Anna Záborská.TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Je šokujúce, že Záborská si musí vymýšľať veci ako „neexistujúce právo na spoveď“. Mala by odstúpiť, tvrdí mimovládka

pc13.07.2022., 12:00h

Vyjadrenie Anny Záborskej neostalo bez odpovede. Skritizoval ju Inštitút ľudských práv.

Lajkuj Brainee.sk na

Inštitút ľudských práv minulý týždeň upozornil, že na festivale Pohoda pôsobil biskup Jozef Haľko, ktorý bol medzi nominovanými v tohtoročnej ankete na anti-cenu Homofób roka. Organizácia preto adresovala organizátorom festivalu verejnú výzvu, no tá ostala bez odpovede.

Haľko ponúkal na Pohode duchovné služby a možnosť spovede. Na to rýchlo zareagovali hneď viaceré organizácie. Na jeho spovednici sa rýchlo objavila dúhová vlajka.

image

Na Pohodu prišiel aj homofóbny biskup Haľko. Ľudia mu dali hneď najavo, čo si o jeho prítomnosti myslia

Hlavný organizátor festivalu Michal Kaščák sa nakoniec za pozvanie biskupa Haľka ospravedlnil a potvrdil, že situácia sa nebude opakovať.

Reakcia Anny Záborskej

K situácii sa vyjadrila aj splnomocnenkyňa pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anna Záborská. „Nesúhlas s niekoho názorom nesmie smerovať k porušovaniu jeho práv. Pokiaľ boli organizátori festivalu Pohoda informovaní o narúšaní možnosti pristúpiť k spovedi v spovednej miestnosti biskupa Haľka, mali zasiahnuť a ochrániť ústavou chránené právo. Žiaľ, toto sa nestalo. Namiesto toho sa riaditeľ festivalu ospravedlnil za pozvanie Jozefa Haľka na festival. Obeť sa teda akoby stala predátorom,“ uviedla na Facebooku.

Mala by odstúpiť, tvrdí Inštitút ľudských práv

Na jej slová ihneď reagovala mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv. „Je šokujúce, že pani poslankyňa po toľkých rokoch v politike nepozná našu Ústavu, a musí si vymýšľať veci ako neexistujúce právo na spoveď. Je zjavné, že ako splnomocnenkyňa pre ochranu slobody vierovyznania vôbec nerozumie svojej agende. Ak totiž má člen nejakej cirkvi pocit, že má právo na nejaký náboženský obrad, toto právo si môže uplatňovať výhradne voči vlastnej cirkvi. Nie voči štátu a určite nie voči hudobnému festivalu. Ak má pani Záborská ešte aspoň zbytok slušnosti, musí z funkcie okamžite odstúpiť, lebo celému konceptu ochrany slobody vierovyznania svojím pôsobením robí iba hanbu,“ uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Inštitút ľudských práv minulý týždeň upozornil, že na festivale Pohoda má pôsobiť aj biskup Jozef Haľko, ktorý bol medzi nominovanými v tohtoročnej ankete na anti-cenu Homofób roka. Organizácia preto adresovala organizátorom festivalu verejnú výzvu, aby jeho pôsobenie ukončili. Nakoľko výzva zostala bez odpovede, kontaktovali manažérov vystupujúcich umelcov, ktorí v minulosti podporili LGBT ľudí s informáciami o šírení homofóbie a nenávisti na festivale.

image

Kaščák sa ospravedlnil za účasť homofóbneho biskupa. Zle som odhadol situáciu, hovorí

„Sloboda vierovyznania, ktorá je na Slovensku garantovaná, nijako neukladá povinnosť fyzickým či právnickým osobám poskytovať svoje priestory na realizáciu náboženských obradov. V prípade, že príde k poskytnutiu nejakej nehnuteľnosti cirkvi, napríklad formou prenájmu, nemá prenajímateľ žiadnu povinnosť zabezpečovať chod týchto cirkevných podujatí. Vyjadrenie pani splnomocnenkyne je z právneho hľadiska úplne nezmyselné. Paradoxné je to o to viac, že pán Haľko je vrcholným predstaviteľom katolíckej cirkvi, ktorá vlastní veľké množstvo nehnuteľností. Nemôže teda tvrdiť, že nemá predpoklady na to, aby vykonával svoju činnosť vo vhodných priestoroch, a tak mu bolo obmedzené právo na praktickú realizáciu slobody vierovyznania,“ uviedla právnička IĽP Andrea Salibová.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:15