Foto: IlustračnéTASR/AP
StoryEditor

Celý svet to týranie videl. MOV a jazdecká federácia čelia po olympijských hrách trestnému oznámeniu

iDnesČTK19.08.2021., 11:00h
Viaceré incidenty s koňmi na olympijských hrách v Tokiu pobúrili ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a Medzinárodná jazdecká federácia (FEI) čelia trestnému oznámeniu kvôli niekoľkým incidentom s koňmi na olympijských hrách v Tokiu. Trestné oznámenie na obe organizácie podalo záujmové združenie Wild beim Wild, ktoré sa vo Švajčiarsku zaoberá ochranou zvierat. Vo vyhlásení viní MOV a FEI z porušovania práv zvierat.

„Celý svet mohol sledovať týranie zvierat počas jazdeckých súťaží v rôznych dňoch, obzvlášť 1., 5. a 6. augusta,“ uvádza záujmové združenie vo vyhlásení, v ktorom sa sťažuje na správanie ku zvieratám v súťaži vo všestrannosti, parkúre a modernom päťboji.

Kôň sa zaťal a odmietal skákať 

Už minulý týždeň podal Nemecký zväz na ochranu zvierat trestné oznámenie na modernú päťbojárku Anniku Schleuovú a reprezentačnú trénerku Kim Raisnerovú, ktoré sa mali dopustiť týrania zvierat.

​Schleuová v Tokiu útočila na zlato, no vylosovala si koňa, ktorý sa vzpieral a odmietal skákať. Pretekárka začala plakať a zviera sa pomocou bičíka a ostrôh snažila primäť k poslušnosti. Trénerka ho udrela päsťou do zadnej časti a vyzývala aj Anniku, aby urobila to isté. 

Medzinárodná únia moderného päťboja (UIPM) po incidente, ktorý sa rozšíril po sociálnych sieťach, vylúčila trénerku Raisnerovú z olympijských hier a sľúbila, že zapracuje na zlepšení podmienok koní v súťažiach. Schleuová a Raisnerová však popreli, že by sa ku koňovi správali prehnane hrubo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:39