Seriál South ParkSouth Park Studios/
StoryEditor

Drzý, vulgárny, nechutný a milovaný. Seriál South Park oslavuje 25 rokov, pri parodovaní nešetril nikoho

ČTK13.08.2022., 15:00h

Jeden z najpopulárnejších animovaných seriálov oslavuje štvrťstoročie. Prvotný námet mal pritom zabaviť len pár známych.

Lajkuj Brainee.sk na

Autori animovaného seriálu South Park, ktorého prvý diel sa vysielal pred štvrťstoročím, 13. augusta 1997, si rozhodne neberú servítky pred ústa. Matt Stone a Trey Parker si totiž dokážu robiť srandu z ideológie, náboženstva i celebrít. Na paškál si tak už vzali Ježiša, proroka Mohameda, scientológov, Kanaďanov alebo napríklad Donalda Trumpa.

Primitívna animácia

Hlavní hrdinovia, osemroční školáci Kenny, Kyle, Cartman a Stan, navyše pre nejaký ten vulgárny výraz rozhodne nejdú ďaleko. South Park u divákov uspel napriek tomu, že animácia pripomína najviac zo všetkého pokusy študentov strednej školy o kreslený film.

image

Predpovedali Simpsonovci opičie kiahne? Ľudia si myslia, že o ochorení vedeli už v roku 1995

Hrdinovia vyzerajú trochu ako neohrabaný snehuliak s rukami a náznakmi nôh, o perspektíve si môžu ľudia nechať len snívať. Ale možno, že v záplave takmer dokonalej animácie bol práve trochu primitívny trhaný štýl tým, čo zaujalo. Teda samozrejme popri príbehoch, ktoré s obľubou prekračujú všetky hranice a tabu, ktorým sa ostatní televízni tvorcovia väčšinou boja len priblížiť.

Seriál vznikol náhodou

Keď jedného dňa dvaja mladíci Trey Parker a Matt Stone vytvorili krátku, vtipnú animáciu, v ktorej proti sebe bojuje Santa Claus - Ježiško, netušili aké to bude mať následky. Svoju krátku animáciu totiž darovali na Vianoce svojim priateľom. Tí videokazetu kopírovali a kópie posielali svojim priateľom a tí zase ďalším až sa to dostalo do rúk jedného z čelných predstaviteľov televízie Comedy Central.

Tomu sa animácia veľmi páčila a preto dal chlapcom možnosť natočiť animovaný seriál. Trey a Matt ponuku samozrejme prijali, ale nevedeli čo natočiť. Treya Parkera nakoniec napadlo, že tvrdými slovami ukážu svetu svoj názor na práve letiace témy. Stále však nevedeli, aký príbeh bude mať ich seriál. Nakoniec sa však rozhodli že nebude mať žiadny. Jednoducho bude existovať mesto a hrdinovia, ktorý počas prežívania neobyčajného dňa povedia názory na letiace témy, a to necenzurovanými nadávkami.

Kritike neušiel takmer nikto

Obľúbeným terčom sú celebrity všetkého druhu, tvorcovia majú spadnuté napríklad aj na obyvateľov Kanady, s ktorými Amerika dokonca v seriáli vedie vojnu. Okrem drsného a politicky nekorektného humoru sa South Park vyznačuje aj slovníkom plným vulgarizmov. Počas jedného dielu sa napríklad stodesiatšesťkrát objavilo slovo "shit".

image

Stiflerova mama z Prci, Prci, Prcičky bola rovnaká aj mimo kamier. Vďaka úlohe sa vyspala s viac ako 200 mužmi

V Spojených štátoch je program nevhodný do 18 rokov a keď sa prvýkrát objavil na českých obrazovkách, mohol sa vysielať až po desiatej hodine večer. Najprv ho vysielala platená stanica HBO, potom až do 6. série Nova. Od roku 2012 South Park uvádzal kanál TV Nova Fanda a koncom roka 2015 seriál zakotvil na stanici Prima Comedy Central. Doteraz bolo odvysielaných 25 sérií seriálu, ktoré mali celkom 318 epizód.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:26