Kolumbova socha však nezmizne úplne. Plánujú ju presunúť na úplne iné miesto (ilu)facebook.com/Chicago Symphony Orchestra
StoryEditor

Mexiko odstráni Kolumbovu sochu z hlavnej triedy, nahradí ju pôvodnou obyvateľkou

ČTKiDnes07.09.2021., 15:34h
Kolumbova socha však nezmizne úplne. Plánujú ju presunúť na úplne iné miesto.
Lajkuj Brainee.sk na

Mexické hlavné mesto odstráni z jednej z hlavných mestských tried monumentálnu sochu Krištofa Kolumba. Oznámila to starostka mexickej metropoly Claudia Sheinbaumová. Na mohutnom podstavci uprostred promenády Paseo de la Reforma nahradí janovského moreplavca socha venovaná ženám z pôvodných národov Mexika.

Kolumbova socha ale z hlavného mesta úplne nezmizne. Radnica ju nechala presunúť na menej exponované miesto, do parku neďaleko triedy pomenované po prvom československom prezidentovi T. G. Masarykovi vo štvrti Polanco, ktorú obývajú najmä bohatí ľudia.

Socha bola na triede Paseo de la Reforma umiestnená v roku 1877 a bola výraznou dominantou tejto pätnásť kilometrov dlhej ulice. V posledných rokoch sa stala obľúbeným terčom kresieb a sloganov, ktoré upozorňovali na tienisté stránky európskeho kolonializmu a na útlak domorodých národov.

Správa hlavného mesta nechala minulý rok sochu odstrániť z podstavca, aby ju mohli ošetriť reštaurátori. Stalo sa tak len pár dní pred dátumom, keď iniciatívy občanov ohlásili, že chcú sochu strhnúť. „Je jasné, že Kolumbus bol celosvetovo významnou osobnosťou, ale my si myslíme, že v centre nášho mesta by mala byť pocta ženám z radov pôvodných obyvateľov,“ uviedla Sheinbaumová.

Sochu talianskeho moreplavca Krištofa Kolumba na jednej z hlavných ulíc v meste Mexiko nahradia sochou domorodej obyvateľky Sochu talianskeho moreplavca Krištofa Kolumba na jednej z hlavných ulíc v meste Mexiko nahradia sochou domorodej obyvateľky TASR

Nová socha od sochára Pedra Reyesa nesie názov Tlalli, čo v jednom z domorodých jazykov znamená Zem, by mala byť inštalovaná na miesto Kolumba do 12. októbra. Starostka ale priznala, že termín sa možno nepodarí dodržať.

Sheinbaumová patrí medzi blízkych politických spojencov prezidenta Mexika Andrésa Manuela López Obrador. Ten opakovane kritizuje dopady európskeho kolonializmu na Mexiko, perzekúcii pôvodného obyvateľstva aj lúpežnícke počínanie španielskych dobyvateľov. V minulosti vyzval Španielsko a Vatikán k ospravedlneniu za zločiny spáchané za koloniálnej nadvlády.

Janovský moreplavec Krištof Kolumbus bol považovaný za objaviteľa amerického kontinentu. V posledných desaťročiach je ale čím ďalej častejšie kritizovaný za kruté zaobchádzanie s pôvodným obyvateľstvom. V Spojených štátoch a v niektorých ďalších krajinách amerického kontinentu rad Kolumbových sôch nechali odstrániť úrady alebo ich strhli demonštranti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:50