StoryEditor

Riadi letovú prevádzku nad Slovenskom: Ako vyzerá moja práca? Dlhoročný výcvik, psychotesty a pravidelné lekárske prehliadky

Rastislav Orth30.06.2023., 14:00h

Nemajú radi, ak im hovoria letoví dispečeri, zarábajú tisíce eur, a ich výcvik trvá roky. Napriek tomu, že nemusia mať vysokú školu. O svojej práci, ktorú vykonáva priamo v riadiacej veži na bratislavskom letisku porozprával Roman Kašák (31).

Lajkuj Brainee.sk na

Ako si sa dostal k tomuto peknému povolaniu?

Otec lietal a tým pádom ma dotiahol k letectvu. Išiel som na leteckú školu do Žiliny a tam som sa rozhodoval čo ďalej. Oslovila ma ponuka a išiel som po nej. Ceste od poslania prihlášky po prácu riadiaceho letovej prevádzky je dosť dlhá, ale potom to stojí za to. Nepotrebuješ na to školu, stačí či maturita, len treba potom zvládnuť prípravu na pozíciu.

Ako dlho sa už venuješ tejto práci?

Výcvik som začal v roku 2015. Toto trvá tak rok,dva, kým dokončíš licenciu.

image

Roman Kašák v riadiacej veži bratislavského letiska.

Rasťo Orth/

Čo sa vlastne konkrétne riadi v tej veži?

Je to tam rozdelené na viaceré oblasti. Riešia sa činnosti okolo letiska, to je prílet/odlet lietadla a navigácia po zemi. Potom riešime približovaciu službu. Tá slúži na to, že lietadlá prichádzajú z rôznych smerov ale chcú pristáť na jednu dráhu. A potom všetko ostatné a celé zvyšné Slovensko, to je oblasť kde poskytujeme informácie lietadlám, ktoré prelietavajú nad našim územím.

image

Ľudstvo radikálne mení planétu. Vypumpovali sme už toľko podzemnej vody, že sme zmenili rotáciu Zeme

A koľko tak zarobíš?

Je pravda, že je to nadpriemerne zaplatené. Po získaní licencie to začína niekde na takmer 2800 eurách, samozrejme k tomu sa ešte prirátajú ďalšie benefity a odmeny, tiež príplatky za nočné a víkendy.

Spomenieš si aj na nejaký ťažší deň v práci?

Keď sa niečo stane, väčšinou pochybí ľudský faktor. Stačí malá nepozornosť pilota alebo riadiaceho. U nás sa našťastie žiadna také nehoda nestala. Viacerí sledujeme jednu situáciu naraz, aby sme eliminovali riziko.

image

Výhľad priamo z riadiacej veže.

Rasťo Orth/

Akým spôsobom sa popri práci ventiluješ?

Strašne rád lozím po skalách. Už som na to zlanáril aj kolegu. Dokonale pri tom vypneme.

Ako vyzerá komunikácia s pilotom?

Pilot si najskôr vypýta odletové povolenie na základe letového plánu, ktorý si pred letom podal. Ja mu vydám povolenie súčasťou ktorého je aj odletová trať. Tej sa musí držať keď opúšťa letisko.

Nemáš strach, že by vašu prácu mohla nahradiť AI?

Nemyslím si, že túto robotu, ktorá je tak komplexná vo veľmi blízkej dobe nahradí nejaká technológia. Nejakú časť tej roboty už samozrejme vykonáva počítač. Napríklad už vieme komunikovať s pilotmi nielen pomocou frekvencie, ale využívame aj dátové spojenie. Ja mu teda viem poslať nejakú informáciu SMSkou. Ide väčšinou o jednoduchšie pokyny. Práve túto činnosť by mohla do budúcna vykonávať AI. Myslím si, že stále je tam ale potrebný ľudský dohľad.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 20:39