Záznam z ceremónie, na ktorej sa podával psychedelický odvar Ayahuasca.Youtube/your Mate Tom/
StoryEditor

Organizovali worshopy so šamanským odvarom, teraz sú v base. Absurdné, vyjadrili sa odborníci

iDnes.cz11.10.2022., 14:30h

Manželský pár Kordysovsov v októbri 2020 zadržala polícia za to, že organizovali ceremónie s Ayahuascou, nápojom so silnými psychedelickými účinkami. Súd ich odsúdil na 8 a pol a 5 a pol roka. Podľa odborníkov je to však absurdné a nespravodlivé.

Lajkuj Brainee.sk na

Poľský manželský pár Kordysovsov v októbri 2020 zadržala polícia za to, že organizovali ceremónie s Ayahuascou, nápojom so silnými psychedelickými účinkami pripravovaným z amazonskej lyány, informuje portál iDnes.cz. Súd ich odsúdil na 8 a pol a 5 a pol roka. 

 

 

Sebarozvoj s Ayahuascou

Psychedelické látky pomáhajú v liečbe duševných chorôb a nemajú potenciál na to, aby si na ne človek vybudoval závislosť, tvrdia vedci. Žiadajú zmenu zákona - ten totiž skupinu týchto látok stále eviduje v rovnakej kategórií ako kokaín či heroín. „Našou hlavnou motiváciou je pomôcť ľuďom zmeniť životný štýl, alebo nájsť samého seba,“ priblížila ciele ceremónií pre iDnes.cz Karolina Kordysová. Spolu s manželom Jaroslavom usporadúvali v Čechách worshopy zamerané na osobnostný rozvoj, kde sa účastníci venovali hudbe a tancu. Niekedy sa počas ceremónií užívala aj Ayahuasca, ktorej hlavnou účinnou zložkou je psychedelikum DMT. 

Tieto obrady majú korene v Latinskej Amerike, kde ich viedli tamojší šamani - práve od nich sa tomuto umeniu naučil aj Jaroslav. V Južnej Amerike je totiž Ayahuasca legálnou a používa sa napríklad pri liečbe ťažkých závislostí (napríklad od heroínu či kokaínu) a depresií. V Čechách aj na Slovensku je však jej hlavná účinná zložka DMT na zozname návykových látok. Práve preto boli manželia zadržaní a väzobne stíhaní, bolo voči nim vedené trestné konanie pre obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby a manipulácie s omamnými a psychotropnými látkami a jedmi, ako informuje portál iDnes.cz.

Odborníci to vidia inak

Manželia však súvislosť s akoukoľvek trestnou činnosťou odmietali. Účastníci totiž pili Ayahuascu, ale tá ich, na rozdiel od tej Americkej, neobsahovala DMT. Jedine Jaroslav ako šaman pil Ayahuascu s DMT, účastníkom ju však nepodával. V januári 2021 Karolinu z väzby prepustili a stíhajú ju na slobode, avšak jej manžel je za mrežami už druhý rok. „Snaží sa to vydržať napriek tomu, že v jeho živote boli už aj svetlejšie chvíle. Najviac mu chýba príroda, chýbajú mu prechádzky po lese,“ opisuje Karolina ako trávi čas jej muž vo väzbe.

Odborníci z oblasti psychológie, psychiatrie a adiktológie hodnotia trest pre manželov ako neprimeraný. Zaradenie látky DMT do kategórie s heroínom je podľa týchto expertov nesprávne. Podľa vedeckých dôkazov môžu byť psychedelické látky (ako LSD, psilocybín, DMT, pozn. red.) veľmi prospešné. „V kombinácii so psychoterapiou sú skvelým nástrojom pri liečbe úzkostných a depresívnych, psychosomatických či závislostných porúch alebo v paliatívnej starostlivosti (starostlivosť o umierajúcich pacientov, pozn. red.),“ uviedla pre iDnes.cz Vladěna Sobasová, riaditeľka nadačného fondu pre výskum psychedelík PSYRES. Výhodou týchto látok je, že účinkujú už behom niekoľkých desiatok minút a keď sa podávanie zopakuje niekoľkokrát, majú naviac dlhodobý efekt. 

image

V roku 1971 prezident USA Richard Nixon označil drogy za nepriateľa číslo 1 a vyhlásil vojnu drogám. Vede sa tak zamedzila možnosť skúmať terapeutický potenciál psychedelík.

Youtube/kurzgesagt – In A Nutshell/

Súčasná legislatíva však komplikuje výskum aj uvádzanie terapie do praxe. Naviac vedie aj k prísnym trestom za aktivity, ktoré podľa odborníkov nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo pre spoločnosť.

Fakty nepustia

„Vedecké dôkazy jednoznačne dokazujú, že radenie psychedelík medzi zvlásť nebezpečné drogy bez liečebného využitia, je absurdné a z medicínskeho hľadiska neudržateľné. Sú to látky bez návykového potenciálu. Už dnes majú a v budúcnosti bez pochýb budú mať široké terapeutické využitie. Samotné označenie ‚droga‘ je v tomto prípade scestné a zavádzajúce,“ vyjadril sa pre iDnes.cz Pavel Bém, psychiater, adiktológ a člen Rady vlády pre koordináciu protidrogovej politiky.

Rovnako sa o zmenu k prístupu k týmto látkam snaží aj ďalší národný protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Prípad manželov Kordysovcov bol pokusom použiť súčasnú českú legislatívu na exemplárne potrestanie celej skupiny ľudí, ktorá sa tým zaoberá. To nie je iba Karolina a jej muž, všetci vieme, že tie rituály sa konajú po celej republike.“ Takéto kauzy podľa Vobořila je treba prehodnotiť od základov. „Je potrebné reevidovať trestný zákonník a toto je kauza, ktorá na to jednoznačne poukázala.“

 

 

Poučenie do budúcnosti

Národný protidrogový koordinátor v októbri predstaví akčný plán na nasledujúce tri roky, v ktorom si kladie za hlavnú prioritu práve reguláciu trhu s návykovými látkami podľa ich skutočnej rizikovosti. Podľa neho by malo dôjsť k prehodnoteniu nakladania so psychedelikami tak, aby sa zohľadnila ich minimálna spoločenská nebezpečnosť a liečebný potenciál. 

Zatiaľ čo je zmena v nedohľadne, dátum, kedy sa rozhodne o ďalšom osude manželov, je jasný. 19. októbra sa bude konať v Olomouci odvolávací súd. „Chcel by som dodať, že nie sme žiadni zločinci, sme obyčajní ľudia, ktorí chcú iba pomáhať ostatným,“ povedala pre iDnes.cz Karolina s tým, že dúfa, že to pochopí aj odvolávací súd.

 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:47