TASR/Sri Lanka Air Force via AP
StoryEditor

Ekologická katastrofa na pobreží Srí Lanky. Nákladná loď naložená chemikáliami sa potápa

TASR02.06.2021., 16:53h
Nákladná loď prevážajúca tony chemikálií sa potápa pri západnom pobreží Srí Lanky. Oznámili to v stredu tamojšia vláda a srílanské námorné sily s tým, že ide o jedno z dosiaľ najhorších námorných nešťastí v regióne, informovala tlačová agentúra Reuters.
Lajkuj Brainee.sk na

Loď s názvom MV X-Press Pearl plaviaca sa pod vlajkou Singapuru, ktorá prevážala 1486 kontajnerov vrátane 25 ton kyseliny dusičnej a ďalších druhov chemických látok a kozmetických prostriedkov, kotvila na západnom pobreží Srí Lanky, keď ju 20. mája zachvátil rozsiahly požiar.

Úrady s týmto živlom stále bojujú, pričom z paluby lode spadli do mora horiace kontajnery naplnené chemikáliami. Tony plastových mikrogranulí zaplavili pobrežie ostrovnej krajiny ležiacej v Indickom oceáne, pričom znečistili tamojšie bohaté rybárske revíry.

Odborníci tvrdia, že ide o jednu z najväčších prírodných katastrof v danom regióne za uplynulé desaťročia. Srílanská vláda medzitým zakázala rybolov v 80-kilometrovom úseku pobrežia, čo má dosah na 5600 rybárskych lodí. Na čistenie pláže nasadili stovky vojakov.

TASR/AP Photo/Eranga Jayawardena

​Záchranné tímy sa z bezpečnostných dôvodov pokúšajú odtiahnuť loď do hlbších vôd. Ak dôjde k potopeniu lode, únik chemikálií bude mať devastujúci účinok na miestny morský život a životné prostredie, upozornila stanica BBC.

Nákladná loď s dĺžkou 186 metrov vyplávala 15. mája z indického prístavu Hazíra do srílanskej metropoly Kolombo. Požiar na nej vypukol, keď čakala na povolenie vplávať do tamojšieho prístavu.

TASR/AP Photo/Eranga Jayawardena

​Srílanské úrady minulý týždeň vyslovili presvedčenie, že požiar spôsobil únik kyseliny dusičnej, o ktorom posádka vedela od 11. mája. Pri hasení požiaru pomáhajú indická pobrežná stráž aj experti z holandskej spoločnosti SMIT, ktorá sa špecializuje na pomoc pri námorných haváriách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:47