Steven Jay Russel síce nespáchal nejaké násilné činy, napriek tomu sa považuje zo svojim IQ 163 za veľmi nebezpečného manipulátora.Twitter.com/fact Maniak/
StoryEditor

Predstieral, že je sudca či zdravotník. Pri poslednom pokuse fingoval vlastnú smrť. Majster podvodníkov si robil z väzníc srandu

Nepotreboval zbrane, stačila mu len odvaha, drzosť a obrovská kreativita. Geniálny podvodník Steven Jay Russell ušiel z väzenia až štyrikrát.

Lajkuj Brainee.sk na

Svoju kariéru podvodníka hodnotí ako skôr podpriemernú. „Keby som bol naozaj dobrý, tak by ma predsa nikdy nechytili, nie?“ Vznáša logickú námietku dnes už šesťdesiatštyriročný Russell. Síce nespáchal nejaké násilné činy, napriek tomu sa považuje so svojím IQ 163 za veľmi nebezpečného manipulátora, uvádza portál iDnes.cz

Na prvý pohľad žil obyčajný rodinný život so svojou ženou a dcérou. Realita však bola iná. Russell vedel, že je adoptovaný a prácu na polícii využil k hľadaniu svojej matky. Okrem toho sa po smrti svojho otčima priznal, že je homosexuál. „Nie že by ma ženy nepriťahovali, ale muži ma jednoducho priťahovali viac,“ hovorí. Vlastnú rodinu potom opustil, vraj nechcel žiť vo formálnom manželstve len naoko, a zmizol do Los Angeles. Po tomto momente sa to všetko zhoršilo.

Prezlečený za dozorcu

Jeho prvým trestaným prehreškom bolo odhaľovanie sa na verejnosti, druhým predaj falošných hodiniek Rolex, tretím preukázaný poisťovací podvod. Za fingovaný úraz po pošmyknutí si žiadal 45-tisíc dolárov. Na súde mu priťažilo, že sa v poisťovni preukázal falošným pasom. A všetko mu sčítali. V Texase, vo väznici v Harris County, si mal odpykať 10 rokov za poisťovací podvod, šesť mesiacov za falošný pas a 90 dní za krádež.

image

Jeho život bol inšpiráciou ore film I love you Phillip Morris. Kde Russela stvárnil Jim Carrey.

Twitter.com/stonegasman/

Kvôli svojmu priateľovi Jamesovi Kemplovi, ktorý zomieral na HIV, však toľko času nemal. Zo skladu oblečenia si dokázal zohnať uniformu, tričko s kravatou, a ukradol vysielačku. V tomto prestrojení, počas striedania dozorcov, vyšiel bez najmenších problémov zo svojho bloku a väzenia.

Pre lásku spravil všetko

S umierajúcim Kempleom žili dlho v Mexiku, mimo dosahu spravodlivosti. Kvôli liečbe sa však museli vrátiť do Spojených štátov. Russell vtedy hradil výdavky na ošetrovanie ďalšími podvodmi a bol znovu chytený. Kempel krátko na to umiera.

image

Vo väzení má sedieť do roku 2113.

Twitter.com/the Cirem Museum/

Pri odpykávaní trestu si však našiel ďalšiu spriaznenú dušu. Phillip Morris bol jeho spoluväzeň, s ktorým po predčasnom prepustení začal žiť. S vyšperkovaným životopisom a falošnými referenciami získal pozíciu finančného riaditeľa v spoločnosti North American Medical Management, aby odtiaľ spolu s Morrisom obratom spreneverili 800-tisíc dolárov. Život v luxuse však netrval dlho a len po piatich mesiacoch od prepustenia ich znovu zatkli.

Predstieral, že je sudca a sám si znížil kauciu

V zadržiavacej cele využil svoje právo na telefónny hovor, ale svojmu právnikovi nevolal. Namiesto toho vytočil číslo úradu súdnej evidencie, kde sa predstavil ako dozorujúci sudca svojho procesu, skvele pritom imitoval jeho dikciu, znížil si uloženú kauciu z 950-tisíc dolárov na 45-tisíc. A potom zavolal na súd, aby potvrdil, že kaucia zaň už bola zaplatená, a súd hneď vydal oficiálny príkaz na jeho prepustenie.

image

Mafia proti mafii. Fancinujúci príbeh buranov zo Sicílie, ktorí dali lekciu newyorským rodinám a totálne ovládli mesto

Umelecký krúžok ako cesta k slobode

Z triku s telefonátom sa neradoval dlho. Našli ho po dvoch týždňoch na Floride. A tentoraz už dostal 45 rokov. Na útek využil svoju úlohu vedúceho umeleckého krúžku. Z umeleckých lekcií získal 50 balení fixiek. S ich zelenými náplňami vo väzenskej toalete si zafarbil biely väzenský mundúr, takže vyzeral na nerozoznanie od štandardnej uniformy medikov. A v príhodný moment, vydávajúc sa za člena zdravotníckeho personálu, znovu vyšiel dverami von z väzenia hlavnou bránou. „Kľúčové bolo správať sa tak, akože tam patríte,“ opisuje. Vonku presvedčil pár ľudí, že je lekár a potrebuje odviezť k dopravnej nehode.

Fingovaná smrť

Na slobode znovu vypátral svojho Phillipa Morrisa, na živobytie vo veľkom štýle si však znovu Russell nezarábal poctivo. Upozornil na seba federálnych agentov a znovu bol zatknutý. Za predchádzajúci útek mu súd vymeral ďalších 20 rokov.

image

Mravnostná polícia mala zabiť 22-ročnú ženu. Najprv ju zadržali kvôli „nevhodnému“ oblečeniu, potom oznámili jej smrť

Tentokrát zašiel ešte ďalej. Nadužívaním preháňadiel, laxatív, ktoré si tajne zaopatroval z väzenskej kliniky, schudol za desať mesiacov zo svojej pôvodnej hmotnosti na polovicu. Všetky potrebné detaily diagnózy si naštudoval vo väzenskej knižnici a vďaka prístupu k písaciemu stroju dokonca vytvoril klamný lekársky posudok. Ten sa mu podarilo podstrčiť lekárovi, ktorý ho oficiálne pridal k jeho zložke.

image

Navštívili sme ženskú väznicu: Budíček o 5:15, milostné vzťahy a 11 druhov jedál

Ako „nevyliečiteľne chorý“ si vyžiadal experimentálnu liečbu v nemocnici v Houstone. Vonku sa mu znovu podarilo vytvoriť si novú identitu. Vydával sa za svojho vlastného ošetrujúceho lekára, a do väzenia oznámil svoj vlastný skon. Že na lôžkovom oddelení v Houstone zomrel na AIDS, si sám potvrdil vlastnoručne vydaným úmrtným listom.

Nemali s ním zľutovanie

Dolapili ho 7. apríla 1998. Dostal 45 rokov za podvody a 99 rokov za opakované úniky z väzenia. Zo samotky, na ktorej je 22 hodín denne, hodinu v klietke na „čerstvom vzduchu“ a hodinu môže venovať osobnej hygiene, sa dostane 13. marca 2113. „Zatvorený tu som preto, aby ma uistili, že už nemôžem utiecť. A myslím si, že čiastočne tiež preto, aby ma potrestali za hanbu, ktorú som spôsobil štátu Texas,“ tvrdí Russell.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 22:01