PolitikTwitter/Kostya K
StoryEditor

Putinov kamarát z KGB a druhý najmocnejší muž Ruska skrýva temné tajomstvá. Kto je Patrušev?

Lukáš KovalčíkabaiDnes04.04.2022., 12:30h
Nikolaj Platonovič Patrušev je jedným z najmocnejších ruských politikov. Putinove jadrové hrozby a vojnové zločiny by eventuálne mohli viesť k jeho zosadeniu vlastnou stranou. Medzi potencionálnymi nástupcami sa skloňuje aj meno súčasného tajomníka FSB. Ten však vo svojej skrini skrýva množstvo kostlivcov z minulosti.
Lajkuj Brainee.sk na

S Vladimirom Putinom sú dlhoroční priatelia. Ich spoločná história sa začala písať ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Obaja totiž vtedy pôsobili v KGB. Kam to raz dotiahnu, vtedy tento vysoký, kostnatý muž so zabudnuteľnou tvárou nemohol tušiť.

„S Putinom sú spätí profesne, generačne – Patrušev je len o rok starší – aj miestom pôvodu. Patrušev je jednoducho Putinov človek,“ vysvetľuje korene ich vzťahu pre iDNES.cz politológ Tomáš Šmíd.

KGB

Nikolaj Platonovič Patrušev strávil detstvo v Leningrade. V roku 1974 dokončil štúdiá na tamojšom námornom inštitúte a chvíľu pracoval ako konštruktér lodí.

Táto práca ho však očividne neuspokojovala, pretože už ako dvadsaťštyriročný nastúpil do KGB. V kanceláriách sovietskej tajnej služby sa zoznámil s vtedy podobne mladým rozviedčikom - Vladimirom Putinom. Patruševa s budúcim ruským vodcom spájal okrem iných vecí aj podobný pohľad na svet, a čoskoro sa stali priateľmi. Ich fotografie nájdeš v našej galérii.

​​Patrušev si v kontrarozviedke postupne prešiel snáď všetkými postami – pôsobil ako vyšetrovateľ, šéf komunálnej divízie, šéf regionálnej divízie aj ako veliteľ služby pre odhaľovanie kontrabandu a korupcie.

Kariérny skok

Keď KGB zanikla, presunul sa do politiky a v roku 1992 bol menovaný ministrom bezpečnosti v Karelskej republike pri fínskych hraniciach.

Akonáhle sa spravodajské služby otriasli z rozpadu Sovietskeho zväzu a začali znovu získavať pevnú štruktúru, vrátil sa Patrušev do prostredia, kde strávil roky života. V Moskve nastúpil najprv do Federálnej služby kontrarozviedky, ktorá KGB nahradila, a voľne pokračoval aj do dnešnej FSB (Federálna služba bezpečnosti Ruskej federácie).

V auguste 1999 prišiel veľký kariérny skok. Bývalý kolega z Leningradu Vladimir Putin sa presunul z kresla riaditeľa FSB do funkcie predsedu vlády a na kamaráta z KGB nezabudol, pretože svoj bývalý post prenechal práve Patruševovi. Na nového riaditeľa ruskej tajnej služby čakali veľké úlohy.

Putinov kamarát z KGB. Kto je Patrušev? Nikolaj Patrušev, vpravo, s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vtedajším ministrom obrany Sergejom Ivanovom v Dagestane v roku 2005, keď bol Patrušev šéfom ruskej tajnej služby. Facebook/Gulwade Qaran

​​Pod vedením Patruševa sa FSB stala jedným z hlavných represívnych orgánov Putinovho režimu. FSB na čele s Patruševom spustila postupný a rázny útok na ľudské práva a slobody v Ruskej federácii.

Práve príslušníci FSB totiž pomohli Putinovi sústrediť moc a zničiť politickú súťaž v krajine. Ich pozornosť sa taktiež sústredí na utláčanie slobodných médií, nezávislých strán a verejných združení. Nehovoriac o politickom prenasledovaní disidentov, opozície a občianskych aktivistov.

Súkromie

Čo sa týka Patruševovho súkromia, je známe, že súčasný generálny tajomník FSB sa na svet díva cez prizmu konšpirácií a paranoje. „USA by boli radšej, keby Rusko vôbec neexistovalo. Ako krajina,“ povedal napríklad v rozhovore pred pár rokmi. Píše magazín New Lines.

„Ich konkrétnym cieľom je zničiť Ruskú federáciu,“ vyhlásil vtedy Patrušev. Samozrejme, naratív o tom, že za vojnu na Ukrajine vlastne môžu USA šíri dlhodobo.

Vojna Vojna na Ukrajine Twitter/The Dead District

​Ukrajinu (podobne ako Putin) nenazve inak ako „protektorátom Západu". „Na Ukrajine je v každom momente potenciál pre výbuch takého napätia, že milióny Ukrajincov utečú hľadať útočisko na iné miesta,“ povedal Patrušev ešte tesne pred vojnou, a dnes jeho slová môžeme vnímať ako naznačovanie vojny.

Nikolaj Platonovič Patrušev je ženatý a má dvoch synov. Starší syn Dimitrij je od 18. mája 2018  ruským ministrom poľnohospodárstva, a v minulosti pracoval vo vedení štátnej Ruskej poľnohospodárskej banky založenej Vladimirom Putinom. Mladší Andrej má vysokú funkciu v ruskom gigante energetického priemyslu Gazprom Neft. Fotografie synov Patruševa nájdeš v našej galérii.

Patrušev má taktiež hodnosť armádneho generála, a je aj držiteľom doktorátu z práv.

Zaujímavosťou je, že Patrušev napriek svojmu dlhoročnému pôsobeniu v KGB, nikdy nebol dogmatickým komunistom. Pravdepodobne za to najviac môže fakt, že je silno veriacim človekom.

Temné tajomstvá

S Patruševom sa však spája viacero temných afér, ktoré svojho času otriasli svetom. Ide najmä o obvinenia zo schvaľovania atentátov a iných nezákonných operácií.

Len niekoľko dní po Patruševovom vymenovaní otriasla Ruskom séria teroristických útokov. Najprv 4. septembra vybuchla nálož v obchodnom stredisku v centre Moskvy a hneď pár dní na to si explózia obytného bloku ruských vojakov v dagestánskom Bujnaksku vyžiadala 64 životov. Ďalšie desiatky mŕtvych zostali po útokoch na obytné domy v Moskve a Volgodonsku. Celkovo zahynulo 293 ľudí.

Novopečený riaditeľ spravodajcov obratom obvinil čečenských separatistov a o pár dní neskôr už ruské letecké sily bombardovali juhovýchodnú časť Čečenska.

Teroristické útoky však dodnes sprevádza množstvo nejasností. Napríklad publicista David Satter vo svojej knihe Tma za úsvitu: Vzostup ruského kriminálneho štátu otvorene tvrdí, že útoky zosnovala FSB, aby ospravedlnila nové kaukazské ťaženie, ktoré malo zjednotiť Rusov a získať podporu pre Vladimira Putina.

Závažné otázky vzbudzuje tiež prípad otravy bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka. Verejné vyšetrovanie Spojeného kráľovstva v roku 2016 dokonca ukázalo, že „operáciu FSB na zabitie Alexandra Litvinenka pravdepodobne schválil práve Patrušev“.

Veľkým škandálom bola aj aféra v Čiernej Hore. Diplomatické zdroje pre Guardian uviedli, že ruským agentom obvineným z pokusu o zvrhnutie vlády Čiernej Hory v roku 2016 bolo dovolené opustiť krajinu v lietadle, ktoré patrí Patruševovi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:45