StoryEditor

Ruleta ho dostala na ulicu: Stál som na Starom moste. Chcel som ukončiť svoj život, nevládal som ďalej

Dominika Pacigová14.02.2022., 11:00h
Bolo to depresívne obdobie, nevedel som, čo ďalej, spomína Peter. Deväť rokov strávil na ulici, od roku 2012 žije v podnájme a dnes píše knihy.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyštudoval vysokú školu, založil si rodinu, no uchvátila ho hra rulety. Prišiel o všetko a ostal bez domova. Na ulici strávil deväť rokov, no napriek tomu sa nevzdal a dnes píše knihy. Peter Sorát hovorí o sebe ako o pouličnom spisovateľovi. 

Ťažké obdobie 

Jeho život sa zmenil v roku 1998, keď vošiel do jednej z herní v Žiline. Tvrdí, že ako manžel a živiteľ rodiny zlyhal. Následne skončil na ulici„Ľudia bez domova mi poradili, aby som začal predávať NOTABENE. Stále som však skúšal hrať ruletu až do momentu, keď som to po prehre v októbri 2003 nezvládol. Stál som na Starom moste, chcel som skočiť do Dunaja a ukončiť svoj život. Nevládal som ďalej,“ spomína Peter.

Vtedy si ale uvedomil, že takto jeho život nemôže skončiť. V priebehu rokov mu napadla myšlienka, že bude predávať samizdatový časopis s jeho vlastnými textami. Už vtedy vedel, že jedného dňa by chcel písať a predávať knihy. „Musel som sa dostať až na ulicu, aby som našiel to, čo chcem robiť,“ uvádza Peter s tým, že doposiaľ sa mu podarilo vydať tri knihy, momentálne pracuje na štvrtej. 

Od roku 2012 žije v podnájme 

Počas deviatich rokov na ulici býval v záhradných chatkách, betónovej rúre, zatiaľ čo v lete prespával aj na lavičke. Od roku 2012 žije v podnájme. Predaj jeho kníh do veľkej miery ovplyvnila pandémia, no vo všetkom zlom sa snaží hľadať niečo dobré. „Ulica ma naučila, že sa musíš prispôsobiť prítomnosti a prostrediu, v ktorom sa nachádzaš,“ dodáva.

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:52