StoryEditor

Jeden z najmladších riaditeľov ZŠ na Slovensku: Politici nám niečo sľúbili, no nesplnili to

Dominika Pacigová08.06.2022., 13:17h

Michal Drgáň je presvedčený o tom, že vzdelaný učiteľ robí vzdelaného žiaka. Mal by byť predovšetkým spravodlivý, no taktiež aj prísny a sebakritický.

Lajkuj Brainee.sk na

Je jedným z najmladších riaditeľov na Slovensku. Akým bol žiakom a v čom vidí zmenu, čo sa týka správania mladej generácie? Aký by mal byť učiteľ, aby ho žiaci rešpektovali? Ako vníma status učiteľa v spoločnosti? Stali sa učitelia rukojemníkmi politikov? Prečo by zamestnanci nemali mať rovnaké platy a aké pozície by sa podľa neho mali meniť? Aj to prezradil Michal Drgáň, riaditeľ Základnej školy Hlboká cesta v Bratislave. 

Platy a sociálne istoty 

Keď sa stal riaditeľom základnej školy, viacerí kolegovia, ale aj rodičia ho podceňovali. „Nepociťoval som to len od starších kolegov, ale aj od rovesníkov. Do školy som prišiel ako externý zamestnanec, boli zaskočení, že mám 31 rokov a som riaditeľom. Čakali, čo sa bude diať a aké kvality budem vedieť odovzdať,“ prezradil vo videorozhovore Michal Drgáň. 

Pandémia podľa neho posunula celé školstvo na inú úroveň. Jeden z najmladších riaditeľov základnej školy si myslí, že známky nie sú merateľným dôkazom, či je žiak dobrý. „V škole máme bodový systém. Myslím si, že je to spravodlivejšie,“ skonštatoval. 

image

Kričali na mňa – bež, Cigán. Učiteľka nereagovala, mňa to motivovalo a vyhral som. Spomína TikToker a projektový inžinier

Mladí ľudia majú podľa jeho slov záujem učiť, ale to, či zotrvajú v školstve, je otázne. „Pokiaľ nezačneme dvíhať platy a mladí ľudia nebudú mať sociálne istoty, mnohí neostanú v školstve. Možno to skúsia na rok, prípadne na dva roky, no zistia, že dokážu robiť v iných spoločnostiach za iné peniaze,“ dodal. 

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 10:50