Budhistický chrám zostal bez mníchov po tom, čo mali všetci pozitívny test na pervitín.Pexels/sarbajitsen/
StoryEditor

Všetci mnísi skončili na odvykačke. Brali pervitín, testami neprešiel ani opát

Michal Čiernik02.12.2022., 09:00h

Všetci mnísi v malom budhistickom chráme boli tento týždeň prepustení a poslaní na odvykaciu kúru. Každý z nich bol totiž pozitívny na metamfetamín.

Lajkuj Brainee.sk na

Všetkých štyroch mníchov vrátane opáta, v chráme v provincii Phetchabun v okrese Bung Sam Phan v centrálnom Thajsku prinútila polícia v pondelok podstúpiť testy moču. Ten ich usvedčil z užívania nelegálnych látok, uvádza Vice. „Mnísi boli následne poslaní na zdravotnú kliniku, aby sa podrobili drogovej rehabilitácii,“ povedal miestny predstaviteľ Boonlert Thintapthai agentúre AFP. Medzi miestnymi veriacimi to však vyvolalo obavy, pretože s prázdnym chrámom nie sú schopní vykonávať svoje náboženské povinnosti. Boonlert však prisľúbil, že do chrámu prídu noví náhradní mnísi.

Nie je jasné, prečo sa polícia zamerala na tento konkrétny chrám, ani na týchto konkrétnych mníchov. Akcia však prichádza uprostred širšej národnej kampane na boj proti obchodovaniu s nezákonnými látkami.

Thajsko, podobne ako mnoho iných krajín v juhovýchodnej Ázii, zaznamenalo za posledné dva roky výrazný nárast v obchodovaní s pervitínom. Väčšina drog pochádza z takzvaného Zlatého trojuholníka, notoricky známeho miesta obchodu so syntetickými drogami, na rozmedzí hraníc Thajska, Laosu a Mjanmarska. Konkrétnejšie v kopcoch mjanmarského štátu Shan, ktoré sú zmietané konfliktmi. 

image

Stručná história života najchudobnejších ľudí. Trest smrti, predaj detí za dva doláre či chudobince plné násilia

Po mjanmarskom prevrate, pri ktorom vo februári 2021 barmská armáda zvrhla vládu a uvrhla národ do chaosu, naďalej prúdia rekordné množstvá kryštalického metamfetamínu a pervitínových tabliet.  Výroba a obchodovanie s nelegálnymi syntetickými látkami dosiahli v roku 2021 rekordnú úroveň, pričom úrady spoločne zabavili takmer 172 ton metamfetamínu a viac ako 1 miliardu pervitínových tabliet.

image

Z konkubíny jedinou cisárovnou v čínskej histórii. Kto bola mnohými zavrhovaná Wu Ce-tchien?

To, že sa drogy šíria aj medzi miestnymi duchovnými nie je žiadna novinka. V marci bol mních Luang Pu Tuanchai, ktorý sa preslávil v roku 2020 so svojimi vševediacimi schopnosťami, obvinený z jazdy pod vplyvom alkoholu a držania drog. Polícia uňho našla desiatky metamfetamínových tabliet. Začiatkom januára bol podobne odhalený ďalší mních, ktorý bol prichytený pri konzumácii metamfetamínových tabliet a ich predaji miestnym mladým ľuďom. Takéto kontroverzie nahlodali verejnú vieru v thajských budhistických mníchov.

Budhizmus je oficiálnym náboženstvom Thajska a nasleduje ho asi 93 percent populácie. Krajina je domovom viac ako 300 000 mníchov.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:00