Pexels.com/Burst, Foto: Ilustračné
StoryEditor

Striedavá starostlivosť či alimenty. Psy a mačky v Španielsku sa tešia väčším právam

TASRČTK06.01.2022., 09:00h
Po novom môže súd pri rozvode rozhodovať, podobne ako v prípade detí, o striedavej starostlivosti o psa či mačku, taktiež aj o výživnom.
Lajkuj Brainee.sk na

V Španielsku sa od stredy psy, mačky a ďalší domáci miláčikovia tešia väčším právam. Podľa zákona už nie sú považovaní za vec, ale za právny subjekt, informoval denník El Mundo.

Žiadna bolesť ani utrpenie 

Vďaka reforme niekoľkých zákonov sa domáci miláčikovia v Španielsku oficiálne stali živými bytosťami, ktoré sú obdarené citmi. Po novom môže napríklad súd pri rozvode rozhodovať, podobne ako v prípade detí, o striedavej starostlivosti o psa či mačku, taktiež aj o alimentoch.

Domáci miláčikovia podľa zákona nemôžu byť nástrojom rodového násilia, ľudia im môžu odkázať všeličo aj v závete. Samozrejme, utrpenie či bolesť nepripadajú do úvahy.

Hospodárske zvieratá však na základe reformy hypotekárneho zákona nemôžu byť zahrnuté do hypoték. Reforma vylúčila, aby boli domáci miláčikovia považovaní za ručiteľa v prípade nesplácania dlhov.

Podobné zákony majú viaceré krajiny 

Legislatíva, ktorú vypracovali vládnuci socialisti a ich ľavicoví koaliční partneri zo strany Podemos, má za cieľ ukončiť právne spory o tom, kto si po rozchode nechá domáce zvieratá.

Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa španielsky občiansky zákonník, tiež vyžaduje, aby súdy pri urovnávaní sporov o tom, kto si ponechá domáceho maznáčika, zohľadnili dobré životné podmienky zvieraťa.

Podobné zákony majú v Európe podľa denníka El Mundo od minulého storočia Rakúsko či Nemecko, a od 21. storočia aj Švajčiarsko, Belgicko, Francúzsko či Portugalsko.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 18:17