Matt GroeningProfimedia
StoryEditor

Tvorca Simpsonovcov a Futuramy Matt Groening oslavuje 70 rokov. Milovanú žltú rodinku vymyslel na chodbe za 15 minút

ČTK15.02.2024., 10:00h

Chcel byť spisovateľom takzvanej serióznej literatúry, nakoniec ale Matt Groening prerazil so zábavným animovaným seriálom pre všetky generácie.

Lajkuj Brainee.sk na

Sága o žltej rodinke Simpsonovcov, ktorá si uťahuje z ľudskej pohodlnosti a sebastrednosti, politikov i celebrít, sa stala jedným z najúspešnejších televíznych seriálov vôbec. A americký kresliar a scenárista Groening, ktorý 15. februára oslávi sedemdesiatiny, je podpísaný aj pod ďalším vydareným seriálom, sci-fi Futurama. Tretí seriál z jeho dielne je teraz k videniu platforme Netflix pod názvom Rozčarovanie.

Traduje sa, že tento výtvarník vymyslel Simpsonovcov - prihlúpleho otca Homera, matku Marge s extravagantným účesom a deti Barta, Lízu a Maggie - počas 15 minút, keď čakal na producenta televízie Fox. Pri ich tvorbe jednoducho „vyťažil” vlastnú rodinu. Postavy nesú mená jeho blízkych a Bart je autorovým alter egom. Život päťčlennej rodiny i ďalších figúrok potom Groening zasadil do fiktívneho mesta Springfield.

image

Odhalili záhadu, prečo v úvode Simpsonovcov predavač skenuje Maggie. Dôvod ťa poriadne prekvapí

Legendárna žltá rodinka

Prvá epizóda Simpsonovcov vznikla v roku 1989, postavy sa ale na obrazovke objavili už v roku 1987 v Show Tracey Ullmanovej. Slávny dlhoročný seriál nezastavila ani nedávna celosvetová pandémia covidu-19. V máji 2021 sa tak Simpsonovi dočkali úctyhodnej 700. epizódy. Tá sa odohráva v minulosti, zachytáva ďalší zádrhel vo vzťahu medzi Homerom a jeho susedom a tiež odhaľuje tajomnú miestnosť v dome Simpsonovcov.

Epizóda vychádza z nápadu Groeninga, ktorý chcel, aby vznikol diel o malej izbe nad garážou. Tú je možné zahliadnuť počas úvodnej znelky na začiatku každej epizódy, no dovnútra sa diváci seriálu dovtedy nepozreli. 

Česká verzia Simpsonovcov patrí k najpodarenejším a určite k tomu prispieva aj Jiří Lábus ako Marge alebo Martin Dejdar, ktorý hovorí Barta. Homera pôvodne daboval Vlastimil Bedrna, ktorého časom vystriedal Vlastimil Zavřel, part Lízy prevzala po smrti Heleny Štáchovej Ivana Korolová.

„S Marge už som sa za tie roky natoľko zžil, že k nej pristupujem ako k vlastnej matke. Len moja mama nosila iný účes,“ vyhlásil Lábus o svojej postave v roku 2021. Doteraz bolo natočených celkom 762 dielov Simpsonových, v 36 sériách.

Obľúbená Futurama

Ďalším, dnes už tiež kultovým seriálom z dielne Groeninga je Futurama, ktorú výtvarník vymyslel spoločne s producentom a scenáristom Davidom Cohenom. Vtipne poňatý príbeh pojednáva o mladíkovi Philipovi, poslíčkovi s pizzou, ktorý bol omylom zmrazený na tisíc rokov a prebudí sa na Silvestra v roku 2999. Jeho prostredníctvom potom diváci nazerajú do života v ďalekej budúcnosti. Futurama sa vysiela od roku 1999 a celkovo má zatiaľ 180 dielov v dvanástich sériách.

A do tretice pridal Groening v roku 2018 svoju prvú produkciu pre streamovaciu platformu Netflix, animovaný seriál Rozčarovanie (Disenchantment). Divákom sľuboval "stredoveké kráľovstvo snov s princeznou alkoholičkou, s elfmi, démonmi, obry, harpyjmi a hlúpymi ľuďmi". Zatiaľ bolo natočených 50 dielov.

image

VIDEO Futurama je späť! Na premiéru po desiatich rokoch láka novým trailerom

Potomok Nórov a Nemcov

Matthew Abram Groening sa narodil 15. februára 1954 v Portlande v štáte Oregon. Jeho predkovia pochádzali z Nórska a Nemecka. Vyštudoval umeleckú školu Evergreen State College v štáte Washington, ktorú sám opísal ako akési „hippie zariadenie”.

V 80. rokoch presídlil do Los Angeles s víziou, že bude hrať v kapele, napíše knihu, stane sa slávnym a zarobí peniaze: „Trvalo mi skoro desať rokov, kým som pochopil, že z vážneho spisovateľstva nič nebude,” komentoval to neskôr.

Pracoval tiež pre noviny a od roku 1984 sa podieľal na pravidelnom komikse s názvom Život v pekle (Life in Hell), kde popisoval, aký je život v Los Angeles bezútešný. Groening si ho najskôr tlačil sám, neskôr mu komiks zverejnili noviny Los Angeles Reader a Los Angeles Weekly.

image

Matt Groening

Profimedia

Jeho prácu si všimol televízny producent James Brooks a pokúsil sa od Groeninga získať práva. Ten mu ich nedal, no namiesto toho mu na obrúsok načrtol úplne nový príbeh - Simpsonovcov.

Desiatky cien

„Nie som žiadny animátor. Neviem veľmi dobre kresliť, mňa by si nikto nemohol najať ako kresliča. Mojou úlohou je vývoj a podoba postáv,” prezradil v jednom rozhovore Groening, ktorý je druhýkrát ženatý. Na svojom konte má podľa internetových stránok imdb.com 37 televíznych cien Emmy za Simpsonovcov a šesť za Futuramu.

V roku 2002 získal aj prestížne ocenenie Reuben Award určené pre najlepšieho karikaturistu roka. A od roku 2012 má tiež svoju hviezdu na Chodníku slávy v Hollywoode. Nasledoval tak svoje animované dievčatá zo Springfieldu, ktoré svoju hviezdu majú už od roku 2000.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 18:40