Gina CaranoDisney/Lucasfilm
StoryEditor

Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska

Miroslav Kamody09.02.2024., 12:00h

Jej príspevky na sociálnych sieťach prinútili Disney, aby s herečkou ukončila spoluprácu. Tá sa teraz bráni a finančne ju prekvapivo podporuje samotná platforma X Elona Muska.

Lajkuj Brainee.sk na

Niekdajšia herecká hviezda seriálu Mandalorian Gina Carano žaluje spoločnosti Disney a Lucasfilm kvôli svojmu odchodu zo seriálu. Ako píše portál Engadget, to všetko s pomocou Elona Muska.

„Pravdou je, že som bola prenasledovaná za všetko, čo som uverejnila ku každému príspevku, ktorý sa mi páčil, pretože som nebola v súlade s prijateľným príbehom tej doby,“ napísala herečka. Platforma X (v minulosti Twitter) svoju pomoc v prípade pre portál potvrdila. 

image

Fanúšikovia Star Wars jasajú. Mandalorian aj Baby Yoda sa vrátia vo filme, ktorý uzavrie ich vesmírne dobrodružstvo

Cíti sa dotknutá

Carano zdieľala správy o súdnom spore v 694-slovnom príspevku na platforme X. V eseji tvrdí, že nikdy nepoužila agresívny jazyk, neporovnávala republikánov so židovským ľudom počas holokaustu ani nenapísala nič rasistické alebo transfóbne. Trvá na tom, že jej mužskí kolegovia mali „dovolené hovoriť bez obťažovania a kurzov prevýchovy“, ale „nemala rovnaké právo uplatňovať moju slobodu prejavu“.

„Umelci sa nevzdávajú našich práv ako amerických občanov, keď vstupujeme do zamestnania,“ napísala herečka. Keďže však nebola zatknutá ani zadržaná za svoje názory, jej práva ako americkej občianky sa zdajú byť úplne nedotknuté. Americké firmy ako Disney majú medzitým právo nezamestnávať hercov, ktorých názory sú v rozpore s ich značkou.

Herečka a bývalá športovkyňa v zmiešaných bojových umeniach sa okrem toho poďakovala Muskovi a X za to, že jej „poskytli príležitosť objasniť môj prípad“ tým, že pomohli financovať jej súdny spor. Musk predtým povedal, že zaplatí právne náklady používateľov, ktorí sa dostali do problémov kvôli svojim príspevkom na platforme.

image

Gina Carano

Disney/Lucasfilm

Podporil ju Elon Musk

X potvrdila svoju peňažnú pomoc vo vyhlásení pre Engadget. „Ako znak záväzku spoločnosti X Corp k slobode prejavu sme hrdí na to, že môžeme poskytnúť finančnú podporu pre súdny spor Giny Caranoovej, čím ju oprávňujeme usilovať sa o očistenie práv na slobodu prejavu na X a schopnosti pracovať bez šikanovania, obťažovania alebo diskriminácie,“ napísal hovorca spoločnosti.

Herečkine problémy so spoločnosťou Disney vyplynuli z príspevkov na sociálnych sieťach X (v tom čase ešte Twitter) a Instagram. Vo svojich príspevkoch spochybňovala účinnosť vakcín proti COVID-19, obviňovala Bidenovu administratívu zo smrti očkovaných ľudí, tvrdila, že Jeffrey Epstein sa nezabil a ako zámená si pridala „boop/bop/beep“.

image

Toto ponúkne svet Star Wars v roku 2024. Tešiť sa môžeš na pokračovania, ale aj úplne nové príbehy z preďalekej galaxie

Zničila si kariéru

Poslednou kvapkou pre Disney bolo, keď zdieľala príspevok na Instagrame, v ktorom naznačovala, že zaobchádzanie s konzervatívcami v Amerike z Trumpovej éry malo paralely so zameraním sa na Židov v Nemecku z nacistickej éry. Nasledujúci deň Disney vyhodil herečku zo série Mandalorian.

„Gina Carano momentálne nie je zamestnaná v Lucasfilme a v budúcnosti sa neplánuje, že bude zamestnaná,“ informoval v tom čase hovorca. „Napriek tomu jej príspevky na sociálnych sieťach, ktoré očierňujú ľudí na základe ich kultúrnej a náboženskej identity, sú ohavné a neprijateľné.“ Carano vyhodila aj jej agentúra United Talent Agency.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:16