Reuters
StoryEditor

Putin nariadil presunutie takmer 100-tisíc utečencov z Ukrajiny. Časť z nich poslal na Sibír

TASR12.04.2022., 15:10h
Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v marci presídlenie takmer 100.000 ukrajinských utečencov do odľahlých častí Ruska vrátane Sibíri či oblastí za polárnym kruhom. Vyplýva zo z ruských úradných dokumentov, ktoré má k dispozícii britský denník The Independent.
Lajkuj Brainee.sk na

Konkrétne išlo o 95 739 civilistov z Doneckej a Luhanskej oblasti, ktorí sa mali z oblastí vo vojnových zónach presídliť o tisícky kilometrov ďalej na východ, napísal v stredu The Independent.

Vo výkonnom nariadení sa uvádza, že Moskva vzhľadom na súčasnú situáciu na Ukrajine „schvaľuje” takéto rozdelenie obyvateľov v rámci Ruska, pričom požiadala príslušné úrady, aby zabezpečili ich prijatie. Na Sibír malo byť poslaných 11 398 ľudí, na ruský Ďaleký východ ďalších 7 218 a na severný Kaukaz, kde sa nachádzajú aj republiky Čečensko, Dagestan a Ingušsko, ďalších 7 023 ľudí.

​Televízia Sky News v tejto súvislosti pripomína, že americké veľvyslanectvo v Kyjeve v marci informovalo o tisíckach detí, ktoré ruskí vojaci „nelegálne presunuli” do Ruska. Podľa vyjadrenia ambasády odvolávajúcej sa na údaje ukrajinského rezortu diplomacie išlo o 2839 ukrajinských deti z Doneckej a Luhanskej oblasti.

Operácia na Ukrajine je podľa neho úspešná

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že ciele vojenskej operácie na Ukrajine, ktoré sú podľa jeho slov zamerané na zaistenie bezpečnosti Ruska, sa určite podarí dosiahnuť. TASR informuje na základe správ agentúr AP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na ruské médiá.

Reuters

​Šéf Kremľa sa tak vyjadril na návšteve kozmodrómu Vostočnyj, nachádzajúceho sa v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe pri hraniciach s Čínou, kde sa v utorok stretol aj s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Ide o prvú Putinovu cestu mimo Moskvy od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Putin ofenzívu ruských síl na Ukrajine komentoval slovami „nemali sme na výber” a označil ju za „správne rozhodnutie”. „Niet pochýb, že naše ciele dosiahneme,” povedal s tým, že ide o „absolútne jasné a vznešené” zámery. Ruský prezident zopakoval aj svoje tvrdenia, že „špeciálna vojenská operácia” je zameraná na ochranu obyvateľov v oblastiach východnej Ukrajiny.

Rusko nemá záujem o izoláciu

Tie sú ovládané separatistami podporovanými Moskvou. Ukrajina sa podľa Putinových slov zmenila na „protiruskú pevnosť”, kde sa „rozvíjajú výhonky nacionalizmu a neonacizmu”. Takéto obvinenia slúžiace ako zámienka na vojenskú ofenzívu Kyjev aj Západ odmietajú.

Putin tiež poznamenal, že Rusko nemá záujem o izoláciu. Zároveň vyjadril presvedčenie, že zahraničným mocnostiam sa Rusko izolovať nepodarí. „Celkom určite je nemožné v dnešnom svete niekoho izolovať – najmä takú obrovskú krajinu, akou je Rusko,” podotkol s tým, že „budeme spolupracovať s tými partnermi, ktorí s nami spolupracovať chcú”.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:46