51 ročný doktor Andrew Cubria sa vo ferbruári 2002 priznáva, že previedol 750 zbytočných operácií. Dve z toho dokonca viedli k smrti pacienta. Väčšinu zbytočných procedúr, ktoré Cubria vykonal, zaplatil federálny program zdravotného poistenia pre seniorov, financovaný vládou USA.

image

Vtedy 51 ročný doktor Andrew Cubria sa vo ferbruári 2002 priznáva, že previedol 750 zbytočných operácií.

Youtube_screenshot/ If The Walls Could Talk Podcast/

Chicagský kardiológ bol v roku 2002 odsúdený na dvanásť a pol roka vo federálnom väzení za vykonávanie medicínsky nepotrebných srdcových procedúr, ktoré viedli k úmrtiu dvoch pacientov v rámci desaťročného podvodného plánu. Andrew Cubria  musel tiež prísť o zisk vo výške dvoch miliónov dolárov a zaplatiť ďalších 14,4 milióna dolárov v reštitúcii, nariadila americká okresná sudkyňa Suzanne Conlonová.

image

Hushpuppi sa topil v luxuse, sledovali ho milióny ľudí. Vykľul sa z neho jeden z najväčších finančných podvodníkov

Žalobcovia tvrdili, že Cubria, spolu s ďalšími lekármi prijímali stovky pacientov, ktorí vôbec nepotrebovali hospitalizáciu. Išlo väčšinou o narkomanov, bezdomovcov a seniorov, ktorí dostali hotovosť, jedlo a cigarety, len aby predstierali, že sú chorí. 

Babka gamblerka

Závislosť na hazardných hrách môže viesť k ohavným dlhom. Jedna prefíkaná dôchodkyňa sa však rozhodla použiť falošné poistné udalosti na pokrytie svojich katastrof v kasíne. Keď 72-ročnej Isabel Parker došli finančné prostriedky na podporu svojej závislosti, predstierala najmenej 49 podvodných podvodov v supermarketoch a obchodných domoch, v troch štátoch USA v rokoch 1993 až 2000. 

image

Predal Tádž Mahal aj budovu parlamentu. Jeden z najväčších podvodníkov na svete dostal 113 rokov, z väzenia ušiel osemkrát

Vyšetrovatelia podvodov odhalili, že Parker mala 47 falošných preukazov totožnosti a 11 rôznych adries na podanie svojich pohľadávok v celkovej výške viac ako 500 000 dolárov. Po odsúdení za 20 poistných podvodov v roku 2003 si Parker odsedela štvorročný trest v domácom väzení.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 13:13