Ukrajinský politikFacebook/Hasan Yusuf Etyemez/Jakub Rejzek
StoryEditor

Ukrajinská tajná služba zadržala „Putinovho kmotra“. Oligarchu chcú vymeniť za zajatcov

TASR13.04.2022., 09:13h
Ukrajinci oznámili zadržanie Viktora Medvedčuka.
Lajkuj Brainee.sk na

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) oznámila, že pri „nebezpečnej špeciálnej operácii" zadržala Viktora Medvedčuka, ktorý je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. Informovali o tom v utorok večer agentúry AFP a Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svojom účte na sociálnej sieti Telegram zverejnil oligarchovu fotografiu.

Putinov kmotor

„Špeciálnu operáciu vykonala SBU. Výborne! Podrobnosti zverejníme neskôr," napísal Zelenskyj.

Medvedčuk je lídrom najväčšej ukrajinskej opozičnej strany s názvom Opozičná platforma – Za život. Jej činnosť bola úradmi pozastavená pre jej väzby na Rusko. Sám Medvedčuk bol od mája minulého roka v domácom väzení.

V neskoršom prejave ukrajinský prezident navrhol Medvedčuka vymeniť za ukrajinských vojnových zajatcov a zajatkyne, ktoré zadržiavajú ruskí vojaci, píše Reuters. „Je dôležité, aby naše bezpečnostné a vojenské sily takúto možnosť zvážili,“ povedal.

​Bol obvinený z prevodu licencií na ťažbu ropy a zemného plynu z jedného z polí na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, na ruské orgány, ako aj z údajného zverejnenia utajených informácií o rozmiestnení ukrajinských vojenských jednotiek. Tri dni po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu, však utiekol a zdržiaval sa na neznámom mieste.

Viktor Medvedčuk je považovaný za najvplyvnejšieho proruského politika na Ukrajine. V médiách získal prezývku „Putinov kmotor", pretože ruský prezident je krstným otcom jeho dcéry.

Medvedčukova strana mávala oporu medzi voličmi na prevažne ruskojazyčnom východe a juhu krajiny.

Ukrajinské úrady vlani uvalili sankcie na televízne stanice spájané s Medvedčukom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 09:16