StoryEditor

Smetiar Ján: Na zápach z odpadkov sa dá zvyknúť. V kontajneri sme našli aj spiaceho bezdomovca

Dominika Pacigová21.02.2022., 17:00h
Ján Hanko prehovoril o zápachu z odpadkov, žartoch s kolegami, ale aj o predsudkoch spoločnosti.
Lajkuj Brainee.sk na

Začínal ako závozník, dnes šoféruje smetiarske auto. V spoločnosti, ktorá sa zaoberá zberom a spracovaním odpadu, pracuje už viac ako desať rokov. Ján Hanko prehovoril o zápachu z odpadkov, žartoch s kolegami, ale aj o predsudkoch spoločnosti. 

Odpad separuje už približne päť rokov 

Ján si uvedomuje svoju zodpovednosť za rajón, závozníkov, ale aj smetiarske auto. Baví ho práca s ľuďmi, no najmä šoférovanie. „Za jednu šichtu vyvezieme cez 500 kontajnerov. Raz sme našli v kontajneri aj spiaceho človeka bez domova,“ prezrádza. 

Denne narazí na slušných, ale aj arogantnejších ľudí. Prednedávnom sa stretol s predsudkami. „Pán prišiel ku závozníkom a povedal im, že konečne vidí na stúpačke bielych, nie ‚Cigánov‘. Závozník mi to prišiel povedať a odpovedal som, že ‚Cigán’ je za volantom. Išiel som za pánom, chcel som sa s ním porozprávať, ale utekal preč,“ spomína.

​Či už ako závozník, alebo ako vodič smetiarskeho auta má priestor vidieť, ako sa ľudia správajú k životnému prostrediu. „Postoj ľudí k separovaniu sa mení, je to veľký rozdiel. Aj ja triedim odpad už približne päť rokov,“ dodáva Ján Hanko.

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:10