Prvý pôvodný seriál Víťaz na svetovom streame SkyShowtime.SkyShowtime
StoryEditor

Víťaz je prvým slovenským seriálom vytvoreným pre streamovaciu službu. Čo o ňom hovoria tvorcovia a prečo ho treba vidieť?

Miroslav Kamody09.09.2023., 15:00h

Videli sme prvý slovenský seriál vytvorený exkluzívne pre stremovaciu platformu. Ako sa nám páčil a čo o ňom hovorí oceňovaný režisér Jan Hřebejk a herci Ady Hajdu, Rebecca Rigová, Petra Dubayová a Noël Czuczor?

Lajkuj Brainee.sk na

Na platforme SkyShowtime sa v priebehu tohto týždňa objavila úvodná epizóda prvého slovenského seriálu vytvoreného pre streamovaciu službu. Ten dostal názov Víťaz a prináša originálny príbeh, ktorý rozhodne treba vidieť. My sme celý seriál nielen videli, ale mali sme aj možnosť porozprávať sa s tvorcami a hercami o tomto unikátnom projekte. 

Celý projekt obsahuje šesť epizód, ktoré sa na platforme budú postupne objavovať každý pondelok. Ide o pútavú rodinnú komédiu, ktorá sleduje život Viktora Hudáka (Ady Hajdu), bývalého premiéra malej európskej krajiny, ktorý sa po desaťročí snaží získať späť srdcia svojej rodiny, ktorú počas svojej politickej kariéry zanedbával.

image

Čo pozerať v septembri na SkyShowtime? Čaká ťa prvý slovenský seriál na streamovacej platforme aj medveď na kokaíne

Snaží sa začleniť do bežných činností a zároveň sa pokúša získať späť náklonnosť svojich dcér a manželky (Ivana Chýlková). Jeho cesta je však plná nečakaných a úplne nových každodenných výziev, ktoré niekedy prekonávajú tie, s ktorými sa stretol počas svojho pôsobenia v parlamente.

Stret s realitou

Herec Ady Hajdu sa pri otázke, aký to bol pocit vcítiť sa do kože človeka, ktorého väčšina krajiny nenávidí, rozosmeje. „On si to nemyslí, to je základ. (smiech) Je tak egocentrický a sebestredný, ako všetci politici tu, že to zistí až vtedy, keď sa dostane domov. Zrazu vlastne zistí, že prestane mať priateľov, nikto mu nedvíha telefón. Jediný ostrov, kde sa môže uchýliť, je jeho vlastná rodina, ale cez vlastné dcéry zistí, že ho nenávidia, len to dobre skrývajú,” hovorí pre Brainee.

Hlavná postava sa totiž stretáva s realitou, v ktorej ho nemá rád nielen národ, ale aj vlastná rodina. Naprieč epizódami si každý k sebe hľadá cestu a snaží sa vysporiadať so svojimi vlastnými problémami. A práve v tom spočíva sila celého projektu - vedľajšie postavy nie sú len nejakým krovím, aby vyplnili čas, ale každá má svoj vlastný príbeh a dejový oblúk, ktorý vo finále graduje.

image

Ady Hajdu

SkyShowtime

Hajdu si však kandidatúru na verejnú funkciu predstaviť nevie. „Politika je o kompromisoch, lebo vy nemôžete vládnuť sami. Oni si to všetci politici, čo idú teraz kandidovať, myslia, že oni to dokážu. Ale viem si predstaviť, čo je to za boj, keď vy máte to, prečo idete do tej politiky, prečo to robíte, a teraz vám odpadávajú ideály. A toto ja nepotrebujem v živote.”

Scenár od tej najpovolanejšej

Podľa Adyho slov je jediným ostrovom hlavnej postavy jeho žena, ktorá ho vtiahne späť do vlastnej rodiny. Čo sa týka čerpania charakterových čŕt, neinšpiroval sa žiadnym z našich doterajších premiérov. „Ono je to tak dobre napísané pani Dzurindovou a Petrom Nagyom, že tie situácie sú tak výstižné, že príprava bola v tom, aby som sa len naučil text a žil tou rolou.”

image

Prvý pôvodný seriál Víťaz na svetovom streame SkyShowtime.

SkyShowtime

Práve o scenár sa postarala Zuzana Dzurindová, dcéra bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu, a Peter Nagy (nie „ten” Peter Nagy). Vychádzala z vlastných spomienok? „Určite sú tam dozvuky tej reality, musia byť, všakže. Niekde je to zjavné, pretože sa napríklad vie, že bývalý premiér Mikuláš Dzurinda bol nadšeným vytrvalostným bežcom. Práve toto je v tom seriáli skôr zhodené, ale to nemyslím zle. To je skôr dané neschopnosťou herca naozaj pekne bežať,” hovorí so smiechom režisér projektu Jan Hřebejk.

Ten patrí k najpopulárnejším českým tvorcom. Na svojom konte má ikonické Pelíšky, Kawasakiho ružu, Pupendo, Učiteľku či na Oscara nominovaný film Musíme si pomáhať. A čím ho vlastne tento projekt oslovil? „Určitou novosťou. Pritiahlo ma to, pretože ani v Česku ani na Slovensku nie je obvyklé, aby v centre komediálneho seriálu stála postava vrcholného politika. V tom mi to prišlo také novátorské. Potom ma zaujalo, že spoluautorkou je Zuzana Dzurindová, takže insider v tomto ohľadne. A potom samozrejme tá produkcia.”

image

Jan Hřebejk

SkyShowtime

Mladá generácia na výslní

V projekte si zahrala aj mladá generácia hercov na čele s Petrou Dubayovou (Sviňa, seriál Dunaj či Hniezdo), Rebeccou Rigovou (Únos, Láska na vlásku) či Noëlom Czuczorom (Správa, Svetlonoc či seriál Nemocnica). Zatiaľ čo dievčatá stvárnili dcéry hlavnej postavy, Noël sa predstavil ako potenciálny zať a partner najstaršej dcéry, ktorú stvárnila Natalia Germani.

„Mňa bavilo, že som hral proti tomu typickému stereotypu – muž je ten, čo robí, žena je tá, čo je doma s deťmi a tak ďalej. Veľmi sa mi páčil ten twist. Že aj toto sa deje, je to úplne normálne, ako keby trochu búrať ten stereotyp,” vysvetľuje Noël.

image

Noël Czuczor

SkyShowtime

„Ja som sa veľmi stotožnila s mojou postavou, našla som sa v nej aj tým, že som bola vekovo rovnako. Bola to stredoškoláčka, ktorá sa snažila nejakým spôsobom zapadnúť do kolektívu, bolo to pre ňu ťažké a nevedela sa vysporiadať so svojimi vlastnými problémami. Ale snažila sa pomáhať ostatným,” opisuje svoju postavu najmladšia členka hereckého osadenstva Rebecca.

„Ja budem úplne úprimný – je to postava, ktorú som ešte nehral. Je to premotivovaný, oddaný bio-otec, ktorý je úplne vzdialený môjmu osobnému ja. A dodám ešte, že Hrebejk-Dzurindová-Nagy, dokonalý scenár a to, že sme sa my všetci zišli a mali takú zábavu a ponor do toho všetkého, že to tak dobre fungovalo, čo je vidieť aj vo výsledku, to už bola len čerešňa na torte,” dodáva Noël.

image

Obsadenie a tvorcovia seriálu

SkyShowtime

Láska na pľace

Petra Dubayová si v seriálu dokonca zahrala aj so svojím priateľom Vladislavom Plevčíkom, ktorý stvárnil jej seriálovú lásku. „Bolo to veľmi vtipné nakrúcanie práve s Vladkom, lebo oni (postavy) boli na začiatku toho vzťahu. Všetky veci, ktoré sme točili, boli pre nás istým spôsobom také nostalgické, lebo sme dostávali do toho, že teraz ja tu s ním flirtujem a bolo to veľmi vtipné. Točilo sa mi s ním výborne, lebo sa vieme na seba spoľahnúť, ale myslím si, že sme sa aj naučili na týchto postavách nové veci jeden o druhom, takže bolo to super,” hovorí pre Brainee.

Projekt ja natočený na najvyššej kvalitatívnej úrovni, čím sa bez problém zaradí medzi európsku seriálovú špičku. Po dlhom čase ide o seriál, pri ktorom si človek naozaj nemusí povedať, že je dobrý „na slovenské pomery”. Skvelý scenár dopĺňa dobrá kamera a kvalitné herecké výkony.

image

Petra Dubayová

SkyShowtime

Hercom sa však páčil aj odlišný prístup k tvorbe seriálu. „Bol tam naozaj priestor pre tvorbu, čo bolo pre mňa veľmi špecifické, lebo častokrát aj vzhľadom na nejaké časové veci a obmedzenia sa tie projekty robia rýchlejšie a ľudia robia stále najlepšie, čo vedia, ale nie je čas na to vymýšľať a tvoriť. A tu ten čas naozaj bol, aj tým, že tam boli ľudia, ktorí boli kreatívni, ktorí si verili. A práve preto to podľa mňa fungovalo, že sme si mohli veci vymýšľať, tam na tých skúškach vznikali nápady, ktoré boli vtipné a možno neboli priamo v tom scenári, ale už vyplynuli z toho, ako sme ako rodina fungovali,” spomína Petra Dubayová.

„Zaujímal sa o to, ako my vnímame tú scénu. Ukazoval nám to, vždy nám povedal pripomienky. Vždy, keď sme išli točiť nejakú scénu, tak sme si sadli a porozprávali sme sa o tom, ako to my vnímame, ako by sme to možno my inak urobili, čo by sme tam my chceli zmeniť. Bol naozaj ohľaduplný voči úplne všetkému. Vždy nám dával pauzy, keď to niekto potreboval, naozaj to robil skvelo,” dopĺňa Rebecca o nakrúcaní pod taktovkou Hřebejka.

image

Rebecca Rigová

SkyShowtime

Nebojí sa ísť ďalej

Víťaz zároveň otvára témy, ktoré boli doteraz pre slovenského diváka a tvorcov úplným tabu. Nebojí sa zájsť ďalej a ukazuje, aké komplikované môžu vzťahy nielen v politike, ale aj v rodine samotnej. Vyvrcholenie seriálu, ktoré sa odohráva v Poľsku, zároveň môže rozprúdiť veľkú diskusiu v spoločnosti.

Miniséria vo svojom finále síce uzatvára veľký dejový oblúk, no aj tak sa núka otázka, či príbeh bude pokračovať. Námetov je tam totiž skutočne mnoho. A čo je ešte pozitívnejšie, rovnako to vidia herci aj tvorcovia. „Ja si myslím,že tie postavy majú kam ísť tým, ako to je napísané, že sa tam nič vlastne neskončilo definitívne, že tie veci majú potenciál niekam rásť,” hovorí herečka Petra Dubayová.

image

Prvý pôvodný seriál Víťaz na svetovom streame SkyShowtime.

SkyShowtime

„My ako herci nemôžeme ovplyvňovať nič. Môžeme ovplyvniť, či to ľudia budú pozerať, či ich to bude baviť. A ja verím a budem šťastný, ak sa náhodou bude pokračovať, lebo dejová línia je tak robená, aby sa pokračovalo ďalej. Už dokonca sme sa so Zuzkou Dzurindovou a Petrom Nagyom rozprávali, kam by to mohlo zase ísť ďalej,” dopĺňa Ady Hajdu.

„Dokážem si to predstaviť, my už sme o tom aj hovorili, pretože tam je taký prísľub, ale toto je vyložene otázka, za prvé toho, či to bude mať nejaký ohlas, ktorý by ma k tomu oprávňoval. A druhá vec je otázka na autorov. Ale pozri, ak to bude mať ohlas, tak je tam vždy od tých televízií taká skrytá, nevyslovená prosba, aby sa pokračovalo. Tu by to išlo,” hovorí režisér Hřebejk.

„Ale zároveň život je tiež niekedy nedokončený a nedopovedaný, takže to vieme brať z každej strany,” dodáva iný názor herec Noël Czuczor.

Musíš ho vidieť

Seriál vo výsledku prináša dokonalú kombináciu humoru, drámy a komplikovanosti vzťahov, ktoré sa vzájomne prepletajú a rozmotávajú. Jan Hřebejk vychádza z tradičných poučiek, ktoré mu fungujú naprieč celou kariérou, no zároveň sa nebojí zájsť ďalej a inovátorským spôsobom ukázať veci, ktoré doteraz boli pre slovenského diváka tabu.

Víťaz je projekt, ktorý si rozhodne treba na SkyShowtime zapnúť. Prináša totiž nielen originálny príbeh, ale zároveň nastavuje latku kvality slovenských seriálov o niekoľko stupienkov vyššie. Dá sa to, len to chce vôľu, kvalitný seriál a úplne iný budget.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:32