Pohodlie musíš vymeniť za vlak či bus. Do týchto piatich krajín nepoletíš, nemajú totiž letiská (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Pohodlie musíš vymeniť za vlak či bus. Do týchto piatich krajín nepoletíš, nemajú totiž letiská

ros18.12.2021., 14:00h
Možno sem nepoletíš lietadlom, no určite nie je nemožné sa sem dostať iným druhom dopravy.
Lajkuj Brainee.sk na

Ak by si mal niekam vycestovať, možno je tvojou prvou voľbou práve letecká doprava. Avšak ak by si mal ísť do jednej z týchto piatich krajín, na lietadlo môžeš rovno zabudnúť. 

Vatikán

Nielenže ide o malý, nezávislý mestský štát, no súčasne ide o najmenšiu krajinu na svete. Ako informuje portál Readers´s Digest, pravdepodobne nemá letisko z toho dôvodu, že sa nachádza ako malá enkláva v strede Ríma. Ten má dve medzinárodné letiská, takže sem prichádzajú z Vatikánu všetci, ktorí chcú letieť do iných krajín. Rímske letisko Leonardo da Vinci-Fiumicino je vzdialené asi 28,5 kilometra od hraníc Vatikánu.

Vatikán je najmenším štátom sveta (ilu) Vatikán je najmenším štátom sveta (ilu) unsplash.com

San Maríno

Ani tretí najmenší štát v Európe nemá letisko. Od San Marína je len niečo cez štrnásť kilometrov vzdialené známe medzinárodné letisko Federica Felliniho. Aj keď to pre tých takmer 34-tisíc obyvateľov nie je práve najpraktickejšie, žiť v tejto krajine nie je až také strašné. Ide totiž o jeden z najbohatších štátov sveta s jedným z najvyšších HDP na obyvateľa.

Od San Marína je len niečo cez štrnásť kilometrov vzdialené známe medzinárodné letisko  Od San Marína je len niečo cez štrnásť kilometrov vzdialené známe medzinárodné letisko  unsplash.com

Monaco

Monako je obklopené Francúzskom, pričom ide o druhú najmenšiu krajinu na svete. Okrem toho je tiež držiteľom titulu najhustejšie osídleného suverénneho štátu sveta. Priamym letom sa sem však nedostaneš. Najskôr by si pristál na letisku Nice Côte d’Azur vo Francúzsku, odkiaľ musíš cestovať buď loďou alebo autom. 

Monako je druhou najmenšou krajinou sveta (ilu) Monako je druhou najmenšou krajinou sveta (ilu) unsplash.com

Lichtenštajnsko
Ak by si chcel z Lichtenštajnska letieť, musel by si ísť do susedného Švajčiarska či Rakúska. Ostatné druhy dopravy sú, samozrejme, prístupné, takže odtiaľto môžeš cestovať napríklad autobusom, autom, loďou či vlakom. Najbližšie letisko je švajčiarsky St. Gallen-Altenrhein. Lichtenštajnsko je takmer osemkrát menšie ako mesto Los Angeles, pričom v jeho najväčšom meste žije iba šesť tisíc obyvateľov. Aj napriek tomu má tento malý štátik jeden z najvyšších HDP na obyvateľa, pričom ide o jednu z krajín sveta, ktorá má najnižšie štátne dlhy.

Andorra

Andorra leží vo vnútrozemí na hranici medzi Španielskom a Francúzskom. Tento mikro štátik, ktorý sa rozprestiera v Pyrenejách, ti umožní nádherné túry či výstupy do hôr s čarokrásnym výhľadom. Hlavným mestom Andorry je Andorra la Vella, ktorá je zároveň najvyššie položeným hlavným mestom v Európe. Bohužiaľ tu nemajú letisko, no to sa nachádza v susednom Španielsku či Francúzsku. Na prvých päť letísk sa dostaneš do troch hodín. 

Na prvých 5 letísk najbližšie od Andorry sa dostaneš do troch hodín (ilu) Na prvých 5 letísk najbližšie od Andorry sa dostaneš do troch hodín (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 17:45