Rishi Sunak bude vo veku 42 rokov najmladší britský premiér za posledných 200 rokov.Hannah Mckay/Reuters
StoryEditor

Jeho rodičia sa narodili v koloniálnej Afrike, za ženu si vzal dcéru indického miliardára. Nový britský premiér je unikát

Michal Čiernik25.10.2022., 12:00h

Rishi Sunak bude vo veku 42 rokov najmladší britský premiér za posledných 200 rokov a vôbec prvý nekresťanský v histórii Veľkej Británie.

Lajkuj Brainee.sk na

Trussovej zníženie daní a následné obraty v politike počas jej krátkych šiestich týždňov v úrade uvrhli Britániu do finančných otrasov. Jej agresívny plán znižovania daní spojený s už aj tak prudko stúpajúcimi úrokovými sadzbami a stláčaním cien energií na celom svete spôsobil, že mnohí Briti mali značné finančné starosti a dostali sa do krízy. Jej nástupca Rishi Sunak má však dať veci do poriadku, aspoň to tvrdia jeho podporovatelia.

Sunakovi rodičia sa narodili v koloniálnej Afrike, jeho otec Yashvir v Keni a matka Usha v Tanzánii. Spoznali sa a zosobášili v Spojenom kráľovstve, kde sa jeho otec stal všeobecným lekárom a matka pokračovala v prevádzkovaní lekárne.

Prominentné vzdelanie

Sunak sa narodil v Southamptone. Vzdelanie získal na Winchester College, súkromnej škole, ktorej návšteva v roku 2022 stála 38 500 až 52 000 dolárov ročne. V rozhovore pre Sky News vyjadril pochopenie pre to, aká prospešná bola účasť vo Winchesteri pre jeho kariéru: „Mal som naozaj šťastie, že som mal takúto príležitosť. Bolo to niečo, čo bolo naozaj výnimočné, určite to posunulo môj život na inú trajektóriu.“​ Sunak sa stal riaditeľom na významnej internátnej škole a potom sa vydal na cestu, ktorú mali britskí politici dobre vyšliapanú, študoval filozofiu, politiku a ekonómiu na Oxforde.

Priženil sa do dobrej rodiny

Práve počas Fulbrightovho štipendia na Stanforde v roku 2006, kde Sunak získal titul MBA, do jeho života prvýkrát vstúpilo budúce bohatstvo. Tam sa stretol s Akshatou Murthy, dcérou miliardára Infosys Narayana Murthyho . Dvojica sa zosobášila v roku 2009 na extravagantnej dvojdňovej svadbe v Bangalore. Podľa Sunday Times Rich List sa majetok páru spolu odhaduje na 825 miliónov dolárov, čo je viac ako dvojnásobok odhadovaného majetku kráľa Karola III. a Camilly, kráľovnej manželky, čo má byť 340 miliónov dolárov.

image

Angličanky vyhrali Majstrovstvá Európy vo futbale. Dosiahli väčší úspech ako muži, no stále zarábajú stokrát menej

Politické začiatky a extravagantný život

Po tom, čo sa v roku 2015 stal poslancom Konzervatívnej strany za Richmond v Severnom Yorkshire, bol vnímaný ako vychádzajúca hviezda a v rokoch 2020 až 2022 sa stal kancelárom Borisa Johnsona. V tejto úlohe dohliadal na niekoľko fiškálnych stimulačných opatrení počas pandémie covidu-19. Ale potom, čo bol Johnson zapletený do mnohých škandálov, Sunak rezignoval a sám vstúpil do boja o najvyššie miesto. 

Vo voľbách do vedenia, ktoré nasledovali, Sunak apeloval na skromné ​​začiatky svojich rodičov a zdôraznil, koľko „obetovali“, aby mu poskytli drahé vzdelanie. Ale napriek jeho pokusom vykresliť sa ako obyčajného človeka, britská verejnosť mala množstvo pripomienok, že Sunak má veľmi odlišné skúsenosti s peniazmi ako väčšina ľudí. Jeho virálne video s kreditnou kartou z augusta vyvolalo dojem, že si len zriedka kupuje veci osobne. Čo neskôr aj sám priznal v rozhovore pre Mirror.

To, že má ďaleko od bežného pracujúceho občana, si Briti všimli aj pri jeho prejavoch bohatstva. Nákupy ako samoohrievacia „inteligentná“ šálka kávy za 200 dolárov a mokasíny Prada za 500 dolárov mu veľmi na imidži skromného človeka z ľudu nepridávajú.

Daňové prešľapy

V novembri 2020 The Guardian informoval, že Sunak neuviedol obrovské bohatstvo svojej manželky v registri záujmov ministrov. Následné vyšetrovanie však zistilo, že ministerský kódex Spojeného kráľovstva neporušil. 

Začiatkom tohto roka bola Sunakova manželka Murthy znovu zapletená do daňového škandálu. Po tom, čo vyšlo najavo, že má v Spojenom kráľovstve status, ktorý jej umožnil vyhnúť sa plateniu britských daní z príjmu. Status sa vzťahuje na financie, ktoré zarobila v zahraničí, predovšetkým z podielu Murthyho v Infosys so sídlom v Indii.

image

Naklonená liberalizmu? Alžbeta II. dala zelenú mnohým zákonom, ktoré zlepšili LGBTQ ľuďom život

Zhruba v rovnakom čase čelil Sunak kontrole za to, že počas svojho pôsobenia ako kancelár držal americkú zelenú kartu, a to aj napriek tomu, že jeho hlavné bydlisko nebolo v USA. To vyvolalo otázky, či náhodou nevyužíval daňové výhody. Podľa hovorkyne sa zelenej karty vzdal v októbri 2021.

Zatiaľ nie je jasné, či sa Sunak a bohatstvo jeho rodiny ukáže ako problém. Jeho priaznivci, vrátane britského kancelára Jeremyho Hunta, tvrdia, že Sunakove skúsenosti v oblasti financií a štátnej pokladnice z neho robia toho pravého muža na túto prácu. „Aby sme obnovili stabilitu a dôveru, potrebujeme lídra, ktorému možno dôverovať, že urobí ťažké rozhodnutia,“​ napísal Hunt

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:50