Pápež František nepopiera zneužívanie v cirkvi a hlása nulovú toleranciu voči takýmto zločinom.Unsplash/
StoryEditor

Kňaz nemôže byť kňazom, ak je agresorom. Nemôže, pretože je buď chorý, alebo delikvent, vyhlásil pápež

TASR08.09.2022., 11:00h

„Je to obludné, pretože to ničí životy,“ povedal pápež František v interview o sexuálnom zneužívaní detí, ktoré spájajú s cirkevnými predstaviteľmi. Vyhlásil tomu nulovú toleranciu. Vojde to však aj do praxe?

Lajkuj Brainee.sk na

Pápež František v rozhovore pre portugalskú televíziu CNN priznal, že jeho cirkev trpí kvôli zneužívaniu autority a moci členami a členkami duchovného spoločenstva. „Je to veľmi jasné. Je to nulová tolerancia,“ povedal pápež v rozhovore. Pápež taktiež spomínal, že je potrebné uznať zneužívanie v modernej spoločnosti ako realitu, ktorá sa deje. Najmä, aby sa zneužívanie netýkalo rodiny a aby cirkev riešila tieto zločiny v medziach, za ktoré je zodpovedná.

image

Obete sexuálaneho násilia v spoločnosti čelia masívnemu tlaku a nedôvere.

Unsplash/

Cirkev pod drobnohľadom

„Nepopieram zneužívanie … Už jedno zneužitie by bolo príšerné,“ hovorí František v prvej časti rozhovoru. Portugalská polícia v krajine viedla rozsiahle vyšetrovanie vo veci sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi. Doposiaľ sa im podarilo zozbierať výpovede približne 400 ľudí. Pred súd zatiaľ podstúpilo 17 prípadov. Záverečnú správu by mali vyšetrovatelia zverejniť do konca tohto roka. Pápež dúfa, že Portugalsko budúce leto navštívi pri príležitosti svetových dní mládeže.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:34