V Severnej Kórei verejne popravili dvoch tínedžerov za sledovanie a predaj filmov.Pexels/nothing-ahead, Wikipedia/
StoryEditor

V Severnej Kórei verejne popravili troch tínedžerov. Dvoch z nich za predaj a sledovanie filmov

Michal Čiernik05.12.2022., 10:00h

Zavraždíš svoju matku alebo predávaš zahraničné filmy? Trest je v tejto krajine rovnaký.

Lajkuj Brainee.sk na

Mladí ľudia vo veku 16 a 17 rokov boli verejne zastrelení v severokórejskom meste Hyesan za sledovanie a distribúciu filmov od ich južných susedov. Spolu s nimi bol popravený ešte jeden tínedžer za vraždu svojej nevlastnej matky. Severokórejské úrady informovali ľudí v meste, že tieto dva zločiny sú rovnako zlé ako každý iný, uvádzajú očití svedkovia pre Radio Free Asia.

Zastrelili ich v októbri na letisku v meste. „Obyvatelia Hyesan sa zhromaždili v skupinách na pristávacej dráhe,“ povedal svedok. „Úrady postavili dospievajúcich študentov pred verejnosť, odsúdili ich na smrť a okamžite ich zastrelili.“ Dvaja tínedžeri boli prichytení pri pokuse o predaj USB diskov obsahujúcich pašované médiá na miestnom trhu. Úradníci umiestnili medzi verejnosť špiónov, ktorí následne predajcov nahlásili polícii.

image

Gándhího smrť či vznik Severnej Kórey. Takto vyzeral svet v čase narodenia Karola III., ktorý má dnes narodeniny

K popravám došlo asi týždeň po tom, čo úrady usporiadali verejné stretnutia, aby verejnosti oznámili, že sa chystajú tvrdo zakročiť proti zločinom týkajúcim sa zahraničných médií. „Tým, ktorí sledujú alebo distribuujú juhokórejské filmy a drámy, a tým, ktorí narúšajú spoločenský poriadok vraždami iných ľudí, nebude odpustené a budú odsúdení na trest smrti,“ uviedli orgány činné v trestnom konaní.

image

Za tri dni „z nula“ pozitívnych na 1,2 milióna nakazených. Ako sa v Severnej Kórei vyvíja pandemická katastrofa?

V posledných rokoch sa juhokórejské a západné filmy, ako aj hudba a televízne programy rozšírili po celej Severnej Kórei na ľahko ukrytých USB flash diskoch a SD kartách. Pašeráci prinášajú médiá do krajiny z Číny. Pred rokom bol tínedžer v Severnej Kórei odsúdený na 14 rokov väzenia za to, že si pozrel len päť minút filmu. „14-ročný študent strednej školy v Hyesan City bol zatknutý pri pozeraní juhokórejského filmu The Uncle. Odsúdený bol na 14 rokov nápravnom pracovnom tábore,“ píše Daily NK.

„Tí, ktorí priamo videli, počúvali alebo uchovávali juhokórejské filmy, nahrávky, kompilácie, knihy, piesne, maľby a fotografie, môžu byť umiestnení na päť až 15 rokov do pracovných táborov,“ uvádza Daily NK.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 11:07