Instagram/ocamiprirody, punishrubbish
StoryEditor

Títo Slováci zbierajú odpadky pravidelne, nerobia to len pre srdiečka na Instagrame

Dominika Pacigová31.07.2021., 18:00h
Ako nielen hovoriť o pomoci životnému prostrediu, ale ako to aj skutočne žiť? Odpoveď na túto otázku ponúkajú mnohí ľudia, ktorí takýto život skutočne praktizujú.
Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo niekto zmení spôsob dopravy, ďalší sa snaží minimalizovať odpad alebo zbiera odpadky v prírode. Každý z nás môže malými krokmi zmeniť svet k lepšiemu. Nielen organizácií, ale aj jednotlivcov sme sa opýtali, čo ich motivuje k tomu, aby upratovali svoje okolie. Bizarnosti, ktoré našli v prírode, ťa prekvapia.

Našli ostré náboje do loveckej zbrane

Nečakali, kým budú konať ostatní. Začínali dvaja, no postupne sa k nim začali pridávať ďalší, dnes ich je vyše štyridsať. Ladislav Stupák neskôr založil s kamarátmi občianske združenie Save nature by Čivas.

Počas víkendov organizujú väčšie akcie, zatiaľ čo menšie sú na dennom poriadku. „Nachádzame veľa hračiek, elektroniky či nábytku. Našli sme aj ostré náboje do loveckej zbrane a hlboko v lese ekologickú nádobu na oblečenie,“ uviedol Ladislav.

Podľa neho je úplne jedno, či ľudia čistia svoje okolie z lásky k prírode, alebo iba preto, aby dali fotku na Instagram. „Hlavné je, že odpad skončí tam, kde patrí,“ doplnil.

Už sa nedokázal pozerať na znečistenú prírodu

Partia mladých dobrovoľníkov z Košíc sa rozhodla, že začne zmenou od seba. Nazývajú sa Trash Heroes Košice.

​Veľké akcie robia takmer každý víkend, zatiaľ čo malé sú neplánované. „K zbieraniu odpadkov ma priviedlo to, že som sa už nedokázal pozerať na znečistenú prírodu. Zobral som vrecia a začal som konať,“ objasnil Jaroslav Stančák. Z jeho partie sa do čistenia okolia zapája približne desať ľudí.

Našli aj sexuálne hračky

Zmeniť svet k lepšiemu sa snažia aj tínedžeri, ktorí pochádzajú zo Zvolena. Na prvej akcii sa zišli štyria, na ďalšej ich bolo jedenásť a dnes ich je okolo šesťdesiat. Začínali zberom odpadu, no aktuálne sa venujú všetkým témam, ktoré sa týkajú ochrany životného prostredia, či už sú to lesy, vody, alebo nelegálne skládky. Pomáhajú ľuďom s podnetmi, keď sa boja konať sami v právnej oblasti.

Upratovanie okolia, ktorého sa zúčastňujú nielen mladí, ale aj starší, organizujú približne raz za dva mesiace. „Celou akciou sa nesie skvelá nálada a po jej skončení dobrý pocit z pomoci prírode,“ uviedla Denisa Záchenská, zakladateľka iniciatívy Očami prírody.

Pravdepodobne nikdy nezabudnú na tisícky plastových paličiek z lízaniek, ktoré našli v prírode. Občasnými nálezmi sú aj sexuálne hračky. Na posledných akciách však našli to, čo ich zaskočilo. „Keby sme chceli, poskladáme takmer celé auto a zariadime polovicu bytu,“ zaspomínala Denisa.

Pokiaľ niekto zbiera odpadky len kvôli fotke, nerobí podľa nej nič zlé. „Aj keď to niektorí robia len kvôli sláve na sociálnych sieťach, stále pomôžu prírode, a to je chvályhodné, pretože iní neurobia ani to. Netreba však zabúdať na to, že vyzbieraním odpadu neriešime problém, ale len následok oveľa väčšieho problému,“ dodala. 

Nevzdajú sa 

Jakub Kuruc čistí spolu s ďalšími Petržalku. V priemere sa stretávajú trikrát týždenne, pričom ich hlavným cieľom je poukázať na miesta, ktoré neboli predmetom záujmu, ale zaslúžia si pozornosť verejnosti, aby neboli akýmsi priestorom pre odhodenie bežného odpadu z domácností.

​V prírode zväčša nachádzajú bežný komunálny odpad, ale nechýbajú ani striekačky či objemnejší odpad. „To, čo nás vie najviac prekvapiť, je opakovaný odpad na miestach, kde sa vraciame,“ prezradil Jakub.

Aj napriek tomu sa nechcú a ani nebudú vzdávať. „Nie preto, že odpadky môže niekto vyhodiť do prírody, ale preto, že tam nepatria,“ poznamenal.

Dôvod zbierania nie je podstatný

Odpad však zbierajú aj jednotlivci. Príkladom je Andrea Benkovská, ktorá si počas prvej vlny pandémie krátila čas v prírode. Aj napriek tomu, že teraz má menej času kvôli práci, aspoň raz do týždňa sa snaží upratať svoje okolie. „Obaly z prezervatívov a antikoncepcie sú klasikou, našla som aj bubon z práčky či účtovníctvo bytového družstva,“ objasnila s tým, že spoločnosť jej robí priateľ a pes. 

Podľa nej však nie je až tak podstatný dôvod zbierania. „Či už je to kvôli fotke, alebo z lásky k prírode, hlavné je, že sa odpad vyzbiera a odľahčí sa Zem,“ uzavrela Andrea. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:57