Dánsky umelec vystavil svoje dielo, no galériu pripravil o viac ako 70-tisíc eurinstagram.com/sabsay, instagram.com/Maria Friis
StoryEditor

Podvod desaťročia? Umelec obral galériu o desaťtisíce. Vystavil prázdne dielo s názvom „Vezmi peniaze a uteč“

ros28.09.2021., 16:00h
Chcel si v galérii vytvoriť umeleckú inštaláciu. Prevádzkovatelia si však ani v tom najhoršom sne nepredstavovali, že namiesto zárobku prídu o svoje peniaze.
Lajkuj Brainee.sk na

Dánsky vizuálny umelec Jens Haaning z Kodane sa dohodol s galériou na vytvorení umeleckej inštalácie. Tá mu za ňu zaplatila až 534-tisíc dánskych korún (v prepočte viac ako 71-tisíc eur), uvádza portál Bloomberg. Akonáhle mu obrovská suma pípla na účte, vytvoril prázdnu inštaláciu, ktorá niesla názov „Vezmi peniaze a uteč“ a z galérie sa vytratil.

Jens Haaning sa dohodol s múzeom Kunsten v severnom Dánsku, že si požičia peniaze na replikáciu predchádzajúcej práce. Galéria moderného umenia Kunsten v severodánskom meste Aalborg sa s Haaningom dohodla na tom, že umelec dostane spomínanú vysokú čiastku peňazí za nainštalovanie jedného zo svojich predchádzajúcich diel - tabuľu porovnávajúcej ročné príjmy Rakúšanov a Dánov, uvádza český portál Lidovky

Keď však múzeum v dánskom meste Aalborg túto inštaláciu spustilo, v dvoch sklenených rámoch chýbala hotovosť a názov umeleckého diela bol zmenený.

Za výstavu diela by musel platiť

Skutočným umením je tu fakt, že som ich pripravil o peniaze, povedal neskôr Haaning dánskej rozhlasovej stanici DR. Nie je to krádež. Ide o porušenie zmluvy a tá je predsa súčasťou mojej práce,“ obhajuje sa umelec.

Vraj tento koncept vznikol ako reakcia na mizernú odmenu, ktorú múzeum ponúka za zverejnenie diela umelcov. Podľa jeho slov by sám musel zaplatiť 25-tisíc dánskych korún (3 362 eur), aby mohol vystaviť ďalšie dve staršie umelecké diela. Informuje o tom portál News.Artnet.

Galéria chce po umelcovi peniaze naspäť, ten však na jej výzvy nereaguje. Podľa portálu Bloomberg múzeum Kunsten zvažuje, že Haaninga nahlási na polícii, ak peniaze nevráti do skončenia výstavy. To znamená, že má čas do konca januára budúceho roka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:06