A ževraj klimatická kríza nie je. Posledné správy a extrémnych počasiach po celom svete tvrdia opak.Brainee/canva/
StoryEditor

Počasie sa zbláznilo. Extrémne ochladenie zabíja dobytok, zatiaľ čo teploty v severnom Atlantiku rapídne stúpajú

Michal Čiernikkpu21.06.2023., 11:00h

A ževraj klimatická kríza nie je. Posledné správy a extrémnom počasí po celom svete tvrdia opak.

Lajkuj Brainee.sk na

Za posledný týždeň zahynulo kvôli studeným teplotám v centrálnej a západnej oblasti Brazílie viac ako tisíc hospodárskych zvierat. Celkové škody presahujú 3 milióny brazílskych realov, čo je približne 600-tisíc eur.

V brazílskom vnútrozemskom štáte Mato Grosso do Sul zomrelo na podchladenie 1 537 hospodárskych zvierat, vrátane býkov, kráv a teliat, uvádza miestny denník Globo.

V Brazílii teploty klesli pod päť stupňov

Teploty za minulý týždeň v regióne klesli pod desať stupňov Celzia. Najnižšiu teplotu zaznamenali meteorológovia v meste Maracaju, a to 4,8 stupňa, píše iDnes.cz.

Podľa odborníka Daniela Ingolda je dobytok prispôsobivejší horúcemu počasiu a náhly pokles teploty mu škodí. „Uhynuté zvieratá by sa v žiadnom prípade nemali predávať. Musia byť spopolnené alebo pochované,“ dodal.

Severný Atlantický oceán zase zažíva extrémne horúčavy

Časti Severného mora zažívajú morskú vlnu horúčav kategórie 4, definovanú ako „extrémne“. V niektorých oblastiach je teplota vody až o 5 stupňov Celzia vyššia ako zvyčajne.

Globálne sú už oceány už mesiace mimoriadne teplé. Apríl a máj zaznamenali najvyššie povrchové teploty oceánov za tieto dva mesiace od začiatku zaznamenávania v roku 1850.

Teploty v severnom Atlantiku boli v máji okolo 1,25 stupňa Celzia nad priemerom. „Východný Atlantik, je oveľa teplejší ako priemer. Ale oblasti okolo častí severozápadnej Európy, vrátane častí Spojeného kráľovstva, majú jedny z najvyšších teplôt na morskom povrchu v porovnaní s priemerom,“ uviedol vo vyhlásení Stephen Belcher, hlavný vedec Met Office .

Vedci bijú na poplach

Vlna horúčav je „veľmi výnimočná,“ povedal Mika Rantanen, výskumník z Fínskeho meteorologického inštitútu. Je „momentálne najsilnejšia na Zemi,“ povedal pre CNN.

Richard Unsworth, docent biologických vied na Swansea University vo Veľkej Británii a zakladajúci riaditeľ Project-Seagrass, označil vlnu horúčav v Atlantiku za úplne bezprecedentnú. „Je to ďaleko za najhoršími prípadmi predpovedí pre meniacu sa klímu regiónu. Je skutočne desivé, ako rýchlo sa oceán mení,“ povedal pre CNN.

image

VYSVETĽUJEME Čo je jav El Niño, ako ovplyvňuje počasie na planéte a prečo sa ho tento rok na Slovensku nemusíme báť?

Ako sa klimatické zmeny zintenzívňujú, vlny horúčav na mori budú čoraz bežnejšie. Podľa štúdie z roku 2020 sa frekvencia morských vĺn horúčav v dôsledku globálneho otepľovania spôsobeného človekom už zvýšila viac ako 20-násobne. „Aj keď nemôžeme podrobne predpovedať intenzitu, trvanie a miesto závažných tepelných udalostí, ako je súčasná vlna horúčav na mori, vieme, že s ďalším kolapsom nášho klimatického systému budú čoraz častejšie,“ povedal Unsworth.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 23:35