archív Šarloty Bottovej
StoryEditor

Umelkyňa: Pani mi zavolala, či som „Cigánka“. Odmietla výkres, no odvtedy sa s predsudkami nestretávam

Dominika Pacigová18.09.2021., 18:00h
Nikto mi nedal nič zadarmo. Je mi ľúto, keď ľudia šíria nenávisť, hovorí Šarlota Bottová.
Lajkuj Brainee.sk na

Aj napriek tomu, že nemá umelecké vzdelanie, kreslila portréty známych slovenských či zahraničných osobností. S niektorými z nich sa spojila buď cez sociálne siete, alebo sa stretli osobne. Šarlota Bottová kreslí aj na zákazky, pričom s jednou paňou mala nepríjemnú skúsenosť.

„Boli sme dohodnuté na zákazke, no približne po troch dňoch mi zavolala, či som ‚Cigánka‘. Pokojne som jej odpovedala a opýtala som sa, či jej to vadí. Ihneď zareagovala, že výkres v takomto prípade nechce,“ spomína umelkyňa.

Ste vyštudovaná kozmetička, kto vo vás objavil umelecký talent?

Myslím si, že talent sa u mňa prejavoval už v detstve, pretože môj otec bol umelcom, no kreslenie ma chytilo až počas štúdia na strednej škole. Mali sme estetickú výchovu, na ktorej sme kreslili portréty. Učiteľka vo mne objavila talent, povzbudila ma, a zároveň usmernila.  

Ste s ňou v kontakte aj dnes?

Hoci už ubehlo viac ako desať rokov od maturity, dodnes som v kontakte nielen s ňou, ale aj s mojou bývalou triednou učiteľkou.

Keď vás kreslenie chytilo na strednej škole, nelákalo vás vyštudovať vysokú školu a naplno sa vydať umeleckým smerom?

Škola je podľa mňa potrebná, niekedy sa bez papierov nepohnete, no na druhej strane, nezaručí vám úspech. Poznám vyštudovaných umelcov, ktorí doposiaľ nemali žiadnu výstavu.

Je pravda, že po strednej škole som si podala prihlášku na Technickú univerzitu v Košiciach a postúpila som do druhého kola. Aj to som vnímala ako úspech. Dnes uvažujem nad tým, že si vysokú školu dorobím po materskej, ale neviem to garantovať na 100 percent.

Absolvovali ste nejaké kurzy alebo ste samouk?

Som samouk, no snažím sa napredovať, aby som nestála na jednom mieste. Keď si porovnám portréty spred štyroch rokov a dnešné, je to rozdiel.   

Aké techniky využívate pri tvorbe?

Väčšinou kreslím grafitovými ceruzkami, no v poslednej dobe skúšam aj akrylové farby či pastelky.

Kreslíte portréty známych osobností, či už slovenských, alebo zahraničných. Vedia niektorí z nich o vašich umeleckých dielach?

Prednedávnom som nakreslila portrét Attilu Végha, ktorý si prezdieľal na sociálnych sieťach. Stvárnila som aj módneho návrhára Pavla Berkyho, ten je však môj bratranec. Výkres mal putovať aj do rúk prezidentky, ale nie som si istá, či ho skutočne dostala. Okrem toho som kreslila aj známu speváčku Gitanu, s ňou som spolupracovala na projekte.

Stvárnili ste však aj zahraničné osobnosti, ako napríklad boxera Mikea Tysona, herca Dwayneho Johnsona a mnohých ďalších. Ozval sa vám niekto z nich?

Zo zahraničia nie, no oslovilo ma Gemersko-malohontské múzeum, kde som mala aj výstavu. Odkúpilo odo mňa desať portrétov. ​

Ako dlho trvá, kým vznikne jeden portrét?

Je to individuálne, no keďže som na materskej, môžem kresliť len v čase, keď dieťa spí. Taktiež sa vyhýbam tvorbe v čase, keď nemám svoj deň, pretože sa to odzrkadľuje na obrazoch. Čiernobiely portrét mi zaberie približne desať hodín. 

Je umenie vaším primárnym zamestnaním?

Samozrejme, sú ľudia, ktorí sa živia umením, no ja ho vnímam len ako hobby. Po materskej opäť nastupujem do práce a nechcem sa vyhovárať, pretože každý, kto chce, si nájde čas, ale ženy to majú predsa ťažšie, keďže sa musia starať aj o domácnosť.

Ako zväčša reagujú ľudia, keď sa dozvedia, že za obrazmi sa ukrýva Rómka?

Väčšinou pozitívne, no stala sa mi nepríjemná situácia. S paňou som bola dohodnutá na zákazke, približne po troch dňoch mi zavolala, či som ‚Cigánka‘, nie Rómka. Pokojne som jej odpovedala a opýtala som sa, či jej to vadí. Ihneď zareagovala, že výkres v takomto prípade nechce. Ja však nie som typ človeka, ktorý by vytváral konflikty, ale bol to nepríjemný hovor. 

Stretávate sa s predsudkami aj dnes?  

Odvtedy som sa s predsudkami priamo nestretla. Rómovia sú známi aj vďaka spevu a tancu, mnohí ľudia ocenia, keď sa objavujú aj takí, ktorí sa venujú kresbe alebo maľbe. Do veľkej miery tomu pomáha aj pozitívna prezentácia Rómov v médiách.

Vidíte nejaké skreslenia v tom, ako médiá zobrazujú Rómov?

Nerada by som hádzala všetkých do jedného vreca, no keď čítam niektoré články, len sa pousmejem. Nikto mi nedal nič zadarmo, museli sme si vziať na dom úver. Je mi ľúto, keď ľudia potom zbytočne šíria nenávisť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 23:40