StoryEditor

Dievčatá majú poruchy príjmu potravy, vynecháva im menštruácia. Slovenská fitneska opísala, ako sa pripravuje na súťaže

Rastislav Orth14.06.2023., 12:00h

Treba nájsť zlatú strednú cestu. Jesť, netrápiť sa v diéte, ale venovať sa aj športu, a potom to nejako ide, hovorí úspešná fitneska Kristína Juricová. Opísala, ako vyzerá jej bežný deň a čo obnáša príprava na vrcholovú súťaž.

Lajkuj Brainee.sk na

Pochybovala si o sebe niekedy?

Určite áno a viackrát, ale mám okolo seba dobrých ľudí. Ocino ma vedie. Keď prídu pochybnosti, tak ma podporí a posúva vpred.

Musíš si dávať veľký pozor na to, čo zješ?

Áno, musím. Nedávno som zistila, že mám histamínovú intoleranciu, v konečnom dôsledku mi to ale pomohlo. Rada jem, ako každá fitneska. Určité obdobie si niečo odopieram a potom to príde. Najradšej mám bryndzové halušky, nemôžem ich ale jesť počas prípravy na súťaž. Keď mám ale dlhšie obdobie pred súťažou, tak si doprajem, čo chcem. Neexistuje jedlo, čo by som nezjedla. Nemávam cheat day, len si strážim čo kedy zjem. Treba nájsť zlatú strednú cestu.

image

Drtíš hru a chudneš. Nová štúdia potvrdila, že pri videohrách spaľuješ kalórie

Kto ťa k tomuto športu priviedol?

Moja mamina. Bol to taký boom v Trenčíne odkiaľ pochádzam, že detský fitness. Z tréningov som chodila unavená, tak im to asi vyhovovalo (smiech). Ale dnes sme jeden tím, mamina aj ocino mi pomáhajú s oblečením na súťaž, s jedlom a samozrejme nechýba ani psychická podpora.

Mnoho vrcholových športovkýň po skončení kariéry priznáva, že mali problémy s menštruáciou, týka sa to aj teba?

Do určitého obdobia som s tým mala aj ja problémy, bola som mladšia a mala som tvrdšie diéty. Vtedy je ten hormonálny systém trošku rozbitý. V tomto období, keď už máme vychytané problémy v prípravách, tak už sa nič také nedeje.

Majú dievčatá, možno aj v tvojom okolí často problémy s poruchami príjmu potravy?

Určite to vnímam. Vnímam to aj u nás v športe. Problém sú už v detskom fitnes, kedy sa špekuluje s diétami. Veľa báb si to neprizná a až neskôr zistia, čo im je. Nie je to nič, s čím sa nedá pracovať.

Si majsterkou sveta v acrobatic fitnes, čo to je za disciplínu?

To znamená, že okrem klasickej fitnes zostavy je súčasťou súťaže aj voľná zostava. Tá sa skladá z rôznych tanečných prvkov, alebo komunikujem s porotou a musím tu zostavu predať. Musím vyjadriť hudbu a tému, ktorú mám pripravenú. Popri tom si aj spievam, ale nie nahlas samozrejme, to by som už asi neudýchala.

Kristína Juricová pôsobí v Slovenskej asociácii fitnes, kulturistiky a silového trojboja. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 22:50