TASR/AP
StoryEditor

Kôň sa zaťal a jej krok pobúril ľudí. Päťbojárka čelí žalobe, podľa ochrancov zvierat došlo k týraniu

redČTKiDnes15.08.2021., 13:00h
Nemka Annika Schleuová prišla o možnosť bojovať o zlato, keď jej kôň odmietol spolupracovať. Jej trénerka ho udrela päsťou, teraz obe čelia žalobe.
Lajkuj Brainee.sk na

Týždeň po dráme pri parkúre moderných päťbojárok na olympijských hrách v Tokiu podal Nemecký zväz pre ochranu zvierat žalobu na pretekárku Anniku Schleuovú a reprezentačnú trénerku Kim Raisnerovú. Podľa zväzu sa ženy počas súťaže dopustili týrania zvierat. 

Trénerka udrela koňa päsťou 

Schleuová si počas pretekov vylosovala pre jazdeckú časť koňa s menom Saint Boy, ktorý sa vzpieral a odmietal skákať. Pretekárka začala plakať a snažila sa koňa pomocou bičíka a ostrôh primäť k poslušnosti. Trénerka ho udrela päsťou a vyzývala aj Anniku, aby urobila to isté. 

„Je samozrejmé, že športovkyňa fixovaná na olympijské zlato je v takomto okamihu v mimoriadnom strese. To ale nie je ani v najmenšom prípade ospravedlnenie pre týranie zvierat. Naše oznámenie slúži tiež k principiálnemu riešeniu tohto problému,“ uviedol prezident Nemeckého zväzu pre ochranu zvierat Thomas Schröder.

Popreli, že by sa ku koňovi správali hrubo 

Medzinárodná únia moderného päťboja (UIPM) po incidente, ktorý sa rozšíril po sociálnych sieťach, vylúčila trénerku Raisnerovú z olympijských hier. Obe ženy však popreli, že by sa ku koňovi správali prehnane hrubo. „Mohla som ale reagovať trochu pokojnejšie a rozvážnejšie,“ uznala s odstupom času Schleuová, ktorá nakoniec obsadila v Tokiu až 31. miesto.

UIPM vo štvrtok uviedla, že začala pracovať na opatreniach, ktoré by zlepšili podmienky koňov a bezpečnosť jazdcov. Jej zástupcovia budú tiež o problematike diskutovať s kolegami z Medzinárodnej jazdeckej federácie.

Chce ho odkúpiť 

Americká herečka a zanietená jazdkyňa Kaley Cuoco odsúdila správanie nemeckého tímu. „Kúpim tohto koňa a ukážem mu život, aký by mal mať. Povedzte si cenu,“ citoval jej slová portál People.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:31