TASR/AP Photo
StoryEditor

Nevyčísliteľný majetok a množstvo mŕtvych. Poznáš najväčšie drogové kartely Južnej Ameriky?

Eliška Trpíšková29.06.2021., 17:00h
Poznáme ich nielen z Netflixu. Drogové kartely sú nebezpečné, nepredvídateľné, ale zároveň fungujú ako dokonalý stroj poháňaný silným vodcom. Poznáš tie najvplyvnejšie?
Lajkuj Brainee.sk na

Netflixovka Narcos odhalila tajomstvá najväčšieho drogového kartelu všetkých čias na čele s legendárnym Pablom Escobarom. Jeho medelínsky kartel prepísal históriu a aj po Escobarovej smrti pokračuje vo svojej činnosti. Poďme si predstaviť najväčšie drogové kartely Latinskej Ameriky.

Obávané Mexiko

Kartel Sinaloa je v súčasnosti najznámejší a zároveň najnebezpečnejší kartel v Mexiku. Stoja za ním naozaj profesionálni zločinci ako Joaquín „El Chapo“ Guzmán, ktorý bol trikrát zadržaný, z toho dvakrát sa mu podarilo ujsť. Do tretice to však vyšetrovateľom vyšlo a momentálne si odpykáva svoj trest v jednej z najprísnejšie strážených väzníc Spojených štátov.

Na súde sa odhalilo, že El Chapo znásilňoval 13-ročné dievčatá a dal postaviť zvukovo izolovanú tajnú miestnosť, v ktorej zabíjal a následne spaľoval svoje obete. Po lapení El Chapa sa všetka pozornosť presunula na Ismaela „El Maya“ Zambadu, ktorý odvtedy straší políciu.

TASR/AP Photo

​Jeho meno nemôže nikto vysloviť, a preto ho jeho zamestnanci oslovujú „Señor.“ Aktuálne sa nachádza na zozname americkej protidrogovej organizácie (DEA) ako jeden z najhľadanejších zločincov. Tento kartel verbuje chudobných a mladých chlapcov od 14 rokov. V rokoch 2006 - 2012 jeho členovia údajne zabili vyše 60-tisíc ľudí.

Hneď po karteli Sinaloa je druhým najnebezpečnejším kartel Jalisco - Nová generácia, ktorý operuje približne v 22 štátoch Mexika. Zodpovedá za vraždy minimálne 35 osôb v meste Veracruz v roku 2011. Mocenské boje často vyústia do situácií, v ktorých trpia najmä nevinní.

V roku 2018 si pomýlili troch študentov s členmi rivalskému kartelu, ktorých zabili a následne ich telá rozpustili kyselinou. V auguste 2020 im polícia zhabala vyše jednu tonu kokaínu v hodnote viac ako 18,6 milióna dolárov. Súčasný líder kartelu prezývaný „El Mencho“ je bývalým policajtom a jeho identita je známa len vďaka jedinej fotke spred 20 rokov.

Notorická Kolumbia

Medelínsky kartel pašoval denne v priemere 15 ton kokaínu do celého sveta. Vznikol v roku 1970 a predpokladá sa, že jeho zakladateľ Pablo Escobar vlastnil majetok až vo výške 30 miliárd dolárov a nechal zabiť viac ako 4-tisíc ľudí.

Okrem neho sa s Medelínskym kartelom spájajú aj mená bratov Ochoovcov, Gonzalo Rodíguez Gacha či Carlos Lehder. Najväčším rivalom Medelínskeho kartelu sa stal Kartel Cali. Svoj rozmach zaznamenal v 80. a 90. rokoch a jeho lídrami boli bratia Miguel a Gilberto Rodríguez Orejuelovci.

TASR/AP Photo

​V tomto období ich majetok narastal každoročne o sedem miliárd dolárov. V momente, keď sa chceli stiahnuť zo sveta drog, prišla potýčka s Pablom Escobarom. Tento kartel údajne zaplatil 625-tisíc dolárov za nájdenie a zabitie Pabla Escobara.

Za nováčika na scéne môžeme považovať kartel Severného údolia. Založili ho exčlenovia Kartelu Cali a začal sa formovať v roku 1990. Hlavnými lídrami boli súrodenci Henao – Orlando, Fernando, Arcángel de Jesús a Lorena. Po vražde Orlanda v roku 1998 sa kartel rozdelil na dve frakcie.

Medzi členmi kartelu vládla zrada, nelojálnosť a jeden druhému podlamovali nohy. Podľa obvinení severoamerickej polície tento kartel medzi rokmi 1990 - 2004 exportoval do Kolumbie, Mexika a USA vyše 500 ton kokaínu v hodnote viac ako 10 miliárd dolárov.

Ovláda ho štát

Presuňme sa do Venezuely a ku Kartelu sĺnk, ktorý je známy svojou prepojenosťou s vládou a vládnymi predstaviteľmi. Vznikol v roku 1993, kedy sa kolumbijskí drogoví díleri snažili pašovať kokaín cez ich hranicu do Venezuely. Venezuelskí členovia ozbrojených síl, ktorí túto hranicu strážili, sa podmanili kolumbijským pašerákom a vďaka úplatkom ich nechali pokojne prejsť.

​O vojakoch, ktorí tieto hranice strážili, mal údajne vedieť aj vtedajší venezuelský prezident Hugo Chávez, ktorý ich mal dokonca podporovať. Po Chávezovej smrti mal v obchode s drogami pokračovať aj jeho nasledovník Nicolás Maduro. Chceli by ste mať prezidenta, ktorý je narkotrafikantom? Vo Venezuele si, očividne, ľudia nenavyberajú.

Národní hrdinovia

Lídri najobávanejších kartelov sa často pohybovali v politike, vďaka čomu mali významné konexie a dokázali sa vyhnúť väzeniu. Snáď neexistuje kápo, ktorý by nemal svoju prezývku. Prezývka im často začínala na rovnaké písmenko ako ich krstné meno a je zaužívané, že v karteloch sa pohybujú celé generácie.

TASR/AP Photo

​Ide o takzvaný rodinný narkobiznis. Paradoxom je, že drogoví lídri boli často pre domácich hrdinami, na ktorých nedali dopustiť. Mnohí z nich investovali do školstva, zdravotníctva a dávali peniaze chudobným.

Situácia sa upokojila

Obchod s drogami zažíval svoju najväčšiu slávu v 90. rokoch. Kápovia si užívali blahobyt na prepychových haciendach a boli obklopení prostitútkami. Do Južnej Ameriky nevstúpil hocikto a povrávalo sa, že ťa môžu len tak „odbachnúť“ na ulici.

Dnes je tomu inak a z najobávanejšieho kolumbijského mesta Medellín sa stala atrakcia pre turistov. Obľúbená Pablo Escobar Tour láme rekordy návštevnosti a my tomu úplne rozumieme. Kto by nechcel ísť po stopách najväčšieho narkobaróna všetkých čias?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:38