Pexels.com/Oleg Magni, Instagram/che_nomada
StoryEditor

Zabudni na predražené nehnuteľnosti na Slovensku. Neďaleko Ríma si kúpiš dom za euro

pc29.08.2021., 18:00h
Dom za euro si každý deň nekúpiš. A už vôbec nie v Taliansku. Má to však jeden háčik.
Lajkuj Brainee.sk na

Viaceré talianske mestá či obce ponúkajú domy za euro. Ide zväčša o vyľudnené oblasti, ktoré chcú jednotlivým mestám vdýchnuť nový život. Do projektu sa prednedávnom zapojila aj obec Maenza, ktorá leží približne 70 kilometrov juhovýchodne od Ríma, informoval portál CNN.

Dom ťa nevyjde len euro 

Kúpiť si dom za euro približne 70 kilometrov od Ríma je pravdepodobne snom každého, kto navštívil večné mesto. Ak však uvažuješ nad kúpou, mal by si byť realistom a myslieť aj na to, že budeš potrebovať peniaze na renováciu. 

Claudio Sperduti, starosta obce Maenza, verí, že desiatky opustených domov za euro prilákajú nových ľudí. Obec však nepredáva domy s cieľom zastaviť klesajúci počet obyvateľov, ale skôr zablokovať plány realitných kancelárií či špekulantov, ktorí by na starých domoch zarobili peniaze.

Musíš sa držať istých pravidiel 

Tí, ktorí si nestihli podať prihlášku do 28. augusta, však nemusia strácať nádej. Starosta obce ubezpečuje ľudí, že na predaj budú aj ďalšie domy, keďže už teraz prebiehajú rokovania s ich pôvodnými majiteľmi.

Ako nový majiteľ nehnuteľnosti však musíš dodržať isté pravidlá. „Najzrejmejším je zaviazanie sa k renovácii nehnuteľnosti. Niektoré domy sú v havarijnom stave a sú považované za nebezpečné pre okoloidúcich,“ uviedol pre CNN starosta Claudio Sperduti.

Jednou z ďalších podmienok je zaplatiť zábezpeku vo výške 5000 eur. Ak stihneš zrekonštruovať dom do troch rokov, depozit sa ti vráti. Taktiež musíš mestu predložiť plán, či sa z nehnuteľnosti stane penzión, obchod, reštaurácia alebo obytný dom.

Ide o domy s rozlohou 50 až 70 metrov štvorcových, pričom podľa slov starostu sa náklady na renováciu za jeden meter štvorcový budú pohybovať od sto eur.

Ceny renovácií za meter štvorcový 

Do projektu 1 euro houses sa zapojili viaceré talianske mestá či obce. Na Sicílii ide o Mussomeli, Bivonu, Gangi, Salemi a ďalších šestnásť miest, na Sardínii sú to obce Ollolai, Romana, Montresta, Nulvi. Na severe Talianska si dom za euro môžeš kúpiť v siedmich mestách či obciach, na juhu v sedemnástich, zatiaľ čo v centrálnej časti v desiatich, objasnil portál 1 euro houses

​Jednotlivé mestá a obce však majú iné pravidlá či už ide o systém vkladov, počet architektov a právnikov, ktorých musíš do projektu zapojiť, a následne zaplatiť, alebo čas, do ktorého musíš ukončiť renováciu, aby si sa vyhol sankciám, vysvetlil portál Travel and Leisure.

Podľa informácií portálu CNBC sa ceny renovácií môžu pohybovať od 100 do 700 eur za meter štvorcový. Keďže veľkosti domov sa pohybujú od 11 do 190 metrov štvorcových, celkové náklady na obnovu sa môžu vyšplhať až na 133-tisíc eur. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:44