StoryEditor

Provokovali sme ľudí. Myslel som si, že homosexuáli sú problém, hanbím sa za to, hovorí bývalý extrémista

Dominika Pacigová30.08.2022., 23:04h

Bol som hrdý Slovák. Každý, kto bol iný, bol problém, spomína Michal.

Lajkuj Brainee.sk na

Prekážali mu Rómovia a Židia. Hoci nijakých nepoznal, neznášal ich. K takýmto myšlienkam ho priviedlo jemne nacionalistické zmýšľanie a kamarát, ktorý ho zoznámil s partiou takýchto ľudí. Pohľad mu však zmenilo cestovanie a pracovný pobyt na Srí Lanke.

Z čoho pramenila nenávisť voči Rómom, Židom či homosexuálom? Kde to zlyháva? Je to chyba systému, učiteľov, rodičov alebo to ide ruka v ruke? Akú rolu hrali v jeho živote politici, s ktorými sympatizoval, pri formovaní jeho názorov? S odstupom času, za aké správanie alebo rozhodnutie sa najviac hanbí? Aj to sme sa pýtali občianskeho aktivistu Michala

image

Kričali na mňa – bež, Cigán. Učiteľka nereagovala, mňa to motivovalo a vyhral som. Spomína TikToker a projektový inžinier

Vnímal sa ako niečo nadradené 

To, čo rodičia hovoria svojim deťom, nemusí byť podľa neho absolútne. „Často počúvam od krajných pravičiarov – ako vysvetlím dieťaťu, že dvaja chlapi sa držia za ruky? Dieťa s tým však nemá problém. Začne ho mať až vtedy, keď mu tlačíš do hlavy, že je na tom niečo zlé. Dôležité je dať mu životné skúsenosti a praktické príklady,“ hovorí vo videorozhovore. 

Do partie mladých extrémistov sa dostal približne v štrnástich rokoch. „Bola to klasická partia výrastkov, ktorí sa v meste ožerú a robia problémy. Veľakrát sme sa pobili, neostalo to len pri provokácii. Na to človek určite nie je hrdý,“ spomína. 

Sám seba presvedčil, že je Slovák, a od toho začal odvodzovať istú exkluzivitu. „Vnímal som sa ako niečo nadradené. Tieto patriotické postoje idú ruka v ruke a začneš sa vyhradzovať voči ostatným. Akonáhle bol niekto iný, bol nepriateľom. Zrazu Židia, Rómovia aj homosexuáli boli problém. Hejtoval som všetky skupiny, ale reálnu skúsenosť som s nimi nemal,“ dodáva Michal.

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:50