Kim Čong-unYoutube/KOMPASTV
StoryEditor

Za tri dni „z nula“ pozitívnych na 1,2 milióna nakazených. Ako sa v Severnej Kórei vyvíja pandemická katastrofa?

Lukáš KovalčíkTASR17.05.2022., 15:00h

Ešte minulý týždeň Severná Kórea tvrdila, že je jednou z troch krajín na svete, kde nie je covid. Teraz môže čeliť humanitárnej katastrofe.

Lajkuj Brainee.sk na

Trvalo takmer dva a pol roka, kým vírus precestoval z čínskeho mesta Wu-chan do hlavného mesta Severnej Kórei Pchjongjang. Aspoň to tvrdí severokórejská vláda, ktorá až do konca minulého týždňa rozhodne popierala akékoľvek potvrdené prípady vírusu v krajine.

Vo štvrtok však štátne médiá potvrdili, že „údajná horúčka“ infikovala 350 000 ľudí v celej krajine, čo je podľa odborníkov takmer určite prepuknutie pandémie covidu. Potom, o tri dni neskôr, štátne médiá potvrdili, že celkovo viac ako 1,2 milióna ľudí v celej krajine hlásilo príznaky „horúčky“.

Nulová zaočkovanosť a zdravotníctvo v hroznom stave

Severokórejský krízový štáb oznámil, že približne 663 910 z nich je v súčasnosti v karanténe. Podľa všetkých indícií sa táto „horúčka“ explozívne šíri po Severnej Kórei už od konca apríla. 

Potvrdilo sa, že celkovo zomrelo najmenej 56 ľudí, z toho osem len v nedeľu, čo je takmer určite hrubé podhodnotenie úmrtnosti zo strany miestnych úradov, píše Vice.

V priebehu iba 72 hodín sa teda epidemiologický stav Severnej Kórey zmenil zo samozvaného úspešného príbehu na zdravotnú katastrofu. Odborníci taktiež tvrdia, že Severná Kórea zrejme nemá dostatok vybavenia na testovanie veľkého počtu ľudí na koronavírus a spolieha sa prevažne na izoláciu ľudí s príznakmi.

Faktom je aj to, že Severná Kórea, je jednou z iba dvoch krajín na svete spolu s Eritreou, ktorá nezaviedla očkovanie proti covidu. Tieto skutočnosti robia krajinu Kim Čong-una neskutočne zraniteľnou voči vírusovej epidémii tohto kalibru.

image

Priaznivo nepôsobí ani to, že medzi Severokórejčanmi existuje iba malá alebo žiadna získaná imunita voči covidu. Subvariant omikronu BA.2, ktorý bol zistený minulý týždeň v Pchjongjangu, je pritom päť až šesťkrát prenosnejší ako pôvodný vírus nájdený vo Wu-chane. Aby toho nebolo málo, infraštruktúra verejného zdravotníctva v krajine patrí medzi najhoršie na svete.

Preto sa viacerí odborníci domnievajú, že v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch, môže situácia prerásť do úplnej humanitárnej katastrofy. 

„Zdravotnícky systém tam bol a stále je dosť hrozný," hovorí Jieun Baek, zakladateľka mimovládnej organizácie Lumen, ktorá monitoruje Severnú Kóreu pre BBC.

„Je to veľmi schátralý systém. Okrem dvoch miliónov ľudí žijúcich v Pchjongjangu má väčšina krajiny prístup k veľmi nekvalitnej zdravotnej starostlivosti." 

image

Pracovník dezinfikuje jedáleň v továrni na hygienické potreby uprostred rastúcich obáv zo šírenia koronavírusovej choroby v Pchjongjangu.

TASR/AP/Cha Song Ho

Ako sa to stalo?

Zatiaľ čo svetoví experti  spochybňujú, či ide v skutočnosti o prvé prípady covidu v Severnej Kórei, stále zostáva nejasné, ako sa subvariant omikronu dostal do krajiny. Severná Kórea bola jednou z prvých krajín, kde sa v januári 2020 uzavreli hranice. Zastavil sa aj medzinárodný obchod, vrátane obchodovania s tradičným partnerom Čínou, nehovoriac o tom, že obyvatelia Kim Čong-unovej krajiny boli kvôli režimu vystavení prísnym obmedzeniam pohybu už dávno pred pandémiou.

Najlogickejšou sa javí teória o tom, že vírus sa do Kórey dostal cez hranicu zo severovýchodnej Číny. Tá, sa momentálne nachádza v katasrofálnej pandemickej situácii. 43 čínskych miest sa aktuálne nachádza v nejakej forme lockdownu, a v apríli z krajiny hlásili viac než 20 000 nových prípadov denne.

Hoci obchod bol medzi týmito dvoma národmi už začiatkom roku 2020 náhle pozastavený, existuje viacero správ o pašovaní ľudí, ktorí sa nelegálne pohybujú tam a späť cez úseky 1440 km dlhej hranice lemovanej riekou. Tá je v niektorých oblastiach len niekoľko metrov široká. Pašeráci tam údajne predávajú potraviny či iný tovar chudobným a vyhladovaným severokórejským komunitám.

Niekoľko expertov naznačilo, že prostredníctvom týchto pašeráckych sieti sa mohol dostať vírus do Severnej Kórey.

Iná teória súvisí s veľkou vojenskou prehliadkou, ktorá sa konala v Pchjongjangu 25. apríla na oslavu 90. výročia založenia armády. Zúčastnilo sa jej niekoľko tisíc ľudí bez rúšok, vrátane mnohých vojakov, ktorí odvtedy boli pozitívne testovaní na covid.

image

Vojenská prehliadka

Youtube/Rumoaohepta7

„Súčasná epidémia covidu je úzko spojená s prehliadkou z 25. apríla," povedal agentúre AFP Hong Min, výskumník z Kórejského inštitútu pre národné zjednotenie so sídlom v Soule. 

„Na jednom mieste máte desaťtisíce ľudí, niektoré jednotky prileteli z iných častí krajiny, možno aj niektoré z pohraničných oblastí, kde sa pašovanie skutočne deje,“ tvrdí Ethan Jewell, korešpondent pre NK News so sídlom v Soule, .

„Je možné, že jednotky zo severných pohraničných oblastí prišli do kontaktu s niekým, kto prišiel do kontaktu s pašerákmi, a potom išli do Pchjongjangu a pochodovali v tejto obrovskej zhustenej vojenskej formácii uprostred mesta." 

Kim Čong-un kritizuje

Kim na nedeľňajšom zasadnutí polibyra vládnucej strany kritizoval vládnych a zdravotníckych predstaviteľov za „nezodpovedný prístup k práci" a slabú organizovanosť v súvislosti s tým, že zásoby liekov nie sú načas dodávané do lekární, uviedla oficiálna tlačová agentúra KCNA.

V skutočnosti je však severokórejská zdravotná infraštruktúra nedostatočne zabezpečená, nedostatočne zásobená a vážne nevybavená na to, aby zvládla masové prepuknutie pandémie covidu.

Dr Sojin Lim, docent severokórejských štúdií na britskej University of Central Lancashire, napríklad pre Vice popisoval správy o operáciách vykonávaných bez anestézie a podávaní kanabisu na úľavu od bolesti.

„Čo sa týka vecí, ako sú respirátory alebo dezinfekčné prostriedky, môžeme si len predstaviť, aké obmedzené sú zdroje,“ tvrdí Jieun Baek.

Čím ďalej sa nachádzate od hlavného mesta, tým je situácia údajne ešte horšia.

image

Elitný sniper prehovoril o vojne: Páchlo to smrťou, zuhoľnatený zápach ľudského mäsa je strašidelný

Lockdowny, ale budú fungovať?

Vzhľadom na absenciu očkovacej kampane sa Severná Kórea rozhodla obrátiť sa na svoju jedinú možnosť v boji proti Covidu: lockdown.

„Zásahy hrubej sily na pohyb ľudí budú ešte prísnejšie,“ myslí si Baek.

Kim povedal, že Severná Kórea by sa mala „aktívne poučiť" z toho, ako Čína reagovala na pandémiu. Zatiaľ čo väčšina krajín sveta teraz žije s vírusom, Čína sa drží svojej politiky nulového počtu pozitívnych. Veľké mestá vrátane finančného centra Šanghaj teda zostávajú zavreté.

image

Covid v Severnej Kórei

TASR/AP/ Ahn Young-joon

Ak by Severná Kórea zaviedla podobné obmedzenia, odborníci varujú, že situácia s dodávkami môže byť oveľa horšia ako napríklad v Šanghaji. Píše BBC.

„Myslím si, že v Severnej Kórei to bude veľmi ťažké zastaviť. V tejto chvíli by som sa veľmi, veľmi obával," uviedol profesor Ben Cowling, epidemiológ z univerzity v Hongkongu.

Riešením by mohlo byť očkovanie, no to Severná Kórea odmieta. Čína aj WHO už predtým ponúkli krajine pomoc vo forme vakcín, no úrady ich odmietli. 

Vodca Kim Čong-un aj naďalej odmieta zahraničnú pomoc a bezplatné dodávky vakcín z programu Covax v obave, že infekciu prinesú zahraniční špecialisti. 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 06:17